Tervolan soteulkoistus on kaatunut – Pihlajalinna vetäytyy viime metreillä

Pihlajalinna on vetäytynyt Tervolan sote-palvelujen tuotannosta. Yhtiön ja kunnan yhteisyrityksen oli tarkoitus aloittaa palveluntuotanto 1. heinäkuuta.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Tervolan terveyskeskus.
Heidi Hannukainen / Yle

Tervolan sosiaali- ja terveyspalvelujen ulkoistus on kaatunut. Palvelut oli tarkoitus siirtää Tervolan kunnan ja Pihlajalinnan perustamalle yhteisyritykselle, mutta Pihlajalinna on päättänyt vetäytyä sopimuksesta pois.

Yhtiö perustelee päätöstään sillä, että Tervolan kunta on arvioinut palvelujen kustannuskehityksen liian optimistisesti. Yhtiön arvion mukaan kustannukset olisivat suuremmat kuin sopimuksen arvoksi määritelty 13 miljoonaa euroa vuodessa.

Sopimushinta olisi ollut kiinteä 2,5 vuoden ajan eli yhteisyritys olisi mahdollisesti tehnyt tappiota.

– Tällainen merkittävä riski olisi ollut olemassa, jos me olisimme tässä edenneet, sanoo Pihlajalinnan liiketoimintajohtaja Joni Aaltonen.

Kokonaisuudessaan sopimuksen kesto olisi ollut vähintään 10 vuotta ja enintään 15 vuotta. Pihlajalinna ei siis halunnut sopimusta niin paljoa, että se olisi ollut valmis ottamaan vastaan alkuvuosien tappioriskin.

– Pitää olla näköpiirissä se, kuinka ja millä aikajänteellä toiminnasta pystytään tekemään plus-merkkistä. Lähtökohtaisesti jokaisen toiminnan pitää kattaa siitä syntyvät kustannukset, Aaltonen sanoo.

Aaltosen mukaan hallituksen ajama maakunta- ja soteuudistus sekä valinnanvapaus eivät vaikuttaneet yhtiön päätökseen.

Tervola yllättyi kariutumisesta

Kunnanjohtaja Mika Simoskan mukaan sopimuksen kariutumisen kannalta kulminaatiopiste oli erikoissairaanhoidon menojen määritys.

– Keskustelua käytiin erikoissairaanhoidon kustannuksista. Tarjouspyynnössä viitattiin kolmen vuoden keskiarvoon ja yhtiö olisi halunnut käyttää vuoden 2015 tilinpäätöstietoja. Tässä oli eroa noin 250 000 euroa. Toinen asia oli laskennallinen arvonlisänveron palautus, kuuluuko se yhteisyritykselle vai palvelun tilaajalle, Simoska sanoo.

Tervolan kunnalle sopimuksen kariutuminen oli yllätys. Simoskan mukaan molemmat osapuolet kuitenkin joustivat neuvotteluissa.

– Omasta mielestäni näistä asioista päästiin ihan hyvään yhteisymmärrykseen, mutta Pihlajalinna ilmoitti eilen klo 16, että he ovat tehneet kokonaisharkinnan ja todenneet, että riskit palveluntuotannon käynnistämiseen annetuilla ehdoilla ovat heidän kohdaltaan liian suuret ja he vetäytyvät tarjouksesta, sanoo kunnanjohtaja Mika Simoska.

Tervola harkitsee uuden kumppanin hakua

Muuttuneessa tilanteessa Tervolalla on käytännössä todennäköisesti kaksi vaihtoehtoa.

– Maakunnan sote-valmistelu etenee ja siinähän me olemme joka tapauksessa mukana. Toinen vaihtoehto on se, että lähdemme harkitsemaan uutta kilpailutusta. Jos löytyy kiinnostunut yritys, niin voimme harkita samanlaista tarjousmenettelyä kuin kävimme vuonna 2016, Simoska pohtii.

Meri-Lapin soteratkaisuun Tervola ei todennäköisesti enää ehdi mukaan.

– Länsi-Pohjan osalta tarjoukset on pyydetty ja tarjousvertailu on menossa. Kun Tervolan kunta ei ole mukana niissä tarjouksissa, niin juna on varmaan mennyt niiltä osin. Jos Pihlajanlinna olisi tehnyt kokonaisharkinnan muutamaa kuukautta aikaisemmin, niin olisimme voineet miettiä uudelleen myös tämän sairaanhoitopiirikuvion, Simoska toteaa.

Tervolan ja Pihlajalinnan yhteisyrityksen oli tarkoitus aloittaa palveluntuotanto 1. heinäkuuta. Tervola hyväksyi Pihlajalinnan sopimuskumppanikseen marraskuussa 2016, mistä lähtien palvelusopimuksesta on neuvoteltu.