Lapin matkailu kasvaa ja alan työpaikat lisääntyvät – silti asukasluku laskee vuosi vuodelta

Lapissa työpaikat ovat lisääntyneet etenkin matkailualalla. Työllisyyden myönteisestä kehityksestä huolimatta asukaskato Suomen kasvukeskuksiin jatkuu.

Lapin maakunta
Pariskunta järven äärellä juhannusyönä.
Kaisa Siren / AOP

Lapin matkailu jatkaa vahvaa kasvuaan, mikä näkyy myös investointeina. Kuluvan vuoden aikana matkailuun investoidaan arviolta 200 miljoonaa euroa. Asia selviää juuri julkaistusta Lapin toimintaympäristökatsauksesta.

Elinkeinoelämän vilkastuminen näkyy Lapissa myös työttömyyden alenemisena. Viime vuonna työntekijöiden määrä kasvoi matkailupalveluissa, kaupassa, liike-elämän palveluissa, majoitus- ja ravitsemistoiminnassa sekä rakentamisessa. Laskua henkilöstömäärässä sen sijaan oli kuljetuksessa ja varastoinnissa, kaivostoiminnassa sekä teollisuudessa.

Väki muuttaa etenkin Ouluun ja Helsinkiin

Lapin väkiluku jatkaa laskuaan. Lapin asukasluku oli ylimmillään vuonna 1993, jolloin maakunnassa asui yli 200 000 ihmistä. Maaliskuussa väkiluku alitti 180 000 asukkaan rajan.

Vuonna 2016 Lapin asukasluku väheni 650 asukkaalla. Lapissa sekä syntyvyys suhteessa kuolleisiin että maakuntien välinen muuttoliike ovat miinusmerkkisiä. Muuttovoittoa Lappi sai puolestaan maahanmuutosta.

Lapista ihmiset muuttavat eniten Oulun sekä Helsingin seutukuntiin. Maakunnan sisäinen muuttoliike suuntautuu suurimmaksi osaksi Rovaniemen seudulle sekä Kemi-Tornion seutukuntaan.

Lapissa Rovaniemi saa muuttovoittoa opiskelijoista, kun muissa kunnissa opiskelijoiden määrä vähenee. Eniten työssäkäyviä muutti pois Torniosta ja Kemistä. Työttömistä muuttovoittoa saivat eniten Kemijärvi, Keminmaa ja Utsjoki.