Näin EU on kurmuuttanut yhdysvaltalaisfirmoja: Googlen lisäksi syntilistalla Apple, Microsoft ja Facebook

Kilpailukomissaari Margrethe Vestager ei ole epäröinyt haastaa Piilaakson suuryrityksiä.

Euroopan unioni
Kilpailuasioiden komissaari Margrethe Vestager.
EU:n kilpailukomissaari Margrethe Vestager.Olivier Hoslet / EPA

Google ei ole suinkaan ainoa amerikkalainen teknologiajätti, jota EU on rangaissut pelisääntöjensä rikkomisesta.

Tässä on kertaus lähivuosien tärkeimmistä yhdysvaltalaisia yhtiöitä koskevista sakko- ja veropäätöksistä, joista monista on tehty valituksia.

Google

Google sai tiistaina 2,4 miljardin euron sakot oman verkkokauppapalvelunsa suosimisesta verkkohauissa. Kaksi muuta Googlea koskevaa tutkintaa on yhä kesken.

EU epäilee Googlen käyttävän mobiililaitteiden Android-käyttöjärjestelmän hallitsevaa markkina-asemaa hyväkseen asettamalla esimerkiksi rajoituksia laitevalmistajille. Android-tutkinta aloitettiin huhtikuussa 2016.

Myös Googlen verkkomainontaliiketoimintaa epäillään hallitsevan markkina-aseman hyväksikäyttämisestä. Kilpailukomissaari Margrethe Vestager sanoi heinäkuussa 2016 (siirryt toiseen palveluun) komission olevan huolissaan siitä, että Google rajoittaa kilpailijoidensa mahdollisuuksia sijoittaa hakupalvelujensa mainoksia kolmansien osapuolien verkkosivuille.

Apple

EU-komissio määräsi Applelle viime vuoden elokuussa 13 miljardin euron veromätkyt sillä perusteella, että yhtiön Irlannin kanssa tekemät verosopimukset olivat laittomia.

Vestager sanoi, että kolmen vuoden tutkimusten aikana havaittiin Applen veroprosentin pienentyneen selvästi. Kun yhtiö maksoi vuonna 2003 yhden prosentin veroa tekemistään voitoista Euroopassa, oli veroprosentti vuonna 2014 pudonnut 0,005 prosenttiin.

Starbucks

Lokakuussa 2015 komissio määräsi kahvilaketju Starbucksin maksamaan Hollannille 30 miljoonaa euroa jälkiveroja. Tässäkin tapauksessa komissio katsoi, että Hollannin solmimat verosopimukset antoivat Starbucksille laitonta etua.

McDonald's

EU alkoi joulukuussa 2015 selvittää myös pikaruokaketju McDonald'sin verojärjestelyjä Luxemburgissa. Syy on sama kuin Starbucksin ja Applen kohdalla: Luxemburgin kanssa solmittujen verosopimusten epäillään vastanneen laitonta valtiontukea.

Amazon

Komissio tutkii myös verkkokauppayhtiö Amazonin verosopimuksia Luxemburgissa. Tutkinnan aloittamisen jälkeen talouslehti The Wall Street Journal (siirryt toiseen palveluun) kertoi Amazonin muuttaneen veronmaksukäytäntöjään siten, että myyntituloja ilmoitetaan useisiin eri EU-maihin.

Kesäkuussa 2015 EU-komissio aloitti lisätutkinnan Amazonin e-kirjajakelusta.

Microsoft

Historiallisessa vuoden 2013 tapauksessa komissio antoi Microsoftille 561 miljoonan sakot siitä hyvästä, että sen Windows 7 -käyttöjärjestelmän asiakkaiden oli ollut pakko käyttää Internet Explorer -verkkoselainta.

EU:lla on ollut muitakin kiistoja Microsoftin kanssa. Vuonna 2008 unioni sakotti yhtiötä 800 miljoonalla eurolla, koska se ei noudattanut määräystä jakaa kilpailijoiden kanssa tietoja, jotka olisivat auttaneet niitä tekemään ohjelmansa yhteensopiviksi Windowsin kanssa.

Facebook

Komissio määräsi Facebookille toukokuussa 110 miljoonan euron sakot sillä perusteella, että se oli antanut väärää tai harhaanjohtavaa tietoa julkisuuteen, kun se osti viestipalvelu WhatsAppin vuonna 2014.

Facebook oli antanut komission ymmärtää oston yhteydessä, ettei se pysty yhdistämään automaattisesti Facebookin ja WhatsAppin käyttäjätilejä. Kaksi vuotta myöhemmin Facebook ilmoitti kuitenkin, että tällainen mahdollisuus on olemassa.

Intel

Siruvalmistaja Intel sai toukokuussa 2009 runsaan miljardin euron sakot hallitsevan markkina-asemansa hyväksikäytöstä. EU:n mukaan se oli käyttänyt asemaansa hyväkseen murskatakseen pääkilpailijansa AMD:n. Sakot olivat EU-historian suurimmat tähän päivään saakka.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset