EU-politiikan asiantuntija: Ranskalla valtavat turvallisuusintressit Euroopassa

Turvallisuuskysymyksissä Ranska ei katso vain sotilasliitto Natoon vaan Eurooppa on sille kumppani.

Ranskalaisjoukkoja kansallispäivän paraatissa Pariisissa viime vuoden heinäkuun 14. päivä. Kuva: Ian Langsdon / EPA

Vuoden 2015 terrori-iskujen jälkeen Ranska kääntyi Euroopan eikä Naton puoleen. Se aktivoi ensimmäistä kertaa EU:n yhteisen puolustusartiklan ja sai apua Keski-Afrikan sotilasoperaatioon Malissa.

– Ranska on Euroopan viimeinen supervalta kun Britannia lähtee EU:sta, sanoo turvallisuusasiantuntija Paul Taylor Ylen Haloo Eurooppa -podcast-sarjassa.

Taylor on kirjoittanut Friends of Europe -ajatushautomolle raportin Euroopan puolustuksen tulevaisuudesta Ranskan näkökulmasta.

Taylor arvioi, että presidentti Emmanuel Macronin johdolla Ranska ja Saksa yhdistävät voimansa ja aloittavat Euroopan yhteisen puolustuksen rakentamisen.

Yhteisen puolustuksen on rakennuttava Ranskan johtoon, koska Saksa ei edelleenkään historiallisista syistä käy sotatoimia Saksan maaperän ulkopuolella.

– Puolustusyhteistyö etenee, mutta se vie aikaa, Taylor uskoo.

Eteenpäin sysäävä voima on raha. Yhdelläkään yksittäisellä EU-maalla ei ole varaa sellaiseen armeijaan ja kalustoon, puhumattakaan tiedustelusta, jolla voisi vastata tämän ajan sisäisiin ja ulkoisiin turvallisuushaasteisiin.

Ranskalla on joukkoja, aseistusta sekä toimintaa ympäri maailmaa. Se on kohta EU:n ainoa jäsenmaa, jolla on pysyvä paikka YK:n turvallisuusneuvostossa ja Ranska on ydinasevaltio.

Ranskalla on joukkoja myös Suomen lähialueella. Maa osallistuu Naton ilmavalvontaoperaatioon Baltian yllä ja lähettää joukkoja myös Viroon Venäjän uhan takia.

Suomessa ajatus yhteisen eurooppalaisen puolustuksen kehittämisestä on saanut enemmän kannatusta kuin Nato-jäsenyys.

Uudet Haloo Eurooppa -podcastin jaksot ovat nyt Areenassa​:

Eurooppalainen puolustus: Onko sitä?

Paul Taylor on kirjoittanut raportin ”Crunch time: France and the future of European defence”.  Nykyisin Taylor on POLITICO –lehden kolumnisti. Susanna Turusen haastattelussa Taylor arvioi Euroopan turvallisuushaasteita ja yhteisen eurooppalaisen puolustuksen haasteita. Haloo Eurooppa -podcastsarjan haastattelu on englanninkielinen. Kuuntele tästä.

Mitä tapahtui eurooppalaiselle sosialidemokratialle?

Lázló Andor on ekonomisti ja Unkarin entinen EU-komissaari. Lázló Andor keskustelee Susanna Turusen kanssa sosialidemokratian vaikeuksista tämän päivän Euroopassa. "Viestiä on korjattava", sanoo Lásló Andor. Haloo Eurooppa -podcastsarjan haastattelu on englanninkielinen. Kuuntele tästä.