Turkin erotetut tutkijat siirtyivät luennoimaan kaduille – "Yliopistoväki elää Turkissa kuin avovankilassa"

Moni vallankumousyrityksen jälkeen yliopistosta erotetuista tutkijoista ei saa enää töitä eikä voi lähteä maasta. Osa jatkaa silti sinnikkäästi tieteen parissa.

Turkki
Can Irmak Özinanır sai potkut yliopistosta allekirjoitettuaan  rauhanvetoomuksen. Nyt hän opettaa ilmaiseksi puistoissa.
Can Irmak Özinanır sai potkut yliopistosta allekirjoitettuaan rauhanvetoomuksen. Nyt hän opettaa ilmaiseksi puistoissa.Sanna Raita-aho / Yle

AnkaraPuistoon on pystytetty liitutaulu ja luennoitsija katsoo muistiinpanojaan Ipadistaan. Luentoa kuuntelemaan tulleet ihmiset istuvat nurmikolla.

Tällä kertaa luento ei ole sisätiloissa luentosalin penkeillä, vaan Turkin pääkaupungissa Ankarassa sijaitsevassa puistossa. Vaikka sää on hieman sateinen, monet kuuntelevat innokkaasti ja tekevät muistiinpanoja.

Luennon aiheena on totuuden jälkeinen aika. Totuuden vääristelyyn sortuvat myös nykyisin monet poliitikot, sanoo luennoitsija Can Irmak Özinanır.

Ankaran yliopiston entinen työntekijä Özinanır on yksi monista potkut saaneista tutkijoista.

Lähes vuoden takaisen vallankaappausyrityksen jälkeen Turkissa on erotettu tuhansia yliopiston työntekijöitä. Osaa epäillään vallankaappausyrityksestä syytetyn Gülen-liikkeen tukemisesta, toisia taas kurdien sissijärjestön PKK:n tukemisesta.

Monien mielestä irtisanomisissa on kyse halusta vaientaa hallinnolle kriittiset tahot.

Siksi Katuakateemikot-järjestö on siirtynyt pitämään luentojaan ilmaiseksi kadulle. Järjestön jäsenet ovat Özinanırın kaltaisia ihmisiä, joita on kielletty opettamasta yliopistoissa.

– He eivät kertoneet mitään syytä erottamiselle. Mutta tiedän, että syy oli se, että olin allekirjoittanut rauhanvetoomuksen, jossa vaadittiin sotatoimien lopettamista kurdialueella, hän sanoo.

Özinanırın mukaan akateeminen vapaus Turkissa on lähes kadonnut.

– Tilanne ei ole ollut koskaan täydellinen, mutta nyt olemme pohjalla. Niin monet ovat joutuneet erotetuksi. Miten voit olla yhteiskuntatieteilijä, jos et saa sanoa mitään kriittistä politiikasta, hän sanoo.

Katuakateemikkojen luentoa on tullut kuuntelemaan esimerkiksi irtisanottujen luennoitsijoiden  entisiä oppilaita.
Katuakateemikkojen luentoa on tullut kuuntelemaan esimerkiksi irtisanottujen luennoitsijoiden entisiä oppilaita.Sanna Raita-aho / Yle

Potkut rauhanvetoomuksen jälkeen

Erottamisten takia osa yliopistojen tiedekunnista on jäänyt lähes kokonaan vaille opettajia. Katuakateemikkojen mukaan opiskelijoiden valmistuminen on viivästynyt, kun luentoja ja opinnäytteiden ohjauksia on jouduttu perumaan irtisanomisten takia.

Katuakateemikot-järjestön toinen perustaja Yasin Durak päätti luoda järjestön vastustuksena omalle irtisanomiselleen. Samalla hän halusi osoittaa tukea muille potkut saaneille. Järjestön luennoille kutsutaan esimerkiksi entisiä oppilaita ja muuta kiinnostunutta yleisöä.

– Tämän kautta pystymme osoittamaan älyllistä vastarintaa, hän sanoo.

Puistossa luennoinnilla on Durakin mukaan myös symbolinen merkitys. Se muistuttaa Gezi-puiston protesteista, jotka olivat laajimmat Turkin nykyhallinnon kohtaamat protestit.

– Kun emme saa luennoida yliopistossa, luennoimme kaduilla ja puistossa. Puistot ovat meidän ansaittu perintömme.

Katuakateemikkojen luentoa on tullut kuuntelemaan esimerkiksi irtisanottujen luennoitsijoiden  entisiä oppilaita.
Katuakateemikkojen luentoa on tullut kuuntelemaan esimerkiksi irtisanottujen luennoitsijoiden entisiä oppilaita.Sanna Raita-aho / Yle

Durak työskenteli aiemmin Ankaran yliopistossa sosiologian laitoksella. Myös hän pitää omien potkujensa syynä sitä, että hän allekirjoitti rauhanvetoomuksen.

– He kutsuivat sitä manifestiksi terrorismin puolesta. Vallankaappausyrityksen jälkeen julistettu poikkeustila on antanut hallitukselle tehdä vapauden mitä he haluavat. Itse jouduin syyskuussa 2016 mustalle listalle, jonka vuoksi minut erotettiin.

"Sinut on leimattu terroristiksi"

Yliopistojen irtisanomiset ovat johtaneet Turkissa laajempaankin vastustukseen. Pääkaupunki Ankarassa on järjestetty pieniä mielenosoituksia asiaa vastaan.

Protesteihin osallistuivat myös entinen tutkija Nuriye Gülmen ja entinen opettaja Semih Özakça. He aloittivat nälkälakon protestien aikana. Nyt heidät molemmat on vangittu. Molempien tilaa on kuvattu erittäin huonoksi, sillä heidän nälkälakkonsa on jatkunut jo yli sata päivää.

Erotettujen yliopistotyöntekijöiden elämää Durak kuvailee eräänlaisessa avovankilassa elämiseksi. He eivät voi enää löytää uusia töitä. Sama koskee myös muissa Turkin puhdistuksissa erotettuja virkamiehiä.

– Kun sinut on erotettu, sinut on samalla leimattu terroristiksi. Et voi työskennellä enää. Jotkut ystäväni löysivät töitä, mutta he kokivat jotain outoa. Heidän työpaikoilleen lähetettiin faksi, jossa heidät käskettiin erottaa. Näin on käynyt tietojeni mukaan ainakin kymmenelle ihmiselle.

Myöskään ulkomaille lähtö ei onnistu, sillä Durakia ja monia muita on kielletty lähtemästä maasta. Käytännössä he ovat siis tuomittuja elämään työttömän elämää Turkissa.

Katuakateemikot-järjestö järjestää ilmaisia luentoja. Järjestön luennoitsijat ovat irtisanottuja yliopiston työntekijöitä. Luentoa pitävä Can Irmak Özinanır sai potkut rauhanvetoomuksen takia.
Katuakateemikot-järjestö järjestää ilmaisia luentoja. Järjestön luennoitsijat ovat irtisanottuja yliopiston työntekijöitä. Luentoa pitävä Can Irmak Özinanır sai potkut rauhanvetoomuksen takia.Sanna Raita-aho / Yle

Toive paremmasta elää yhä

Luennon järjestänyt Özinanır elää nyt myös ilman palkkatyötä. Hän yrittää pitää itseään aktiivisena tekemällä esimerkiksi väitöskirjaansa. Tutkimustyö tapahtuu tosin nyt vapaa-ajalla eikä työpaikalla yliopistolla.

Özinanırilla on kuitenkin yhä toivoa asioiden muuttumisesta.

Hänen mukaansa huhtikuussa järjestetty kansanäänestys presidentin valtaoikeuksien laajentamisesta osoittaa, että koko Turkki ei seiso nykyhallinnon toimien takana.

Tuolloin pidetyssä kansanäänestyksessä presidentti Recep Tayyip Erdoğan voitti vain niukasti itselleen laajennetut valtaoikeudet. Lisäksi valtapuolue AKP menetti ääniä monilla entisillä kannattaja-alueillaan.

– Se oli hyvä merkki. Uskon, että asiat ovat muuttumassa ja ihmiset ovat alkaneet kyseenalaistaa mielipiteitään. Toivon ja uskon, että tämä ei voi jatkua ikuisesti näin, hän sanoo.