"Noin kaunista naista minä en ammu" – Veljekset kirjoittivat isovanhempiensa uskomattomasta rakkaustarinasta kansanoopperan

Sofia Kitusuo rakastui sisällissodan aikaan palavasti tataarisotilaaseen, tuli raskaaksi ja pelastui viime hetkellä teloitukselta. Nyt lapsenlapset kertovat Sofian tarinan oopperanäyttämöllä.

Suomen sisällissota
Yle Uutiset Pirkanmaa: Mänttä-Vilppulassa saa perjantaina ensi-iltansa kansanooppera Kitusuon Sofia
Yle Uutiset Pirkanmaa: Mänttä-Vilppulassa saa perjantaina ensi-iltansa kansanooppera Kitusuon Sofia

Mänttä-VilppulaKansanoppeera Kitusuon Sofia vie katsojan vuoden 1918 Vilppulaan sisällissodan sekasorron ja vaihtuvien rintamien väliin. Kaiken keskellä roihuaa vilppulalaisen torpan tyttären Sofian ja venäläisen tataarisotilaan Paul Karakulkan rakkaus.

Kyseessä on käsikirjoittajien Tapio ja Seppo Parkkisen isovanhempien tarina.

– Halusimme kertoa sen, koska se on niin uskomaton tarina, Mäntän jäähallissa nähtävän esityksen käsikirjoittaja-ohjaaja Tapio Parkkinen sanoo.

Sofian mieli kesti sen kaiken keskellä, että hän joutui syytetyksi eikä ymmärtänyt, mistä häntä syytettiin. Siitäkö, että hän rakastui?

Tapio Parkkinen

Rakkaustarina on täynnä dramaattisia käänteitä niin oopperassa kuin tosielämässäkin: Sofia tulee raskaaksi, rakastavaiset joutuvat eroon ja Sofia tuomitaan kuolemaan venäläisten kanssa vehkeilystä.

Tapio Parkkinen kertoo, kuinka Sofia välttyi teloitukselta viime hetkellä vuonna 1918.

– Sofia oli jo montussa ja kiväärimiehet valmiina. Yhtäkkiä ampumisen merkin antava valkoinen upseeri pyysi Sofian luokseen ja kysyi: Oletko sinä Kitusuon Sofia?

Sofia vastasi myöntävästi.

– Sitten tulivat nämä kuuluisat lauseet, joita äiti monesti toisti. “Noin kaunista naista minä en ammu. Mene kotiisi”, Parkkinen jatkaa sukutarinaa.

Kuvassa sopraano Ulla Paakkunainen lavalla.
Esityksessä on useita joukkokohtauksia, joissa nähdään muun muassa paikallisia kuoroja.Jani Aarnio / Yle

Sofia tapasi Paulin Karakulkan vielä kesällä 1918 Tampereella, jonne hän pyöräili runsaat 100 kilometriä. Hän kertoi olevansa raskaana. Paul kehotti nimeämään mahdollisen tyttölapsen oman isoäitinsä Olga Marian mukaan.

– Joulukuussa syntynyt tyttö sai nimekseen Olga Maria. Ja se on meidän äiti, Tapio Parkkinen kertoo.

Rakkaustarina ei saanut täydellisen onnellista loppua, sillä Karakulka joutui palaamaan Venäjälle.

Rakkaustarina mielettömän sodan keskellä

Mänttä-Vilppulassa perjantaina 30. kesäkuuta ensi-iltansa saavan kansanoopperan libretto perustuu todellisiin tapahtumiin, dokumentaariseen aineistoon ja arkistomateriaaliin. Tutkimustyö alkoi jo kymmenkunta vuotta sitten.

– Tämä tarina on ollut meidän suvussa. Äiti on aina kertonut, miten Karakulkaan tutustuminen tapahtui. Veljeni Seppo teki siitä 2003 Yleisradiolle kuunnelman ja siitä on otettu rakenne tähän kansanoopperaan.

Kuvassa kolme ihmistä Kitusuon Sofia -kansanoopperan työryhmästä.
Sopraano Ulla Paakkunainen, apulaisohjaaja ja kansanoopperassa näyttelevä Maria Svan ja käsikirjoittaja-ohjaaja Tapio Parkkinen.Jani Aarnio / Yle

Sodasta kauhuista huolimatta tarinan viesti on lämmin.

– Rakkaus voittaa kaiken, Tapio Parkkinen toteaa.

– Se oli ihan käsittämätöntä. Punaiset ja valkoiset eli esimerkiksi naapurin pojat taistelivat vastakkain. Sofian mieli kesti sen kaiken keskellä, että hän joutui syytetyksi eikä ymmärtänyt, mistä häntä syytettiin. Siitäkö, että hän rakastui?

Ammattilaisten ja harrastajien yhteisponnistus

Sofia Kitusuon roolissa nähdään sopraano Ulla Paakkunaista ja Paul Karakulkana baritoni Olli Tuovinen. Paulin armeijakaveria esittää oopperalaulaja Jukka Romu.

Vajaan kymmenen ammattilaisen rinnalla nähdään noin 70 harrastajaa lähiseudulta. Ryhmä on koottu muun muassa kuoroista, soittajista, maahanmuuttajista, harrastajateatterilaisista ja sirkuslaisista.

– Nämä lähiseudun ihmiset ovat ihan keskeisessä roolissa. Tuntuu siltä, että täällä on vesijohtovedessä kulttuuriuutetta, tuottaja Tapio Holopainen kehuu esityksessä mukana olevia paikallisia.

Kuvassa lasta Mäntän Nuorisosirkuksesta.
Nuoret sirkuslaiset, mm. Sawsan Saadoun ja Oskari Katajamäki Mäntän Nuorisosirkuksesta elävöittävät kansanoopperan tataarikohtauksia.Jani Aarnio / Yle

Nuoret sirkuslaiset elävöittävät tataarien tarinoita.

– Minä pyöritän nutturassa hulahulavannetta. Se ei ole yhtään hankalaa, jos on hyvä nuttura keskellä päätä, kertoo Sawsan Saadoun Mäntän Nuorisosirkuksesta.

Nämä lähiseudun ihmiset ovat ihan keskeisessä roolissa. Tuntuu siltä, että täällä on vesijohtovedessä kulttuuriuutetta.

Tapio Holopainen

Kansanoopperan musiikissa liikutaan mahtipontisista marsseista herkkiin, rakkauskohtauksia säestäviin lauluihin.

– Tämä ei ole ooppera siinä mielessä, kun perinteisesti käsitetään. Sen vuoksi eteen on laitettu kansan-sana, Tapio Parkkinen sanoo.

Oopperalaulajien ja oopperakuoron osuuksien lisäksi esityksessä kuullaan esimerkiksi vanhoja valkoisten ja punaisten lauluja sekä tataarilauluja. Uutta musiikkia esitystä varten ovat säveltäneet Jorma Panula ja Erlend Jantsikene.

Kuvassa sopraano Ulla Paakkunainen ja baritoni Olli Tuovinen lavalla.
Baritoni Olli Tuovisen näyttelemä Paul Karakulka joutuu lopulta lähtemään rakkaansa luota takaisin kotimaahansa Venäjälle.Jani Aarnio / Yle