1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kiina

Liu Xiaobon kohtelusta kiista USA:n ja Kiinan välille – onko Nobel-palkittu toisinajattelija jätetty vaille hoitoa?

Kiinan tunnetuimman toisinajattelijan heikko kunto oli tiedossa, mutta vankeudessa pitkälle edennyt syöpä oli yllätys. Muun muassa Yhdysvallat vaatii kiinalaiseen sairaalaan siirretylle Liulle mahdollisuutta hoitoon ulkomailla.

Kiina
Liu Xiaobon kasvoja esittävä naamari mielenosoittajan käsissä.
Mielenosoittajat kantoivatLiu Xiaobon kasvokuvaa mielenosoituksessa Kiinan yhteystoimiston ulkopuolella Hongkongissa tiistaina. Jerome Favre / EPA

Maanantaina ehdonalaiseen vankeuteen pitkälle edenneen maksasyövän takia päässeen kiinalaisen demokratia-aktivistin Liu Xiaobon kohtelu on noussut kansainväliseksi kiistakysymykseksi. Yhdysvallat vaatii Liulle täyttä vapautta ja mahdollisuutta valita lääkärinsä. Vetoomuksen esitti Yhdysvaltain Pekingin suurlähetystö.

Suurlähetystö sanoo keräävänsä parhaillaan lisää tietoa Liun tilasta ja oikeudellisesta asemasta.

61-vuotias Liu Xiaobo on Kiinan viranomaisten mukaan nyt hoidossa sairaalassa Shenyangin kaupungissa Liaoningin maakunnassa Koillis-Kiinassa. Ennen sairaalaan siirtoa hän oli kärsinyt 11 vuoden vankeusrangaistusta vankilassa Liaoningissa. Vuonna 2009 määrätystä vankeusrangaistuksesta oli jäljellä kolme vuotta.

Kiina torjui tiistaina Liun kohtelun takia esitettyä arvostelua. Mainitsematta suoraan Liun nimeä Kiinan ulkoministeriön edustaja sanoi, että ulkopuolisten ei pidä puuttua Kiinan sisäisiin asioihin.

– Yksittäistä tapausta ei pidä käyttää hyväksi Kiinan arvostelussa, ulkoministeriön tiedottaja Lu Kang sanoo.

Myös Liu Xiaobon vaimon terveys horjuu

Sadat kiinalaiset lakimiehet, aktivistit ja Liu Xiaobon tukijat ovat allekirjoittaneet vetoomuksen, jossa Liulle vaaditaan täyttä vapautta. Samalla hänen vaimolleen, Liu Xialle, vaaditaan oikeutta olla yhteydessä ulkomaailmaan.

Vaimo, Liu Xia, on ollut viranomaisten eristämänä omassa kodissaan Pekingissä siitä asti vuodesta 2010, jolloin hänen aviomiehensä sai Nobelin rauhanpalkinnon.

Liu Xia on tunnettu runoilija. Hän sai sydänkohtauksen vuonna 2014 ja on siitä asti kärsinyt myös vakavasta masennuksesta, kertovat kiinalaiset ihmisoikeusjärjestöt.

Tiettävästi Liu Xia on päässyt vierailemaan miehensä luona sairaalassa. Hän sanoo Liu Xiaobon tilan olevan niin huono, että häntä ei voida leikata, eikä hänelle voida antaa solunsalpaajahoitoa tai sädehoitoa.

Kiinan viranomaiset sanovat Liun saavan parasta mahdollista hoitoa Shenyangin sairaalassa.

Tiananmenin aktivistit: "Kiina on antanut Liulle kuolemantuomion"

Kovinta arvostelua Liu Xiaobon kohtelusta ovat esittäneet vuoden 1989 Tiananmenin kansannousun veteraanit. Nykyään maanpaossa elävät entiset opiskelijajohtajat Wu'er Kaixi ja Wang Dan ovat julkaisseet viestipalvelu Twitterissä lausunnon, jossa he syyttävät Kiinan valtiota sitä, että Liulle on annettu tarkoituksella kuolemantuomio.

Aktivistit ja Liun tukijat ovat herättäneet epäilyjä, että Liu Xiaobo ei ehkä saanut vankilassa tarvitsemaansa hoitoa. Kiinan vankilat ovat tunnettuja huonosta ravinnosta, puutteellisesta terveydenhuollosta ja vankien kaltoinkohtelusta.

– Hänellä on niin suuri vaikutus, että on mahdollista, etteivät viranomaiset halua hänen palaavan yhteiskuntaan terveenä ja toimintakykyisenä, arvioi toisinajattelija Hu Jia uutistoimisto AP:lle.

Toisaalta pidetään mahdollisena, että maksasyöpä on voinut vankilaoloissa jäädä huomaamatta.

Liun syöpä tuli uutistoimistotietojen mukaan yllätyksenä myös hänen asianajajilleen.

Nobel nosti Liu Xiaobon kansainväliseen kuuluisuuteen

Liu Xiaobo ryhtyi demokratia-aktivistiksi Tiananmenin demokratialiikkeen aikaan. Hän yritti muun muassa neuvotella armeijan saartamille opiskelijoille turvallista pääsyä pois Tiananmenin aukiolta Pekingissä kesäkuun alussa vuonna 1989. Demokratiamielenosoitukset päättyivät armeijan verilöylyyn, jossa kuoli vähintään satoja ihmisiä.

Vuonna 2008 Liu Xiaobo osallistui niin sanotun Peruskirja 08:n kirjoittamiseen. Siinä vaadittiin ihmisoikeuksien kunnioittamista Kiinassa ja Kiinan kommunistisen puolueen uudistamista.

Seuraavana vuonna hänet tuomittiin 11 vuodeksi vankilaan valtion vastaiseen toimintaan yllyttämisestä.

Kiinan tunnetuin toisinajattelija Liu Xiaobosta tuli viimeistään vuonna 2010, jolloin hänelle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto. Liu ei kuitenkaan päässyt hakemaan palkintoa. Häntä edusti tyhjä tuoli seremoniassa Oslossa. Myös vaimo Liu Xia oli tuolloin jo kotiarestissa.

Palkinnon myöntäminen Kiinan yksipuoluejärjestelmän arvostelijalle oli niin kova pala Kiinalle, että palkinto johti syvää diplomaattiseen kriisiin Kiinan ja Norjan välillä. Suhteet palautuivat normaaleiksi vasta loppuvuonna 2016.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue myös tämä uutinen, jonka lopusta pääset katsomaan Ylen Elävän arkiston juttuja Liu Xiaobosta.

Lue seuraavaksi