Onnettomuustutkintakeskus huolissaan palokatkoissa käytetystä polyuretaanista – samankaltainen aine syynä Lontoon tornitalopaloon

Polyuretaania on käytetty Suomessa laajalti rakennusten palokatkojen tiivistämiseen. Se on erittäin paloherkkää.

paloturvallisuus
Grenfell Tower palaa Lontoossa.
Grenfell Towerin tulipalo.Adrian Dennis / AFP

Onnettomuustutkintakeskus on huolissaan rakennusten palokatkoissa käytetystä polyuretaanimassasta. Aine on samankaltaista, joka aiheutti Lontoon Grenfell Towerin tulipalon räjähdysmäisen leviämisen kesäkuun puolivälissä.

– Olemme törmänneet polyuretaaniin usein onnettomuustutkinnassa. En osaa sanoa, kuinka paljon sitä käytetään Suomessa palokatkoissa, mutta arvioisin että paljon, sanoo Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi.

Palokatkon tehtävä ehkäistä tulipalon leviäminen

Palokatko tarkoittaa putkien, sähköjohtojen ja muiden seinän läpivientien tiivistämistä niin, etteivät tuli ja savukaasu pääse leviämään huoneistosta toiseen.

– Jos tiivistys tehdään polyuretaanimassalla, niin se kääntyy itseään vastaan, koska polyuretaanimassa palaa erittäin voimakkaasti, Nurmi sanoo.

Palokatkolla on ihmisten turvallisuudelle ja materiaalivahingoille iso merkitys.

Veli-Pekka Nurmi

Nurmen mukaan palokatko ei estä tulipalon syttymistä, mutta sillä on iso merkitys, kuinka suureksi tulipalon vahingot muodostuvat.

– Palokatkolla on ihmisten turvallisuudelle ja materiaalivahingoille iso merkitys.

Näyttää hienolta ja on helppo käyttää

Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi ihmettelee, miksi polyuretaania käytetään palokatkoissa niin laajalti.

– Se on täysin älytöntä. Missään nimessä palokatkoa ei saa tehdä tällaisella herkästi palavalla materiaalilla.

Se on hyvä eristykseen, mutta tulenkestävyydeltä erittäin huono.

Veli-Pekka Nurmi

Veli-Pekka Nurmi ei osaa sanoa, onko kyse ymmärtämättömyydestä vai piittaamattomuudesta. Palokatkojen oikeanlaisesta tekemisestä saa tietoa esimerkiksi Suomen Palokatkoyhdistykseltä (siirryt toiseen palveluun).

Nurmi arvelee, että palokatkoissa käytetään polyuretaania, koska se näyttää tiivistyksessä hienolta ja sen käyttö on helppoa.

– Sillä on helppo tehdä tiivistys, koska se myydään pursotteena. Se on hyvä eristykseen, mutta tulenkestävyydeltä erittäin huono. Palokatkoja varten on ihan omat tuotteensa.

Onnettomuustutkintakeskuksen johtajan mielestä rakennuttajilla ja kiinteistönhaltijoilla on ensisijainen vastuu siitä, että polyuretaania ei käytetä palokatkoissa.

– Ne ovat tietysti päävastuussa, koska teettävät työn, sanoo Veli-Pekka Nurmi.

"Koskee vanhoja kiinteistöjä"

Suomen Palokatkoyhdistykseen kuuluvan helsinkiläisen Paloturva-Center Oy:n toimitusjohtaja Topi Taussi kokee, että polyuretaani on ongelma lähinnä vanhoissa taloissa.

– Vanhoissa kiinteistöissä tulee vastaan kaikenlaista. Jossain vaiheessa polyuretaania käytettiin palokatkoissa.

Taussin mukaan ainakaan Palokatkoyhdistykseen kuuluvat yritykset eivät käytä polyuretaania.

– Nykyään alan yritykset käyttävät läpivienneissä järjestelmällisesti paloturvallisia tuotteita, Topi Taussi toteaa.

Juttuun lisättu Paloturva-Centerin Topi Taussin kommentit klo 12.15.

Jutun ingressiä muokattu klo 12.25: Tarkennettu aikamuotoa lauseessa "Polyuretaania käytetään Suomessa laajalti rakennusten palokatkojen tiivistämiseen."