Hyppää sisältöön

Sukupuolineutraali wc sai oman merkkinsä

Jako miesten ja naisten toiletteihin ei ole enää tätä päivää.

Sukupuolineutraali wc sai oman merkkinsä viime vuoden kesäkuussa. Kuva: Pekka Piippo / Hahmo

Jos ovessa on yllä oleva symboli, niin sisään vain, miehet ja naiset ja sukupuolettomiksi itsensä kokevat.

Se on unisex-symboli ja sen on tarkoitus helpottaa kaikkien liikkumista oli kyseessä sitten vessa tai pukuhuone.

Pekka Piipon suunnittelema symboli on nyt vapaasti ladattavissa Kulttuuria kaikille -palvelun symbolipankissa (siirryt toiseen palveluun).

Alun perin symboli suunniteltiin Taiteen edistämiskeskuksen tiloihin. Lähtökohtana oli, että symbolin tulisi palvella kaikkia ja ottaa sukupuolen moninaisuus huomioon. Piippo teki yhteistyötä Setan kanssa symbolin suunnittelussa, kerrotaan Kulttuuria kaikille -palvelun tiedotteessa.

– Tässä symbolissa oli Setan työryhmän mukaan huomioitu sekä kahden sukupuolen käsitys, näiden välissä oleva liukuvampi määritelmä, sukupuoltaan korjaavien kokema prosessi, että itsensä sukupuolettomiksi kokevat ihmiset, kertoo Piippo.

Kulttuuria kaikille -palvelu kannustaa taide- ja kulttuuritoimijoita tarjoamaan asiakkailleen ja henkilökunnalleen myös sukupuolineutraaleja wc-tiloja ja pukuhuoneita. Jako naisten ja miesten wc-tiloihin ei palvele henkilöä, jonka sukupuoli-identiteetti tai sukupuoli-ilmaisu ei ole yksiselitteisen kaksijakoinen.

Sama koskee myös esteettömiä wc-tiloja ja pukuhuoneita, sillä vammaisen henkilön avustaja saattaa olla vastakkaista sukupuolta.

Piipon mukaan pelkkä lyhenne "wc" ei välttämättä toimi, sillä jos tilasta poistuu eri sukupuolta oleva henkilö, se saattaa saada epäröimään, kenelle tila oikein on tarkoitettu. Hyvä opaste antaa varmuuden siitä, että on toimimassa oikein, Piippo perustelee.

Kulttuuria kaikille -palvelun (siirryt toiseen palveluun) tarkoituksena on edistää kulttuuripalveluja, jotka ovat avoimia ja saavutettavia mahdollisimman monenlaisille yleisöille.

.
.