Petteri Orpo sotesta: "Pakkoyhtiöittäminen ei ole perustuslain mukainen"

Perustuslakivaliokunta antaa sote-uudistuksesta lausunnon tällä viikolla.

sote-uudistus
Valtiovarainministeri Petteri Orpo Ylen haastattelussa 27. kesäkuuta 2017.
Valtiovarainministeri Petteri OrpoDerrick Frilund / Yle

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistukseen kuuluva niin sanottu pakkoyhtiöittäminen ei ole perustuslain mukaista, sanoo valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.)

– Olemme varmaan kaikki tietoisia siitä, että tämä niin sanottu pakkoyhtiöittäminen ei ole perustuslain mukainen, Orpo sanoi tänään eduskunnassa. Eduskunnan täysistunnossa keskusteltiin tänään julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2018-2021.

Orpon mukaan terveyspalveluiden pakkoyhtiöittämisen törmääminen perustuslakiin ei ole ongelma.

– Tämä yhtiöittäminen itsessään ei ole ollut poliittinen tavoite, vaan valinnanvapaus. Kun olen asiaa selvittänyt, minun tietääkseni valinnanvapaudelle kuuluu hyvää.

Perustuslakivaliokunnalta odotetaan tällä viikolla lausuntoa uudesta maakuntamallista ja sote-uudistuksesta. Yle kertoi jo eilen, että kokoomuksen ajamaan valinnanvapauteen liittyvä terveyspalveluiden yhtiöittämispakko törmää perustuslakiin, mistä syystä yhtiöittämistä pitää muuttaa.

– Jos se (yhtiöittäminen) halutaan muutettavaksi, me muutamme sen. Mutta emme tingi valinnanvapaudesta. Siihen hallitus on sitoutunut osana kokonaisratkaisua. Sen me tulemme tekemään. Löydämme siihen keinon, jolla valinnanvapaus toteutuu, Orpo sanoi tänään tiistaina.

Lapintie: En voi ennakoida valiokunnan kantaa

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) ei halua ottaa kantaa Orpon puheisiin. Lapintie sanoo, että valiokunnan käsittelyssä olevat asiat eivät ole julkisia, ja siksi hän ei voi alkaa ennakoida valiokunnan linjauksia.

– Tällä hetkellä meillä on meneillään käsittelyvaihe, jossa käymme tulevaa lausuntoluonnosta yksityiskohtaisesti läpi, Lapintie tyytyy kertomaan.

Lapintie suostuu arvioimaan sote-uudistuksen perustuslaillisuutta vain yleisellä tasolla. Hän sanoo, että jo hallituksen esityksessä on tuotu esille monta asiaa, joihin halutaan perustuslakivaliokunnan kanta.

Juttua tarkenettu 27.6. klo. 17.57. Ilmaisu: "kokoomuksen ajama terveyspalveluiden yhtiöittämispakko" on muutettu muotoon: "kokoomuksen ajamaan valinnanvapauteen liittyvä terveyspalveluiden yhtiöittämispakko."