Meneillään jälleen laaja kyberhyökkäys – kohteina yrityksiä ja virastoja ympäri maailmaa

Kiristysohjelma Petjan hyökkäys alkoi Ukrainasta ja Venäjältä ja levisi pian laajemmin muualle maailmaan.

Ulkomaat
 The logo of the 'Rosneft' petroleum company on the wall of its headquarters in Moscow, Russia, 17 July 2014 (reissued 27 June 2017). According to media reports on 27 June 2017, Rosneft was affected by a large-scale cyber attack on 27 June 2017.
Rosneft oli yksi tiistain 27. kesäkuuta laajan kyberhyökkäyksen kohteiksi joutuneista yhtiöistä.Yuri Kochetkov / EPA

Useat yritykset ja julkiset tahot eri puolilla maailmaa ovat joutuneet tänään "Petja"-kiristysohjelmalla tehtyjen kyberhyökkäysten kohteiksi.

Hyökkäykset kohdistuivat ensimmäiseksi Ukrainaan ja Venäjään. Tämän jälkeen ne levisivät länteen Romaniaan, Alankomaihin, Norjaan ja Britanniaan sekä pian laajemmin maailmalle.

Euroopan ulkopuolisista maista hyökkäyksen raportoitiin vaikuttavan Intiassa.

Venäjällä maan suurin öljy-yhtiö Rosneft ja teräsyhtiö Evraz kertoivat joutuneensa laajan kyberhyökkäyksen kohteeksi, samoin venäläiset pankit.

Myös maailman suurin mainostoimisto, brittiläinen WPP, yhdysvaltalainen lääkealan yritys Merck & Co, ranskalainen rakennusmateriaaliyhtiö Saint Gobain, tanskalainen laivayhtiö Maersk-Moller ja useat saksalaiset firmat ovat kärsineet hyökkäyksestä tietojärjestelmiinsä.

Norjan turvallisuusviranomaiset kertoivat, että hyökkäys vaikuttaa yhteen kansainväliseen yritykseen, mutta eivät nimenneet sitä.

Kiristysohjelma lukitsee käyttäjän sähköpostin ja tietokoneen. Lukituksen saa pois vain maksamalla rahaa hyökkääjälle. Ohjelma vaatii käyttäjältä 300 dollaria bitcoineina.

Ukrainassa historian pahin hyökkäys

Ukrainassa hyökkäyksen kohteina ovat olleet muun muassa maan sähköverkko, infrastruktuuriministeriö, valtion posti, Ukrainan suurin puhelinyhtiö ja useat pankit.

Myös Tshernobylin ydinvoimalan säteilynvalvontajärjestelmä on joutunut kyberiskun kohteeksi. Ukrainan viranomaisten mukaan järjestelmä kuitenkin toimii normaalisti manuaaliohjauksella.

Lisäksi pääkaupungin Kiovan päälentokenttä Boryspiliin on kohdistunut hyökkäys. Se saattaa viivästyttää joitain lentoja.

Kyberhyökkäysten aalto on maan sisäministeriön mukaan Ukrainan historian pahin.

Ukrainan turvallisuusneuvoston sihteeri syytti hyökkäysten aallosta tuoreeltaan Venäjää.

– Heti ensimmäisen analyysin perusteella voidaan puhua venäläisistä sormenjäljistä, sihteeri Oleksandr Turchynov sanoi.

Pääministeri Volodymyr Groysmanin mukaan hyökkäysaalto oli ennenkuulumaton muttei vaikuttanut "tärkeisiin järjestelmiin".

WannaCryn kaltainen

Kiristysohjelma WannaCrylla tehtiin toukokuussa laaja kyberhyökkäys. Kyberasiantuntijoiden mukaan hyökkääjät näyttivät käyttäneen samanlaista hakkerointityökalua kuin WannaCry-hyökkäyksessä.

Sveitsin valtion MELANI-tietoturvakeskuksen mukaan Petja-viruksella tehtiin hyökkäys myös viime vuonna.

Lähteet: Reuters, AP.

Päivitetty kello 18.29: Lisätty tietoja hyökkäyksen kohteista.

Päivitetty kello 19.07: Lisätty tieto Tshernobylin säteilynvalvonnasta iskun kohteena.

Päivitetty kello 19.16: Lisätty tieto, että Tshernobylin ydinvoimalan järjestelmä toimii normaalisti.

Päivitetty kello 20.28: Tarkennettu tietoja hyökkäyksen kohteena olleista yrityksistä ja lisätty kyberasiantuntijoiden lausunto.