Punkkisotaa itänaapurin malliin: Jopa päiväkotien vierustat myrkytetään punkkien pysäyttämiseksi Venäjän Karjalassa

Rajan tällä puolella vastaavat keinot voisivat kilpistyä jo ympäristösuojelumääräyksiin, arvelee suomalaisprofessori.

punkit
Suojapukuinen mies ruiskuttaa moottoriruiskulla puistossa Petroskoissa

Vajaan 300 000 asukkaan Petroskoissa on katujen ohella myös runsaasti viheralueita. Niissä pelätään olevan punkkeja, jotka voivat levittää borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta.

Punkkientorjuntaa harjoittavan Kareldezservis-yrityksen kannalta tilanne on enemmän kuin otollinen, sillä punkkien lisääntyminen merkitsee lisää asiakkaita.

– Tämä on hyvää bisnestä, myhäilee Kareldezservisin vastaava ruiskuttaja Kirill Fomin.

Kirill Fomin
Kirill Fominin mielestä punkkiruiskutus sopisi myös Suomeen.Heikki Haapalainen / Yle

Moottoriruisku selkään ja menoksi

Fominin yritys on erikoistunut punkkien torjuntaruiskutuksiin. Ruiskutuksia tehdään puistoissa, päiväkotien liepeillä, hautausmailla ja ylipäätään sellaisilla viheralueilla, joissa ihmiset liikkuvat.

Tällä kertaa ruiskutuskohteena on Leninin aukion laidalla sijaitseva Kuvernöörin puisto. Puiden keskellä on vilkkaassa käytössä oleva lasten leikkikenttä, mutta se ei estä viereisellä nurmialueella tapahtuvaa ruiskutusta.

Kareldezservisin työntekijä laittaa lehtipuhaltimen näköisen moottoriruiskun säiliöön intialaista Tzippermetrin-nimistä nestettä, pukeutuu suojapukuun, asettaa hengityssuojaimen kasvoilleen, käynnistää moottorin ja ottaa säiliön selkäänsä. Työ voi alkaa.

Punkkiruiskutuksessa käytettävä Tzippermetrin-myrkky
Ruiskutuksessa käytetään intialaista Tzippermetrin-myrkkyä.Heikki Haapalainen / Yle

"Tappaa punkit, itikat ja muurahaiset"

Ruiskuttaja kävelee nurmella ja heiluttaa letkua edestakaisin. Letkusta suihkuaa ainetta, joka Kareldezservisin mukaan tappaa punkkien lisäksi myös itikat ja muurahaiset.

Suomessa tällaisia ruiskutuksia ei tehdä, eikä esimerkiksi Helsingin yliopiston virologian professori Olli Vapalahti ole aiemmin edes kuullut tällaisesta punkkientorjunnasta.

– Kuulostaa erikoiselta, hän sanoo.

Vapalahti arvelee, että laajat ruiskutukset voisivat Suomessa kilpistyä jo ympäristönsuojelumääräyksiin.

Karjalassa tilanne on toinen. Siellä tavoitteena on lopullinen ratkaisu.

– Ruiskutus uusitaan, jos alueelta löytyy ruiskutuksen jälkeen punkkeja. Pyrimme siihen, että punkit hävitetään sataprosenttisesti, linjaa Kareldezservisin vastaava ruiskuttaja Kirill Fomin.

Punkkiruiskutusta Petroskoissa
Ruiskutuksia tehdään siellä, missä ihmiset liikkuvat.Heikki Haapalainen / Yle

Turvaa etsitään myös vakuutuksesta

Karjalassa varaudutaan punkinpuremiin myös ostamalla niiden varalta vakuutuksia. Yksistään Petroskoissa punkkivakuutuksen on tänä vuonna ostanut jo runsaat tuhat ihmistä.

Vakuutus korvaa punkinpuremasta aiheutuvat lääkekustannukset, eikä sen hinta ole korkea: vakuutus maksaa halvimmillaan pari euroa.

Alla Makarova myy vakuutuksia
Alla Makarovan mukaan vakuutuksen suosio kasvaa jatkuvasti.Heikki Haapalainen / Yle

– Tällainen vakuutus on Karjalassa varsin suosittu. Sen suosio kasvaa joka vuosi, vakuuttaa Petroskoin vakuutuskeskusta johtava Alla Makarova.

Karjalassa myös rokotetaan ihmisiä punkinpuremien varalta. Lapset ja invalidit saavat rokotteensa ilmaiseksi, kun taas aikuiset joutuvat maksamaan niistä.

Se, kuinka moni ihminen on rokotettu, ja mikä punkkitilanne ylipäätään on Karjalassa, näyttää kuitenkin olevan visusti varjeltu salaisuus. Niin voi päätellä siitä, että Moskova kielsi Karjalan terveysviranomaisia antamasta asiasta tietoja ulkomaiselle toimittajalle.