Toinen lähtee, toinen jää – Kazakstanin nuoret aikuiset valitsevat tiensä

Kazakstanin talous kasvaa hyvin, mutta yhteiskunta on edelleen vanhakantainen. Yrittäjä haluaa jäädä kotimaahan, kun taas tv-juontaja tuntee itsensä ahdistuneeksi.

Kazakstan
Pienen vyötehtaan tuotteet myydään verkon kautta.
Pienen vyötehtaan tuotteet myydään verkon kautta.Kerstin Kronvall / Yle

Alisa Nurgalijeva ja Zhanibek Sarsembayev saattavat olla Kazakstanin optimistisimmat ihmiset. Ainakin heillä on vankka usko tulevaisuuteen ja omiin mahdollisuuksiinsa vaikuttaa siihen.

He ovat vaan valinneet erilaiset tiet: Zhanibek haluaa jäädä kotimaahan, kun taas Alisa suunnittelee muuttoa ulkomaille.

Asenteet ahdistavat

Alisa Nurgalijeva on 24-vuotias televisiojuontaja, joka on myös työskennellyt juontajana monissa yleisötilaisuuksissa. Hän kokee, että kehittyäkseen alalla on muutettava ulkomaille.

– En koe olevani kotonani Kazakstanissa. Täällä monella on hyvin vanhanaikainen käsitys maailmasta ja toisia arvostellaan helposti.

Alisan mielestä myös oma ala on edistyksellisempi muualla, esimerkiksi Yhdysvalloissa, Kanadassa tai Australiassa. Hän haluaa muuttaa johonkin näistä maista opiskellakseen näyttelemistä ja televisioalaa.

– Lähden aluksi opiskelemaan ja sitä kautta saan kontakteja ja löydän työpaikan, Alisa sanoo.

Kovalla työllä onnistuu

Hän uskoo, että tekemällä parhaansa ja olemalla ahkera voi onnistua missä vain. Eikä hän pelkää koti-ikävää.

– Olen asunut ulkomailla aikaisemmin. En ikävöi kotimaata, mutta kaipaan ihmisiä.

Yksi syy haluun muuttaa pois Kazakstanissa on, että Alisa on lesbo. Hänellä on tyttöystävä, jonka kanssa hän haluaa perustaa perheen.

Kazakstanin vanhanaikainen ilmapiiri ahdistaa Alisa Nurgalijevaa.
Kazakstanin vanhanaikainen ilmapiiri ahdistaa Alisa Nurgalijevaa.Kerstin Kronvall / Yle

Tappelu lesboudesta

Kazakstanissa seksuaalivähemmistöihin suhtaudutaan kriittisesti. Alisa on jopa joutunut tilanteeseen, jossa hänen kimppuunsa hyökättiin.

– Olen vahva luonne ja annoin samalla mitalla takasin, hän kertoo.

Alisa sanoo olleensa monta vuotta ”sisäinen homofoobikko”. Hän ymmärsi jo 14-vuotiaana tuntevansa vetoa tyttöihin, mutta hyväksyi tämän piirteen itsessään vasta kaksi vuotta sitten.

Hänen vanhempansa olivat aluksi järkyttyneitä, mutta he ovat sittemmin hyväksyneet tilanteen ja tukevat Alisaa.

Insinööri vaihtoi alaa

Zhanibek Sarsembayev, 29, on toisenlaisessa tilanteessa. Hänellä on vaimo ja kaksi tytärtä. Koulutukseltaan hän on insinööri. Hän on opiskellut Kazakstanissa ja Malesiassa erikoistuen öljyteollisuuden ohjelmoijaksi. Siinä ammatissa hän työskenteli kolme vuotta ennen kuin päätti perustaa oman yrityksen.

Aluksi Zhanibek suunnitteli ryhtyvänsä pizzerianpitäjäksi, mutta sitä hänen vanhempansa vastustivat. Hän oli kiinnostunut käsitöistä ja alkoi kotonaan valmistaa itse suunnittelemiaan nahkavöitä.

Zhanibek Sarsembayev katsoo luottavaisesti tulevaisuuteen.
Zhanibek Sarsembayev katsoo luottavaisesti tulevaisuuteen.Kerstin Kronvall / Yle

Vähitellen laajentuvaa tuotantoa

Vyöt menivät hyvin kaupaksi ja Zhanibek päätti laajentaa toimintaa. Nyt hänellä on neljä työntekijää ja he valmistavat päivässä noin sata vyötä.

Kazakstanissa teollisuustuotanto on melkein olematonta. Neuvostoliiton hajottua tehtaat autioituivat ja nyt sekä työtavat että työkoneet ovat vanhentuneet.

– On jopa vaikeata löytää ammattilaisia, jotka osaavat korjata ja huoltaa työkoneita, Zhanibek sanoo.

Yrityksen tuotteet myydään verkon kautta ilman välikäsiä, jolloin hinnat pysyvät asiakkaille sopivina.

– On tärkeää, että laatu on hyvä ja hinta sellainen, että ihmiset pystyvät ostamaan vöitämme, Zhanibek sanoo.

Vahva usko tulevaisuuteen

Hän perusti pienen tehtaansa ilman lainaa ja kehittää sitä pikkuhiljaa sitä mukaa, kun myynti tuo rahaa. Valtiolta näin pieni yritys ei hänen mukaansa voi saada tukia.

Zhaniberkin kasvoilta loistaa tyytyväisyys ja usko tulevaisuuteen. Hän on vakuuttunut siitä, että tekemällä kovasti työtä voi onnistua.

– En ehkä tule upporikkaaksi, mutta yritys voi hyvinkin kasvaa kansainväliseksi tavaramerkiksi, hän sanoo.

Vöihin painetaan kuvio metallisapluunalla.
Vöihin painetaan kuvio metallisapluunalla.Kerstin Kronvall / Yle

Perhe ja rakkaus

Zhanibekille on tärkeää pysyä kotimaassa, koska täällä ovat kaikki läheiset. Perhe on hänelle keskeinen. Yrityksen nimikin, ZAF, muodostuu Zhanibekin vaimon ja tyttärien nimien alkukirjaimista.

– Haluan olla vanhempien, perheen, läheisten ja ystävien keskuudessa, se on elämässä tärkeintä, Zhanibek Sarsembayev sanoo.

Alisa Nurgalijevan elämässä läheiset ovat samalla tavalla tärkeitä.

– Tärkein on kuitenkin rakkaus, hän sanoo hymyillen.