Hyppää sisältöön

Konsertti, jonka ei pitänyt toteutua – lähes alkuperäinen Guns N`Roses valtaa Hämeenlinnan

Pari kymmentä vuotta se vei, mutta lopulta Axl Rose ja Slash sopivat riitansa ja mahtuvat taas samalle lavalle.

Kuva: Dan Peled / AOP

Not in this lifetime. Tässä elämässä ei pitänyt tapahtua sitä, mikä realisoituu Hämeenlinnassa tänä iltana kello 20.45.

Tuolla kellonlyömällä ilmoille kajahtaa Guns N`Roses -yhtyeen debyyttialbumin toinen kappale It´s So Easy.

Varsin todennäköisesti näin, sillä Guns N`Roses on aloittanut kappaleella lähes jokaisen Not in this lifetime -kiertueen keikkansa. Luultavimmin kellonaikakin täsmää, sillä bändillä, tai oikeammin laulaja Axl Rosella, ei tällä kertaa ole ollut tapana odotuttaa itseään.

Guns N´Rosesin paluu on niitä rock´n rollin "ihmeitä", joita aika ajoin saamme todistaa. Vielä vuonna 2012 Axl Rose töksäytti haastattelussa tulevan kiertueen nimen vannomalla, ettei Guns N`Roses enää koskaan esiinny alkuperäisessä kokoonpanossaan.

Asiaa oli tivattu häneltä siitä lähtien, kun bändin muut jäsenet olivat yksi kerrallaan häipyneet 1990-luvulla. Lopulta jäljellä oli vain Rose, joka vaihtuvien muusikoiden kanssa esiintyi Guns N`Roses -nimellä ja työsti ikuisuusprojektiksi venynyttä Chinese Democracy -albumia.

Kolme viidesosaa Gunnareista

Ensimmäiset vakavasti otettavat huhut bändin paluusta alkoivat kiertää loppuvuodesta 2015. Ruotsalainen Aftonbladet-lehti kertoi, että Rose ja bändin toinen johtohahmo, kitaristi Slash, olivat puhuneet keskenään. Kyseessä oli suuren luokan uutinen, sillä oli yleisesti tiedossa, ettei kaksikko ollut vaihtanut halaistua sanaa sen jälkeen, kun Slash oli lähtenyt bändistä vuonna 1996.

Tammikuussa 2016 asia lopulta vahvistui, kun Guns N`Rosesin kerrottiin olevan yhdysvaltalaisen Coachella-festivaalin pääesiintyjä. Samassa yhteydessä tuli tieto, että bändin alkuperäisjäsenistä myös basisti Duff McKagan on mukana.

Tänään Suomeen saapuu kolme viidesosaa alkuperäisestä Guns N`Rosesista. Kyseessä ei siis ole täysin sama bändi, joka valloitti maailman vuonna 1987 Appetite for Destruction -levyllään. Poissa ovat rumpali Steven Adler sekä komppikitaristi Izzy Stradlin.

Bändi vuonna 1987. Duff McKagan (ylh.vas.), Axl Rose, Izzy Stradlin, Slash (alh.vas.) ja Steven Adler. Kuva: AOP

Adler on nähty lavalla muutamia kertoja, lähinnä kiertueen Yhdysvaltojen keikoilla. Stradlin sen sijaan ei ole selvittänyt välejään muun bändin kanssa. Hänen mukaansa riitaa on rahasta. Stradlin tviittasi Gunnareiden paluun jälkeen, ettei bändi halua jakaa keikkapalkkioita tasan. Siksi hän ei ole mukana.

Jaettavaa riittäisi, sillä kiertue on tuottanut jo tähän mennessä yli 230 miljoonaa dollaria ja se oli viime vuoden tuottoisin kiertue maailmassa.

Troubadourista Hämeenlinnaan

Not In This Lifetime -kiertue käynnistyi huhtikuun 1. päivänä 2016 pieneltä Troubadour-klubilta länsi-Hollywoodista. Paikalla on symbolista merkitystä, sillä kaikkien aikojen ensimmäinen Guns N`Roses -nimellä tehty keikka oli juuri Troubadourissa. Vuosi oli 1985 ja paikalla tiettävästi kaksi maksanutta katsojaa.

Guns N`Rosesin uusi alku oli myös hieman kankea, sillä Axl Rose onnistui murtamaan jalkansa heti ensimmäisellä keikallaan. Rosen aikaa vei myös Brian Johnsonin tuuraaminen AC/DC-yhtyeen solistina.

Sittemmin kiertue on kuitenkin edennyt kuin juna. Takana on pitkästi toista vuotta esiintymisiä Yhdysvalloissa, Etelä-Amerikassa, Kauko-idässä, Australiassa ja kuluvan kesän ajan täällä Euroopassa. Tahti on ollut aika hiostava, sillä maa ja keikkapaikka on vaihtunut muutaman päivän välein. Hämeenlinnaan bändi saapuu Tukholman liepeiltä Solnasta, jossa se esiintyi torstaina.

Guns N`Roses Not in this lifetime -kiertueella Chicagossa heinäkuussa 2016. Kuva: AOP

Kriitikotkin lämpenivät

Guns N`Rosesin paluu on saanut kriitikoilta varsin myönteisen vastaanoton. Esimerkiksi brittilehdistö ylisti Lontoon muutaman viikon takaista kaksoiskeikkaa loistavaksi.

Ehkä hieman yllättäen, sillä aikaa edellisestä yhteissoittohetkestä on kuitenkin kulunut yli 20 vuotta, ja nuorista kapinallisista on kasvanut yli viisikymppisiä miljonäärejä.

Hämeenlinnassa on tänä iltana luvassa lähes kolme tuntinen show, jossa kuullaan hieman vajaa 30 biisiä. Setin rungon muodostaa debyyttialbumi Appetite for Destruction. Lisäksi on joukko Use Your Illusion -levyjen balladeja sekä puolen kymmentä cover-biisiä tutuista Knocking on Heaven`s Doorista ja Attitudesta Soundgarden-klassikkoon Black Hole Sun – kunnianosoitus hiljattain edesmenneelle Chris Cornellille.

Voi tosin kysyä, miten muuten Guns N`Roses voisi keikkaohjelmistonsa rakentaa. Bändi sai lyhyen kukoistuskautensa aikana valmiiksi vain kaksi kunnollista albumia, jälkimmäinen on tosin kahden tuplalevyn kokonaisuus.

Eikä määrä tietystikään ole ratkaiseva tekijä. Kukaan tuskin kiistää, etteivätkö aikalaisen Nirvanan Nevermind ja In Utero riittäisi naulaamaan bändiä pysyvästi rock-historiaan. Sama koskee Guns N´ Rosesia.

Financial Times kuvaili maagiseksi hetkeä, jolloin Axl Rose, Slash ja Duff McKaganin kokoontuivat Lontoossa yhteen lavan edustalla. Kolmikko onnistui hetken näyttämään jengiltä, yhtenäiseltä kaveriporukalta, joka on loistavan rock n`roll -bändin ehkä tärkein ominaisuus.

Silti kukaan ei tiedä, mitä tapahtuu keikan jälkeen. Onko sotakirveet oikeasti haudattu vai yhdistikö raha jo aikaa sitten hajonneen jengin?