1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Google

Ennätyssakot saanut Google on valtava yhtiö – kuusi faktaa kertoo, kuinka suuri

Googlessa moni asia on omassa mittaluokassaan, esimerkiksi liikevaihto, henkilöstön koko ja päivittäisten hakujen määrä.

Googlen toimistorakennus St Pancrasissa Lontoossa. Kuva: Facundo Arrizabalaga / EPA

Euroopan komissio määräsi Googlelle tänään 2,4 miljardin euron sakon hallitsevan markkina-aseman väärinkäytöstä.

Syynä on se, että Google on komission mukaan rikkonut kilpailusääntöjä ohjaamalla verkkoliikennettä operaattorin omaan verkkokauppaan ja syrjinyt sen kilpailijoita.

EU-historian suurimmat sakot eivät ole ainoa asia, joka on Googlen kohdalla isoa. Yle listasi faktoja, joista saa käsityksen mammuttiyhtiön koosta.

1. Erilaiset alayhtiöt

Googlea koskevista tiedoista suurin osa käsittelee vuonna 2015 perustettua Alphabet-sateenvarjoyhtiötä, johon Google-yhtiön hallinnoimat hakukonetoiminnot, Gmail, Android ja Chrome kuuluvat yhtenä osana.

Washington Post kertoo (siirryt toiseen palveluun), että Alphabetiin kuuluu myös esimerkiksi kaikkea kuskittomista autoista lennokkitoimituksiin tutkiva Google X -kehityslaboratorio, Jigsaw-ajatushautomo, bioteknologiayhtiöt Verily ja Calico sekä älykotijärjestelmiin keskittyvä Nest Labs.

2. Liikevaihto

Hakukonejätin emoyhtiön Alphabetin liikevaihto oli Statista-sivuston (siirryt toiseen palveluun) mukaan vuonna 2016 noin 89 miljardia dollaria eli 79 miljardia euroa. Vertailun vuoksi Nokian liikevaihto huippuvuonna 2007 oli 51 miljardia euroa.

Googlen Alphabet-emoyhtiön liikevaihto vuonna 2016 oli 1,4-kertainen Suomen tämän vuoden budjettiin nähden. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

3. Mainostulot

Suurin osa Googlen liikevaihdosta koostui mainostuloista, jotka olivat vuonna 2015 noin 59 miljardin euron suuruiset. Tämä on hiukan enemmän kuin Suomen valtion tämän vuoden budjetti, joka on 55,5 miljardia euroa.

4. Työntekijät

Googlen emoyhtiöllä Alphabetilla oli viime vuonna 72 000 kokoaikaista työntekijää, kertoo Statista-sivusto. Nokialla oli Suomessa parhaimmillaan yli 24 000 työntekijää vuonna 2000.

5. Hakujen määrä

Google-hakuja tehdään Internet Live Stats -sivuston (siirryt toiseen palveluun) mukaan vuosittain 1,2 biljoonaa ja päivittäin 3,5 miljardia. Tänään hakuja oli tehty tämän jutun kirjoittamiseen mennessä yli 4,6 miljardia.

6. Palvelinkeskukset

Googlella on 15 palvelinkeskusta ympäri maailmaa, niistä kahdeksan Yhdysvalloissa. Yksi keskus on Suomessa Haminassa.

Lue lisää aiheesta:

Google sai EU:lta miljardisakot markkina-aseman väärinkäytöstä – ohjasi käyttäjiä omaan verkkokauppapalveluunsa

Näin EU on kurmuuttanut yhdysvaltalaisfirmoja: Googlen lisäksi syntilistalla Apple, Microsoft ja Facebook