Herätys: Ammattiliitoilla on isot kassat, Ruokolahden leijonasta 25 vuotta, aurinko alkaa näyttäytyä

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista. 

Aamukooste
Kädet laskevat rahanippua.
Matthias Balk / EPA

Miten suomalainen kuluttaa kylmällä kesäsäällä? Kaupaksi käyvät käsityötarvikkeet ja leffat

Kaupunkien alkukesän terassikausi on käytännössä menetetty, koska sää ei suosinut ulkona istuskelua, ja juhannukselta alkoi kesämökkikausi. Suomalaisten ostoskäyttäytyminen kertoo, että kesäkylmillä puuhastellaan sisällä: katsotaan elokuvia, syödään jäätelöä perhepakkauksista ja tehdään käsitöitä.

Alennusmyynnit ja kylmä kesäsää vetävät kansaa kauppakeskuksiin.
Alennusmyynnit ja kylmä kesäsää vetävät kansaa kauppakeskuksiin.Nella Nuora / Yle

Mitä ammattiliitot omistavat? Ylen suurselvitys paljastaa

Suurimmat ammattiliitot ovat äveriäitä sijoittajia. Yle Uutisten ja A-studion selvitys paljastaa, että ammattiliitoilla on miljardivarallisuus ja miljoonien sijoitustuotot. Työnantajaliitoilla varallisuutta on selvästi vähemmän. Sijoitustuotot ovat ammattiliitoille entistä tärkeämpiä. Tuotoilla paisutetaan lakkokassaa, ja ne pistetään myös poikimaan lisää varallisuutta.

Hakaniemenranta 1.
Ammattiliittojen päämajoissa hallinnoidaan mittavaa sijoitusvarallisuutta.Timo Korhonen / AOP

Ruokolahden leijonasta 25 vuotta

Ruokolahden leijona oli kotimaan uutinen kesällä 1992. Juhannuksen alla metsätöissä ollut mies kertoi nähneensä suuren kissaeläimen Ruokolahdella ja myöhemmin samaa väittivät monet muutkin silminnäkijät. Havaintoa varmistivat Kaakkois-Suomen rajavartioston löytämät jäljet, jotka tunnistettiin leijonan jättämiksi.

Ruokolahden leijona 1992
Yle

Venezuelan presidentti uhkaa taltuttaa protestit aseellisesti

Maan presidentti Nicolas Maduro varoittaa kannattajiensa tarttuvan aseisiin, jos Venezuelan oppositio jatkaa mielenosoituksiaan kaduilla. Maduro kertoi kannastaan pääkaupungissa Caracasissa järjestetyssä tilaisuudessa, jossa hän mainosti perustuslain muuttamiseen tähtäävää suunnitelmaansa.

Ruotsalaisnäyttelijä Michael Nyqvist on kuollut

Ruotsalainen näyttelijä Michael Nyqvist on kuollut 56-vuotiaana. Kuoleman vahvistaa Nyqvistin perhe uutistoimisto TT:lle. Perheen lähettämän tiedotteen mukaan Nyqvist kuoli tiistaina 27. kesäkuuta pitkällisen sairauden jälkeen.

Ruotsalainen näyttelijä Michael Nyqvist menehtyi pitkälliseen sairauteen 27. kesäkuuta.
Ruotsalainen näyttelijä Michael Nyqvist menehtyi pitkälliseen sairauteen 27. kesäkuuta. EPA/URSUELA DUEREN

Trumpin terveydenhuoltouudistus vastatuulessa

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin terveydenhuoltouudistus on jälleen vastatuulessa. Uudistuksesta oli tarkoitus äänestää torstaina parlamentin ylähuoneessa senaatissa, mutta senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell joutui siirtämään äänestystä, koska liian moni republikaanisenaattori oli päättänyt äänestää sitä vastaan.

Sää lämpenee aavistuksen

Sadekuuroja tulee tänään alkuun maan keskiosassa ja Lapissa liikkuu hajanaisia sateita. Iltapäivällä sadekuurot yleistyvät, mutta jäävät viime päiviä harvemmiksi ja painottuvat sisämaahan. Etelän aurinkoisilla alueilla lämpötila voi paikoin kohota 20 asteen vaiheille. Lapissa on pilvistä ja viileää.

Keskiviikon sää
Yle

Tarkemmat säätiedot löytää osoitteesta yle.fi/saa.