Venezuelan presidentti uhkaa taltuttaa protestit aseellisesti

Venezuelan presidentti Nicolas Maduro uhkaa voimatoimilla, elleivät 90 päivää kestäneet hallituksen vastaiset protestit rauhoitu.

Venezuela
Venezuelan presidentti Nicolas Maduro
Presidentti Nicolas Maduro on lausunut kovia uhkauksia vastustajilleen. EPA

Presidentti Nicolas Maduro varoittaa kannattajiensa tarttuvan aseisiin, jos Venezuelan oppositio jatkaa mielenosoituksiaan kaduilla.

Maduro kertoi kannastaan pääkaupungissa Caracasissa järjestetyssä tilaisuudessa, jossa hän mainosti perustuslain muuttamiseen tähtäävää suunnitelmaansa.

– Jos Venezuela syöksyy kaaokseen ja väkivaltaan ja bolivaarinen vallankumous tuhoutuu, me ryhdymme taisteluun, Maduro uhosi.

– Emme anna koskaan periksi. Mitä ei saada aikaan äänestyksillä, teemme sen aseilla. Me vapautamme isänmaamme aseilla.

Samalla sosialistipresidentti lähetti terveiset Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpille, jota hän on syyttänyt Venezuelan opposition tukemisesta. Maduron mukaan Yhdysvaltojen tulisi varautua Etelä-Amerikasta saapuvaan pakolaisvirtaan.

– Teillä on vastuu. Lopettakaa väkivaltaisen venezuelalaisen oikeiston hulluus.

Levottomuudet jatkuvat

Venezuelassa järjestetään 30. heinäkuuta kansanäänestys perustuslain muuttamisesta.

Presidentti Maduro suostui lopulta äänestyksen järjestämiseen, vaikka oli aiemmin ilmoittanut haluavansa perustaa erillisen toimielimen kirjoittamaan perustuslaki uudelleen. Perustuslain kirjoittaisi ryhmä, jonka jäsenet koostuisivat poliittisten puolueiden ulkopuolelta tulevista kansalaisista.

Venezuelan opposition mukaan Maduron suunnitelma on huijausta, jolla hän pyrkii vain pönkittämään omaa asemaansa. Oppositio on vaatinut uusien presidentinvaalien järjestämistä.

Venezuelassa on ollut jo pitkään levottomuuksia. Öljyvaltion poliittinen ja taloudellinen kriisi on aiheuttanut useita väkivaltaisia mielenosoituksia viime kuukausien aikana. Maan hallitus ja oppositio syyttävät toisiaan väkivallasta.

Keväällä nousseessa, uusimmassa mielenosoitusten aallossa on kuollut yli 75 ihmistä ja satoja on loukkaantunut.

Lue myös: Venezuelan presidentin mukaan maan korkeimpaan oikeuteen yritettiin helikopteri-iskua

Lähteet: Reuters, AFP