Tornitalon paloriskit aiheuttivat massaevakuoinnin Saksassa

Toistaiseksi on epäselvää, onko Wuppertalin kaupungissa sijaitsevassa kerrostalossa käytetty samaa päällystemateriaalia kuin palossa tuhoutuneessa Grenfell Towerissa, Lontoossa.

Wuppertal
Kuvassa taustalla kerrostalo ja etualalla poliisiauto.
Wuppertalin kaupungissa sijaitsevan korkean kerrostalon yli 70 asukasta evakuoitiin paloturvallisuusriskien takia.EPA/FRIEDEMANN VOGEL

Luoteis-Saksassa Wuppertalin kaupungissa alkoi tiistaina 11-kerroksisen talon evakuointi päällystemateriaalin paloriskin takia, kertovat useat saksalaiset viestimet.

Wuppertalin kaupungin mukaan toistaiseksi on epäselvää, onko kerrostalossa käytetty samaa päällystemateriaalia kuin palossa tuhoutuneessa Grenfell Towerissa Lontoossa.

Wuppertalin viranomaiset ovat olleet huolissaan kerrostalosta jo vuodesta 2010 asti, ja päättivät Lontoon tulipalotragedian jälkeen ryhtyä toimeen. Saksalaiskerrostalosta evakuoidaan kaikkiaan yli 70 asukasta.

– Tiedämme, että asukkaille on raskasta muuttaa pois näin yhtäkkisesti, mutta mielestämme meidän piti toimia nopeasti. Rakennuksissa on selkeitä vaaratekijöitä, sanoo kaupungin tiedottaja Martina Eckermann uutistoimisto Reutersille.

Rakennuksen päällystemateriaalien lisäksi ongelmia aiheuttavat tulipalon sattuessa muun muassa hankalat poistumistiet, koska talo on liian korkea esimerkiksi tikkaiden käyttämiseen evakuoinnissa.

Wuppertalilaisen kerrostalon asukkaita on kehotettu majoittumaan ystävien tai sukulaisten luo ja lisäksi asukkaille on tarjottu kalustettuja väliaikaisia asuntoja.

Asukkaat pääsevät palaamaan koteihinsa heti, kun rakennuksen omistaja on tehnyt vaaditut paloturvallisuutta parantavat muutostyöt. Päällysteiden vaihtamisen ja paloriskien poistamisen arvioidaan kestävän joitakin viikkoja.

Kesäkuun puolivälissä Lontoossa syttyneessä tuhoisassa palossa uskotaan kuolleen ainakin 79 ihmistä. Grenfell Towerissa syttyneen palon epäillään levinneen julkisivussa käytetyn paloherkän eristeen takia.

Tulipalon jälkeen niin Britanniassa kuin muuallakin Euroopassa on tarkastettu rakennuksia paloriskien varalta. Saksan Wuppertalissa on tarkastettu jo noin 70 rakennuksen paloturvallisuus.

Lähteet: Reuters, STT