1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. virkamiehet

Kemijoki Oy teki selvityspyynnön virkamiehen Facebook-kirjoittelusta – haluaa selvittää onko virkamies esteellinen

Virkamiehen aktiivinen mielipide- ja somekirjoittelu on herättänyt Kemijoki Oy:n huomion. Yhtiö paheksuu virkamiehen toimintaa ja on vaatinut Lapin ELY-keskusta selvittämään, onko virkamies esteellinen yhtiötä koskevissa asioissa.

Kuva: Risto Koskinen / Yle

Kemijoki Oy on tehnyt selvityspyynnön Lapin ELY-keskuksen virkamiehestä. Yhtiö vaatii ELY-keskukselta selvitystä, onko virkamies esteellinen hoitamaan vesivoimayhtiötä koskevia asioita.

Käytännössä Kemijoki Oy:ssä on noustu takajaloilleen virkamiehen aktiivisesta kirjoittelusta sanomalehtien yleisönosastoille ja somekirjoittelusta hänen omalla Facebook-tilillään.

– Haluamme selvittää, onko virkamies esteellinen hoitamaan meidän asioita, jos hänen näkemyksensä ovat jo niin selkeitä erilaisissa julkisissa kirjoituksissa, perustelee Kemijoki Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Timonen.

Kuntaliiton lakimieheltä Ida Sulinilta vesivoimayhtiön käyttämät perustelut saavat yksiselitteisen tuomion.

– Ihmisillä on oikeus mielipiteenilmaisuun ja se kuuluu sananvapauteen. Kuulostaa siltä, että tässä asiassa ei ole mitään ongelmaa. Pienestä asiasta on tehty iso juttu, luonnehtii Sulin.

Kuntaliiton mukaan virkamiesten esteellisyyteen liittyvät asiat ovat hyvin yleisiä. Sen sijaan mielipidekirjoitteluun pohjautuvat esteellisyysepäilyt ovat harvinaisempia, mutta nekään eivät ole aivan tavattomia.

Kemijoki Oy: Virkamies pyrkii vahingoittamaan yhtiötä ja sen mainetta

Kemijoki Oy katsoo, että virkamiehen toiminta on ollut tahallista ja hän on pyrkinyt vahingoittamaan yhtiötä ja sen mainetta tarkoituksellisesti.

Yhtiö väittää, että virkamiehellä ovat menneet sekaisin virkamiehen, poliitikon ja kansalaisen roolit ja tällä on vaikutuksia viranomaisen suhtautumisessa Kemijoki Oy:n kalavelvoite- ja voimalaitosasioihin.

Yle Kemin tavoittama Lapin ELY-keskuksen ympäristö- ja luonnonvarat -vastuualueen virkamies ihmettelee vesivoimayhtiön vaatimusta ja pitää sen toimia outoina yksittäistä virkamiestä kohtaan.

Virkamiehen mukaan hänellä on täysi oikeus normaaliin kansalaisaktiivisuuteen sekä kansalaisoikeuksien käyttämiseen sananvapauden ja mielipiteiden ilmaisun osalta.

Virkamies kertoo, että hänen työhönsä kuuluvat yleiset kalatalouden asiantuntijatehtävät eikä hän ole asioissa esittelijän eikä ratkaisijan roolissa. Hän kuvailee olevansa ruohonjuuritason virkamies ja vertaa itseään kärpäseen, jota ammutaan nyt tykillä.

Virkamies sanoo kirjoittavansa kalatalous- ja ympäristöaiheista yksityishenkilönä. Hän on ollut kaupunginvaltuutettuna Rovaniemellä 2009-2017, mutta jäi edellisissä vaaleissa varavaltuutetuksi.

Lapin ELY-keskus: Virkamiehen kirjoittelu on herättänyt huomiota jo aiemminkin

ELY-keskuksessa selvityspyyntöön suhtaudutaan vakavasti ja Kemijoki Oy:lle vastataan ennen kesälomia eli käytännössä perjantaina.

– Meidän on syytä suhtautua vakavasti siihen, että talon ulkopuolella nähdään, että viranhaltijan toiminta mediassa aiheuttaa mahdollisesti haittaa yhtiön toiminnalle, sanoo Lapin ELY-keskuksen ympäristö- ja luonnonvarat -vastuualueen johtaja Timo Jokelainen.

Hänen mukaansa väite virkamiehen esteellisyydestä tutkitaan huolellisesti ja siihen suhtaudutaan vallitsevan lainsäädännön mukaisesti. Kyseisen virkamiehen kirjoituksia on käsitelty ELY-keskuksessa talon sisäisesti jo aiemmin tänä keväänä.

– Tämä asia on ollut Y-vastuualueella käsittelyssä muutamaan kertaan ja talon sisällä on pyritty selvittämään tilannetta ja sitä onko toimiin tarvetta. Viestejä on tullut sekä talon sisältä että ulkoa kevään aikana, kertoo Jokelainen.

Jokelainen ei ole aiemmin urallaan törmännyt vastaavaan tapaukseen, jossa puntaroidaan mielipidekirjoitusten ja sosiaalisessa mediassa tehtyjen julkaisujen vaikutusta esteellisyyteen.

Lapin ELY-keskuksessa virkamiesten toimia sosiaalisessa mediassa ohjaa valtiovarainministeriön suositus (siirryt toiseen palveluun), joka on päivätty viime kesänä.

Kemijoki Oy:n toimitusjohtaja Tuomas  Timonen perustelee selvityspyyntöä sillä, että yhtiön asiointi ja yhteistoiminta ELY-keskuksen eri osastojen kanssa on jatkuvaa ja laajaa.

– Emme me tiedä, ketkä virkamiehet hoitavat siellä mitäkin meidän asioita. Haluamme nyt selvyyden, mitkä ovat esteellisyyden rajat siinä, että virkamies pystyy jonkun liikkeenharjoittajan asioita hoitamaan, toteaa Timonen.

Samasta talosta on laitettu liikkeelle kalatalousvelvoitteen muuttaminen

Vesivoimayhtiöön liittyvät isot asiat ovat nytkähtäneet tänä vuonna eteenpäin selvästi. Lapin ELY-keskus jätti viime maaliskuussa Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle muutoshakemuksen Kemijoen vesivoimalaitoksille määrätystä kalatalousvelvoitteesta.

Kyseessä on iso asia, sillä Lapin ELY-keskuksen kalatalousviranomainen vaatii, että Kemijokeen rakennetaan kalatiet Keski-Kemijokea myöten.

Käytännössä aluehallintovirasto ratkaisee, voidaanko Kemijoki Oy ja Pohjolan Voima Oy määrätä palauttamaan lohi- ja meritaimen Ounasjokeen ja Kemijoen vesistöön kalateiden avulla.

Lisäksi Kemijoki Oy sai toukokuussa luvan kiistellyn Sierilän voimalaitoksen rakentamiseksi, kun Korkein hallinto-oikeus päätti voimalaitoshankkeen vesitalousluvasta.

Kemijoki Oy epäilee kirjeessään, että virkamiehen kirjoittelu on ajoittunut todennäköisesti tarkoituksella viime kevääseen, joka on ollut yhtiön toiminnan ja julkisuuskuvan kannalta erittäin vahingollinen.

Lapin ELY-keskuksen ympäristö- ja luonnonvarat -vastuualueen johtaja Timo Jokelainen ei ole valmis kytkemään asioita toisiinsa, vaikka ELY-keskuksessa on vireillä monta vesivoimayhtiöön liittyvää asiaa.

– Tässä on enemmänkin kyse yleisestä keskustelun, voisiko jopa luonnehtia, kiivastumisesta näiden asiakokonaisuuksien ympärillä. Meidän on nyt vastattava tähän Kemijoki Oy:n kirjeeseen ja julkituoda siinä yhteydessä meidän vastaus keskustelun periaatteista, luonnehtii Jokelainen.