1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työttömyys

Lähtisitkö sinä kuudella eurolla raksahommiin? Harva innostunut uudesta kokeilusta

Rakennusalan liitot sopivat kokeilusta ilman alan koulutusta ja kokemusta oleville ihmisille. Kuuden euron tuntipalkka voi nousta yli yhdeksään euroon puolessa vuodessa.

Jos opiskelu ei innosta, voi käytännön työ olla parempi tapa tulla ammattilaiseksi. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Rakennusalan työntekijä- ja työnantajaliittojen kuuden euron kokeilu on saanut laimean vastaanoton. Maaliskuusta vuoden loppuun jatkuva kokeilu on suunnattu ihmisille, joilla ei ole alan koulutusta tai kokemusta. Yksi kokeilu kestää puoli vuotta.

Yritykset puolestaan kokevat mestari-kisälli -mallin sitovan työvoimaa liikaa. Lisäksi työmailta ei löydy helposti töitä, joita keltanokka voisi tehdä edes opastettuna.  

– Kuuden euron kokeiluun ei ole tiettävästi saatu mukaan vielä yhtään työntekijää, kertoo työntekijäpuolen järjestön Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas. Hänen mukaansa avainasemassa ovat nyt yritykset, joiden tulisi kammata läpi keltanokille sopivia tehtäviä.

Rakennusliiton Kyösti Suokas kiittelee, että luottamusmiehet ovat hyväksyneet kokeilun. Rakennuksilla se mielletään mahdollisuutena houkutella ammatinvalinnastaan epävarmoja nuoria alalle.

Suokas terottaa, ettei työkokeilun ole tarkoitus tehdä rakennusalasta halpatyöalaa, korvata omia lomautettuja tai irtisanottuja työntekijöitä eikä alentaa rakennusalan ansiotasoa.

Kuva: Marjut Suomi / Yle

Konkari opastaa rakennustaitoihin

Rakennusliiton ja Rakennusteollisuuden yhteisessä kokeilussa edellytetään työnantajalta henkilökohtaista työnohjaajaa kokeiluun osallistuvalle. Lisäksi kuusi euroa tunnissa on vähimmäistuntipalkka. Sopimus tehdään kuudeksi kuukaudeksi. Myös yrityksen luottamusmiehen tulee hyväksyä järjestely. Mukaan on otettu myös työnantajaliittoihin kuulumattomat työntantajat, kunhan yrityksestä löytyy luottamusmies.

Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas on turhautunut siihen, etteivät yritykset ole lähteneet aktiivisesti etsimään alalle keltanokkia. Järjestöjen yhteiselle koko maan kattaneelle tiedotuskierrokselle alkuvuodesta yritykset kuitenkin osallistuivat Suokkaan mukaan kiitettävästi. Tiedotuksen puutteesta ei hänestä ole kyse.

– Yritysten on helpompaa ja nopeampaa ottaa ammattitaitoisia ulkomaalaisia työntekijöitä työmaan portista sisään ja ulos aina tilanteen mukaan kuin palkata ja koulia itse väkeä alalle. Meillä on melkoinen määrä paikkaansa yhteiskunnassa vielä etsiviä nuoria, muistuttaa Suokas.

Rakennusteollisuus RT: Töitä niin paljon kun jaksetaan paiskia

Jollei kuuden euron kokeilu ole kiinnostanut potentiaalisia työntekijöitä, niin eivät työnantajatkaan ole innostuneet asiasta. Se sitoisi aina yhden kokeneen työntekijän keltanokan työn ohjaajiksi.

– Rakennusalalla on tällä hetkellä menossa niin hektinen tahti, ettei oikeastaan muuhun kuin kovaan työntekemiseen keskitytä, kuvailee työnantajaliitto Rakennusteollisuus RT:n työmarkkinajohtaja Tapio Kari. Hän kuittaa alkukankeudeksi sen, ettei kokeilu vielä vedä.

Hullun lailla töitä painaessa kannattaisi työmarkkinajohtaja Karin mukaan muistaa myös, että nousun jälkeen kysyntä tasaantuu.

– Kun yritykset malttaisivat nyt kouluttaakin, niin sitten työvoimapulan aikaan olisi ammattitaitoista työvoimaa, mitä palkata, muistuttaa Kari. Hänestä nyt kannattaisi varautua jo tulevaankin.

Rakennusyritys Skanskasta kerrotaan, että rakennusalalta ei tahdo helposti löytyä tehtäviä, joita täysin kokematon voisi edes valvonnassa suorittaa. Turvallisuuskortti on edellytys lähes kaikkiin tehtäviin.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Kuusi euroa yli yhdeksän euron tuntipalkaksi puolessa vuodessa

Vaikka yrityksissä epäröidäänkin, niin rakennusyhtiö Skanskan pääluottamusmies Jari Renlund rohkaisee nuoria ja alanvaihtajia kokeilemaan raksahommia.

– Helsingin Stadionin työmaalle voisimme ottaa keltanokkia oppimaan alan tehtäviin ja työilmapiiriin. Aloittaa voisi kulunvalvonnasta. Siellä voisi harjoitella tarpeen mukaan aikaista töihin tuloa ja työhön sitoutumista sekä tutustuisi rakennusalan kulttuuriin.

Renlundin mukaan palkka nousee puolen vuoden kokeilun jälkeen kuudesta eurosta rakennusalan sopimuksen mukaiseen, yli yhdeksään euroon tunti ja ammattitaidon karttuessa siitä eteenpäin.

– Olen itse aikoinani ollut kokemattoman tekijän työpaikkaohjaajana rakennuksella. Tiedän, että siinä on oma vaivansa, mutta vanhemmilla työntekijöillä on erittäin suuri rooli oman ammattitaitonsa välittämisessä nuoremmille. Puhutaan hiljaisen tiedon jakamisesta.