Lentokentän yksityistäminen lisäsi lomalentojen määrää Lappeenrannassa – valmismatkan maine on kohentunut

Lappeenrannasta lähtevien lomalentojen ja valmismatkojen määrä on kasvanut vuodessa parikymmentä prosenttia.

Kotimaa
Mökkeilyä meren äärellä
Valmismatkoissa hokuttelee helppous ja se, että joku ottaa vastuun esimerkiksi lentojen myöhästyessä tai peruuntuessa.Jan Hynnä / Yle

Suurin syy Lappeenrannasta lähtevien lomalentojen ja valmislomien parinkymmenen prosentin kasvuun on lentokentän yksityistäminen. Lentokenttä on aktivoitunut matkanjärjestäjien suuntaan.

Finavia möi viime vuonna Lappeenrannan Lentokentän Saimaan lentoasema -säätiölle ja Lappeenrannan lentoasema oy:lle. Niiden omistaja on nyt Lappeenrannan kaupunki.

Uusia valmislomakohteita on aiempaa enemmän ja Lappeenrannasta pääsee nyt esimerkiksi Arabiemiraatteihin.

Vaikka pääsääntöisesti Lappeenrannan kenttää käyttävät eteläkarjalaiset, lomamatkalaisia tulee myös esimerkiksi Savonlinnan seudulta. Venäläisiä matkustajia Pietarin alueelta lähtee matkaan jonkin verran.

Eteläkarjalaiset tekevät ulkomaanmatkansa useimmiten syksyllä ja talvella, sillä Saimaan läheisyys innostaa viettämään kesälomat lähellä kotia.

Charter Jets Dassault Falcon 2000S liikesuihkukone Lappeenranta bisnesjetti LY-CVS
Lappeenrannan lentokentältä ei ole ollut säännöllistä reittiliikennettä puoleentoista vuoteen. Lomalentoja ja yksityisiä lentoja on silloin tällöin.Jari Tanskanen / Yle

Valmismatka houkuttelee helppoudellaan

Valmismatkojen määrä on hieman vähentynyt, vaikka kansalaisten matkustusinto muuten on kasvanut. Valmismatkoilla on kuitenkin oma kannattajakuntansa: lapsiperheet ja ikääntyneet.

Matka-Vekan toimitusjohtaja Minna Tuorila kertoo, että 2000-luvun alkupuolella oli kausi, jolloin omatoimimatkustamista pidettiin valmismatkoja hienompana. Ihmiset halusivat räätälöidä matkansa itse. Nyt loma halutaan varata helposti eikä pitkälliseen hintavertailuun jakseta välttämättä käyttää aikaa – varsinkin jos tietokoneen parissa vietetään aikaa töissä.

Arkisuus valmismatkasta on lähtenyt pois.

Minna Tuorila

– Valmismatkan joku on miettinyt valmiiksi ja joku ottaa vastuun siitä, jos jotakin sattuu matkan varrella. Sieltä järjestetään kotiin kuljetuksia, paluulentoja tai majoituksia tarvittaessa, Tuorila kertoo.

Valmismatkoja ei enää pidetä heikompana valintana kuin itse suunniteltuja matkoja.

– Arkisuus on lähtenyt pois valmismatkasta, Tuorila väittää.

Vaikka matkoista eniten ovat kasvaneet itse tehdyt matkat, Suomesta tehdään 800 000 valmismatkaa vuodessa. Heinä- ja elokuun valmismatkoja ei ole vielä myyty loppuun.