1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Järvenpää

Järvenpään keskustan massiivinen purkutyö alkaa ensi viikolla – "Tätä on odotettu yli 20 vuotta"

Perhelän kauppakortteli puretaan maan tasalle. Heti purkamisen jälkeen käynnistyy vuosia kestävä rakennusprojekti, joka myllää keskustan uuteen uskoon.

Perhelän kauppakortteli kukoisti Järvenpään keskustassa 1960-luvulla. Kuva: Järvenpää-seura ry

Järvenpään ydinkeskustassa sijaitsevan Perhelän liikekorttelin purkutyö alkaa maanantaina 3. heinäkuuta työmaa-aitojen pystyttämisellä. Heinäkuun aikana korttelista puretaan haitta-aineita ja irtaimistoa, eikä työ näy vielä tässä vaiheessa merkittävästi ulospäin.

Varsinainen purku alkaa heinä-elokuun vaihteessa ravintola Blackpoolin talosta, josta työt siirtyvät viereiseen kerrostaloon ja vanhaan S-markettiin. Viimeisenä puretaan korttelin Mannilantien puoleinen osa.

– Varsinainen fyysinen rakenteiden purkaminen on monivaiheinen työ, kun kortteliin kuuluu eri aikakausina tehtyjä rakenteita. Osa häviää todella nopeasti ja raskaammat osat sitten hitaammin, sanoo kaupunkikehityksestä vastaava elinkeinojohtaja Olli Keto-Tokoi.

Purkamisen jälkeen rakennetaan

Tavoitteena on, että korttelin purkutyö on valmis vuoden loppuun mennessä. Heti sen jälkeen alkaa uuden rakentaminen.

– Purkamisen jälkeen rakennusaika on arviolta 5,5–6 vuotta, jos kaikki menee suunnitellusti. Samalla tehdään esimerkiksi Helsingintie kuntoon ja muita keskustan parannustöitä, eli kokonaisuuteen kuuluu isoja asioita, jotka muuttavat keskustan ulkonäköä, liikennettä ja pysäköintiä, Keto-Tokoi sanoo.

Purkutöiden ajan työmaaliikenne ohjataan kulkemaan Helsingintien kautta, ja urakoitsijan mukaan purkutyöt eivät aiheuta suurta häiriötä liikennöintiin keskustan alueella.

Järvenpään keskusta on kokenut melkoisen muodonmuutoksen 50-luvulta tähän päivään. Kuva: Järvenpää-seura ry

Vanhimmilta osiltaan jo vuonna 1941 valmistunut Perhelän liikekiinteistö on alueen vanhimpia kivirakennuksia. Kortteli on rakennettu monessa vaiheessa ja rapistunut pahasti aikojen saatossa.

Ydinkeskustassa sijaitsevan korttelin kohtalo on pyörinyt Järvenpään suunnittelupöydillä jo toistakymmentä vuotta. Hanke sai vauhtia pari vuotta sitten, kun viimeiset kiinteistökaupat lyötiin lukkoon.

Nyt kortteli on seissyt tyhjillään jo pitkään, ja viimeisetkin tiloissa toimineet ravintolat ja yrittäjät ovat lähteneet. Keto-Tokoin mukaan purkutöiden viivästymisen taustalla on useita syitä.

– On käyty normaaleja urakkaneuvotteluja, tehty haitta-aineselvityksiä ja haluttu varmistaa, ettei tule yllätyksiä. Purku-urakka on tavallista isompi, ja se menee myös maanalaisiin rakenteisiin, kellarikerroksiin saakka. Asiat eivät aina ala ihan siinä aikataulussa kuin halutaan.

Keto-Tokoin mukaan vanhan purkaminen ja uuden rakentaminen lisää keskustan vetovoimaa ja palveluita merkittävästi.

– Tämä on hieno juttu, jota on odotettu jo yli 20 vuotta.

Historiallinen rakennusbuumi

Järvenpäässä rakennetaan nyt enemmän kuin koskaan aiemmin. Rakennusbuumin taustalla ovat kaupungin tekemät pakkolunastukset, jotka alkoivat kymmenisen vuotta sitten Lepolasta.

Keskustaan valmistui äskettäin 18-kerroksinen tornitalo, ja Perhelän korttelin paikalle nousee toinen, vielä korkeampi. Samaan aikaan on käynnissä mittavia asuntorakennusprojekteja esimerkiksi Pajalassa.

Kaupunginjohtaja Erkki Kukkonen kertoi Järvenpään rakennusprojektien taustoja Ylelle noin vuosi sitten radiohaastattelussa.

Rakentaminen käy kiivaana myös muualla Uudenmaan alueella. Esimerkiksi Keravalla keskustaa rakennetaan parhaillaan uuteen uskoon, ja Helsingissä on meneillään kolmas peräkkäinen rakentamisen ennätysvuosi.

Myös Länsi-Uudellamaalla Lohjan ydinkeskustassa aloitellaan parhaillaan vanhan liikekiinteistön purkutöitä. Sokoksen, S-Marketin ja muun muassa ravintola Lohen käytössä vuosikymmeniä ollut rakennus väistyy uuden kauppakeskuksen tieltä.