Opiskelupaikka ei ole kaikille itsestäänselvyys – "Yhteiskunnan normit luovat painetta nuorille"

Porilainen Kulttuuritalo Annis tarjoaa ilman opiskelupaikkaa jääneille nuorille oppia elämänhallinnasta ja työelämästä. Step by step -hankkeeseen osallistuneet kiittelevät Anniksen virikkeitä. Hankkeessa mukana oleva Aku Lammela sanoo, että ilman opiskelupaikkaa olevat nuoret ovat aidossa syrjäytymisvaarassa.

opiskelupaikka
Mies ja nainen seinän edessä.
Amanda Kälkäjä ja Aku Lammela ovat mukana kulttuurialan elämänhallinta ja työllisyys -hankkeessa Porin Anniksella.Karri Laihonen / Yle

Peruskoulun päättäneistä jäi vuonna 2016 jopa 7000 nuorta ilman jatko-opiskelupaikkaa. Syrjäytymisen ehkäiseminen vaatiikin useita erilaisia reittejä päästä opiskeluihin mukaan.

Porilainen Aku Lammela valitsi omaksi polukseen Step by step- kulttuurialan elämänhallinta- ja työllisyyshankkeen. Työttömyystoimisto ehdotti 24-vuotiaalle Lammelalle Porin Kultturiatalo Anniksella toimivaa Step by stepiä. Valintaa ei ole tarvinnut katua.

– Anniksesta on tullut minulle niin kuin toinen koti. Vietän täällä aikaa niin sanotun työajan ulkopuolellakin, Lammela sanoo.

Mies tuntee löytäneen oman juttunsa. Sisäinen liekki on roihahtanut näyttelemiseen ja urasuunnitelmissa siintää työ nuorten parissa.

– Ajattelin opiskella nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaksi seuraavaksi. Sen lisäksi aion jatkaa teatteriharrastusta niin näyttämöllä kuin tekniikan puolellakin.

Yhteiskunnan normit aiheuttavat painetta

Aikuistuminen tuo mukanaan monia stressitekijöitä. Jännitys opiskelu- ja työpaikoista kuuluu nuoren ihmisen elämään. Yhteiskunnan odotukset ja onnekkaammat ikätoverit luovat painetta opiskelupaikatta jääneille.

– Olet tavallaan yhteiskunnan ulkopuolella ja ikätoverisi ovat edenneet elämässään pidemmälle ainakin sen normin mukaan, miten yhteiskunnan silmissä pitäisi edetä, analysoi Aku Lammela.

Nuoren miehen mielestä ilman opiskelu- tai työpaikkaa oleminen on pidemmän päälle raskas koettelemus.

– Se on selvästi sellainen syrjäytymiskokemus.

Vuorokausirytmi kuntoon

Elämänhallinta lähtee yllättävän pienistä askelista.

– Ensimmäinen asia on, että saadaan vuorokausirytmi kuntoon. Monet nuorista ovat valvoneet yöt ja nukkuneet päivät. Sitä lähdetään täällä ensimmäiseksi muuttamaan, kertoo Step by stepin työntekijä Taru Peura.

Yksi merkittävä osa hanketta on keskustelut nuorten kanssa. Ongelmien läpikäynti helpottaa oloa ja aikuinen osaa antaa neuvoja monissa asioissa.

– Nuorilla on useasti talous-, ihmissuhde- tai asumisongelmia, Peura toteaa.

Hän auttaa nuoria esimerkiksi lomakkeiden täyttämisissä ja erilaisissa ajanvarauksissa.

Teatteri tarjoaa oppia työelämästä

Harrastajateatterilaisten tyyssija Kulttuuritalo Annis tarjoaa monenlaista puuhaa työkokeiluihin.

– Nuoret pääsevät rakentamaan rekvisiittaa, puvustamaan, maskeeraamaan ja lavastamaan. Kaikkeen toimintaan annetaan alan ammattilaisten toimesta lyhyt koulutus, kertoo työntekijä Anne Rantala.

Niin hankkeen nuoret kuin työntekijät painottavat osallistumisen tärkeyttä.

– Työelämä ja aikuistuminen ovat isoksi osaksi yhteistyötä muiden ihmisten kanssa. Se on nuorelle ihmiselle hieno kokemus, kun he huomaavat, että joku yhdessä tehty kokonaisuus toimii. Se antaa intoa ja itsevarmuutta elämään, sanoo Taru Peura.