Turun telakka myöntää: Ei täyttä varmuutta, ovatko ongelmat alihankkijoiden työoloissa loppuneet

Meyerin varatoimitusjohtajan Tapani Pullin mukaan alihankintasopimuksia on katkaistu rikkeiden vuoksi.

urakkatyö
Hallikuvaa Turun Meyerin telakalta.
Mika Puska

Turun Meyerin telakka on puuttunut avin raporteissa ilmenneisiin epäkohtiin, kertoo Meyerin varatoimitusjohtaja Tapani Pulli.

Yle kertoi aiemmin tällä viikolla puutteista, joita on ilmennyt Turun telakan alihankkijoiden yrityksissä. Aluehallintoviraston raporttien mukaan osassa alihankkijoiden firmoissa on maksettu palkkoja alle työehtosopimusten ja puutteita on ilmennyt muun muassa lisien maksamisessa ja työterveyshuollon järjestämisessä.

Nyt Pulli kertoo, että sopimuskumppaneihin on otettu suoraan yhteyttä ja heitä vaadittu korjaamaan puutteita tiettyihin määräaikoihin mennessä. Alihankintasopimuksia on myös purettu ja jätetty solmimatta laiminlyöntien takia.

Sopimus on purettu esimerkiksi tapauksessa, jos kesken sopimuskauden on paljastunut, että yksi yrityksen omistajista on liiketoimintakiellossa. Tilaajavastuulaki velvoittaa tilaajaa pääsääntöisesti selvittämään uuden sopimuskumppanin taustat jo ennen sopimuksen tekoa.

Pullin mukaan näin tehdäänkin.

– Varmistamme erittäin tarkkaan kaikki taustat. Vaadimme jopa ketjutetuilta yrityksiltä ja työntekijöiltä tiedot. Ne saattavat muuttua hyvinkin nopeasti, Pulli sanoo.

Miksi Uab Sanden nimi nousee tuoreimmassa raportissa esiin?

Yksi Ylen tietoon tulleista räikeimmistä tapauksista on telakalle alihankintaa tehnyt liettualainen Uab Sande. Yhtiölle oli annettu kehotus työsyrjinnän lopettamisesta jo vuonna 2016.

Turun Meyerin telakalta kerrotaan, että sopimus Uab Sanden kanssa on katkaistu 22.2.2017 avin raporttien vuoksi.

Ylen aluehallintovirastolta saamien raporttien mukaan vielä helmikuun jälkeenkin, 24.5.2017, avin tarkastaja on tavannut telakalla Uab Sanden työntekijän.

Varatoimitusjohtaja Pulli ei aluksi osaa vastata miksi Uab Sanden nimi esiintyy raportissa. Asiaa selviteltyään hän kertoo, että avin tarkastuksen yhteydessä yksittäinen työntekijä on erehdyksessä näyttänyt Uab Sanden korttia, vaikka ei enää ole työskennellyt kyseisen yrityksen leivissä. Pullin mukaan kyseinen työntekijä oli siirtynyt Andes Pro –nimiseen yritykseen.

Ylen tavoittama Lounais-Suomen aluehallintoviraston tarkastaja pitää Pullin kertomaa mahdollisena.

Asia on Pullin mukaan selvitetty telakalla jälkikäteen eikä Uab Sanden työntekijöillä ole ollut kulkuoikeutta telakalle 24.2.2017 jälkeen.

Entä miten telakka varmistaa, että rikkeitä ei esinny tälläkin hetkellä?

Yle kertoi eilen, että avi ei ole alkuvuoden jälkeen tehnyt alihankintayrityksiin tarkastuksia. Tuoreimmat tarkastukset ovat kohdistuneet telakkaan.

Myös telakka itse tekee työmaavalvontaa. Se muun muassa pyytää yrityksiltä kirjallisen vakuutuksen, että ne noudattavat työehtosopimusten vaatimuksia. Alihankintayritysten palkkakuitteja telakalla ei kuitenkaan ole laillista oikeutta tutkia.

Miten telakka voi siis olla varma, etteivät laiminlyönnit alihankintayrityksissä jatku?

– Täyttä varmuutta koskaan ei ole, kun toimijoita on paljon liikkeellä. Tiimissä on tuhansia ihmisiä, Pulli vastaa.

Hänen mukaansa noin 10–15 yrityksen toimissa on raporrtien mukaan ilmennyt puutteita.Tämä vastaa 1–2 prosenttia telakalla työskentelevistä yrityksistä.

Lue myös:

Raportit paljastavat: Turun telakan alihankkijafirmoissa palkkoja on poljettu

Esko Ahon kesätyö: Myydä Turku insinööreille ja saada parturit seuraamaan perässä