Hyppää sisältöön

Tampereen ikuisuushanke rakentuu vihdoin – Lähes 11 miljoonan euron maauimala aukeaa kesällä 2018

Tampereen uintikeskuksen pihalla Kalevassa kaivinkoneet ovat tehneet töitä nyt pari viikkoa.

Toisinaan tamperelainen uskoo vasta kun näkee. Maauimalan toteutumista epäilevän kannattaa siis suunnata Kalevaan ja kurkistaa Tampereen uintikeskuksen taakse. Kuoppia näkyy jo.

Maauimala on ollut tamperelainen ikuisuushanke. Aamulehti kirjoitti jo viisi vuosikymmentä sitten 27.6.1967:

"Tamperelaiset saavat odottaa maauimalaa vielä vuosia, sillä kaupungin rahoitussuunnitelmien mukaan aloitetaan sen rakentaminen vasta 1970-luvun puolella. - - - Vaikka uimarantoja on useita, joutuu keskustassa asuva kävelemään pitkälti, ennen kuin voi päästä vetten äärelle uimismielessä."

Odotuksen pitäisi vihdoin päättyä reilun vuoden kuluttua eli elokuussa 2018, kun Tampereen uintikeskuksen ulkoaltaat avautuvat yleisölle.

Havainnekuvissa paistaa aina aurinko. Maauimalan on määrä aueta ensi elokuussa - toivottavasti auringonpaisteessa. Kuva: Tampereen kaupunki

Liikuntapäällikkö Mikko Heinonen Tampereen kaupungilta sanoo, että rakentamispäätöksen taustalla on halu lisätä kaupunkilaisten omaehtoista liikkumista.

– Tämä liikuttaa vauvasta vaariin ja mummuun. Ei ole ikärajoja käytölle. Se oli se viimeinen niitti, että löytyi niin poliittinen tahtotila kuin johdon tahtotila rakentaa maauimala vihdoista viimein.

Teräsaltaat lämpiävät kaukojäähdytyksen paluuvedellä

Vanhoissa suunnitelmissa maauimalaan piirretty laguunin mallinen allas on vaihtunut suorakaiteen muotoiseksi, ja materiaaliksi on valittu teräs. Teräsaltaat tulevat käytössä betonialtaita edullisemmiksi huoltovapauden ja veden säästymisen myötä.

– Vesi voidaan jättää altaisiin talveksi. Kesän tullen käynnistetään puhdistus jälleen, ja se sama vesi pystytään hyödyntämään, hankeinsinööri Panu Hirvonen Tampereen tilakeskuksesta sanoo.

Vielä suunnitteluvaihteessa maauimalan altaiden materiaaliksi harkittiin niin betonia kuin terästäkin. Teräsaltaat on aika huoltovapaita, Panu Hirvonen perustelee tehtyä valintaa. Kuva: Jussi Mansikka / Yle

Ulkoaltaiden lämmityksessä päädyttiin kaukojäähdytysverkostossa syntyvän lämmön hyödyntämiseen, vaikka investointikustannuksiin jouduttiinkin varaamaan enemmän rahaa.

– Halvin ratkaisuhan olisi ollut toteuttaa tämä pelkällä kaukolämmöllä, mutta sitten se ekologisuusarvo jäisi pienemmäksi. Ja tietysti kaukojäähdytys on edullisempaa, että sitten se suuri investointi tulee maksettua takaisin, Hirvonen kertoo.

Maauimala käyttää kaukojäähdytyksen paluuvettä lämmitykseen kesäajan neljä kuukautta ja Tampereen uintikeskuksen uimahalli talviaikana kahdeksan kuukautta vuodesta.

Lämmintä ja puhdasta vettä säästä riippumatta

Tampereen uintikeskuksen takana vielä keväällä näkynyt nurmikenttä on ollut monen jalkapallopelin ja jumppahetken paikka. Nyt uintikeskuksen ikkunoista näkyy myllerretty maa. Maisemanmuutos ei harmita, kun luvassa on lisää tilaa uima-altaisiin. 

– Kyllä se varmasti ihan hyvä on ja ruuhkat vähän vähenee, huikkaa ahkera uimari.

– Se on kuule ihan kiva päästä tälleen kesälläkin uimaan. Järvivedet kun on semmosia kun ovat. Sitten tämä halli on heinäkuun ollut aina kiinni, niin nyt pääsee sitten sitäkin hyödyntämään, iloitsee Tampereen uintikeskuksen edustalla pysäytetty tamperelainen.

Maansiirtotyöt ovat myllertäneet nurmikentän uintikeskuksen takana. Kuva: Jussi Mansikka / Yle

Jotkut ovat moittineet lähes 11 miljoonan euron hanketta järjettömäksi kaupungissa, jossa on lähes 150 järveä.

– Itse näen, että nämä täydentävät toisiaan. Maauimala tarjoaa lämpimän, puhtaan veden riippumatta siitä, minkälainen ilma on ulkona, liikuntapäällikkö Mikko Heinonen sanoo.

Maauimalaan siirtyy delfinaariosta turhiksi jääneet suodattimet. Sekin ratkaisu on tehty säästön nimissä. 

– Silloin kun kuulimme, että Särkänniemessä delfinaario suljetaan ja sieltä jää noin kymmenen vuotta vanhoja, siis lähes uusia laitteita käyttämättömäksi, niin ostimme hiekkasuodattimet tänne maauimalaan. Ne ovat sitten tulevien uimareiden ilona.

.
.