Tutkimus: Etana lähtee aina kotia kohti

Kotiloiden sisäinen navigaattori osoittautui odottamattoman tarkaksi.

kotilot
Lähikuva lehtokotilosta.
Antti Kettumäki / Yle

Etanat – tai oikeastaan kotilot – ovat osoittautuneet hyvin uskollisiksi kotipaikoilleen. Vaikka taivallus vie aikaa, kotilo palaa kotiin, jos vain pystyy, osoittaa brittitutkimus.

Exeterin yliopiston tutkijat keräsivät Welwynissa lähellä Lontoota 65 kotiloa eri puolilta samaa puutarhaa. Kuoret maalattiin kotikulman merkkivärillä.

Kotilot vietiin puutarhan keskikohtaan ja päästettiin vapaiksi. Seuraavana aamuna lähes jokainen löytyi omasta kulmastaan.

Samalla kyseenalaistui se monien olettamus, etteivät nilviäiset ole älykkäitä.

Professori Dave Hodgon

Verrokkiryhmäksi kotiloita tuotiin Cornwallista Britannia lounaislaidalta. Kaikki suuntasivat länteen, kotiin päin, vaikka sinne on Welwynista satoja kilometrejä. Exeterin yliopiston aiemmissa tutkimuksissa kotiloiden huippunopeudeksi on todettu metri tunnissa.

Jo aiemmin on osattu epäillä, että kotiloilla on sisäinen navigaattori, mutta tuoreen tutkimukset tulokset ovat silti odottamattoman selviä, sanoo tutkimusta johtanut professori Dave Hodgon.

Hänen mukaansa samalla kyseenalaistui se monien olettamus, etteivät etanat ja muut kotilot ole älykkäitä, vaan vain rouskuttavat puutarhassa, mitä eteen sattuu.

Etana kynnyksellä
Etana on kotilo, jolta puuttuu kotelo. Sarviaan etanakin osaa liikutella. Ehkä vanha lastenloru viittaakin siihen?Seppo Uusitalo, Valkeakoski

Takapiha kuhisee outoa elämää

Tutkimus esitellään yleisradioyhtiö BBC:n luonto-ohjelmassa (siirryt toiseen palveluun) kahden viikon päästä. Ohjelmaa varten on selvitetty vuoden ajan, kuinka monta eri eläinlajia yhden ainoan kadun varrella sijaitsevissa puutarhoissa on ja millaista elämää pikkuotukset viettävät.

– Tiedämme luultavasti enemmän trooppisten sademetsien elämästä kuin siitä, mitä omalla takapihallamme tapahtuu, perustelee toimittaja Chris Packham ohjelman ideaa The Telegraph (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä.

The British Garden: Life And Death On Your Lawn -ohjelman kuvaajat saivat nähdä muun muassa, miten heinäsirkkakoiraat houkuttelivat ruoalla naaraita parittelemaan, miten hämähäkit vaihtoivat väriä naamioituakseen saaliiltaan, ja miten kompostikasassa käytiin taisteluja elämästä ja kuolemasta.

Exeterin yliopiston aiemmat kotilotutkimukset löytyvät tästä linkistä (siirryt toiseen palveluun). Kotiloista kertoo lisää myös Yle Uutisten viimekuinen juttu. Siinä biologi Leena Luoto kuvailee puutarhaluontoa isoksi pallomereksi, johon ihmisen ei pitäisi turhaan puuttua.