Tässä on Putinin ajan "uusi symboli" – Miksi harmaasta Ždun-oliosta tuli Venäjällä nettisensaatio?

Tutkijan mukaan Ždun-meemi on suosittu, koska Putinin Venäjällä kansalaisten on vain helpompi istua ja odottaa kuin yrittää muuttaa mitään.

meemit
Uutisvideot: Zhdun-hahmo leviää verkossa Venäjällä
Uutisvideot: Zhdun-hahmo leviää verkossa Venäjällä

Joukko Venäjän tärkeimpiä poliitikkoja istuu pitkän pöydän ääressä vastakkain. Pälvikaljut paljastuvat, kun päät kääntyvät kohti pöydän päätypaikkaa.

Siellä se istuu, rimpulat kädet eteen ristittyinä. Löysä nenä roikkuen suun edessä ja harmaat kurttuiset lihapoimut heijastuvat kiiltävän pöydän pinnasta.

Kaikki odottavat: niin venäläisministerit, kuin myös presidentti Vladimir Putinille varatun paikan vallannut Ždun.

Ždun on suurivatsainen harmaa hahmo, josta on tullut Venäjällä nettisensaatio. Oliota olisi helppo pitää vastenmielisen näköisenä, mutta venäläisillä sivustoilla sitä kutsutaan "sympaattiseksi" ja "herttaiseksi".

Hahmon hellittelynimi Ždun on väännös verbistä odottaa, ja juuri odottamista otus harjoittaa. Venäjänkielisessä netissä leviävissä meemeissä Ždunin kuvan viereen liitetään milloin mikäkin vitsi, johon liittyy usein turhaa, passiivista tai kiusallista odottamista.

Kuten vaikkapa:

Kun joit vihreää teetä ja odotat laihtumista.

Painoin jotain nappia, ja kaikki hävisi.

Meemisensaatio Zhdun Venäjällä.
Painoin jotain nappia ja kaikki hävisi.www.livemaster.ru

Kun tyttöystäväsi lähtee huoneesta ja jäät yksin hänen vanhempiensa seuraan.

Sitä odotellessa, että hän saa kondomin paikoilleen.

Elämän mittainen jonotus

Venäjänkieliset internet-käyttäjät innostuivat Ždunista vuoden alussa, kun kuva hollantilaistaiteilija Margriet van Breevoortin patsaasta (siirryt toiseen palveluun) ladattiin pikabu.ru-sivustolle.

Meemejä tulee ja menee, mutta Ždun on siitä poikkeuksellinen, että siitä on tullut suosittu myös internetin ulkopuolella. Venäläiskaupoissa myydään muun muassa Ždun-pehmoleluja ja -teekannuja, ja ympäri Venäjän on pystytetty kopioita patsaasta.

Venäläissosiologi Igor Eidmanin selittää Ždunin suosiota sillä, että venäläisille odottaminen on aina ollut osa kulttuuria. Venäjällä aina on odotettu vähintään tulevaisuudessa siintävää onnea, mutta usein odottaminen on ollut konkreettisempaa.

– Neuvostoaikoina kansalaiset seisoivat loputtomasti jonoissa ja odottivat milloin mitäkin harvinaista tuotetta. Nyt odotetaan erillaisissa byrokraattisissa virastoissa, hän sanoo.

Sellaisia ovat olleet aina Venäjän postikonttorit. Helmikuussa Venäjän postin tapahtumaan ilmaantui Ždun-asuun sonnustautunut humoristi, oletettavasti parodioimaan postin hitautta. Jotkut tosin arviovat Ždunin olleen postin omaa itseironiaa tai huomionhakuisuutta.

Ždun vastaan Putin

Pilapiirtäjä Sergei Jolkinin sarjakuvassa (siirryt toiseen palveluun) Putin ihmettelee, kuka Ždun oikein on, mistä hänen suosionsa on peräisin, ja millaista törkyä hänestä voisi löytää.

Helppo vastaus olisi, että meemi saa kiittää suosiostaan Putinia – tai ainakin Putinin ajan ongelmia.

Kriittisissä meemeissä Ždun on muun muassa ilmestynyt odottelemaan sitä, koska Krimin niemimaan ja Venäjän yhdistävä Kertšin silta valmistuu, tai sitä, että Venäjän-vastaiset pakotteet perutaan. Toisissa meemeissä Ždunin viereen on kirjoitettu kaunistelematta: odotamme muutoksia.

Meemisensaatio Zhdun Venäjällä.
Zhdun ja neuvostoaikana muutoksista laulanut Viktor Tsoi: "Odotamme muutoksia"www.sarov.net

Juuri tästä syystä Pietarin eurooppalaisen yliopiston taloustieteen professori Dmitri Travin innostui kutsumaan Ždun-hahmoa "Venäjän uudeksi symboliksi" sanomalehti Vedomostissa keväällä julkaistussa artikkelissa.

Travin kertoo Ylelle uskovansa, että Ždunin suosio on tiiviisti sidoksissa Venäjän poliittiseen tilanteeseen. Hänen mielestään kaikki venäläiset ymmärtävät Zhdunin kuvaavan nykypäivän jämähtänyttä tilannetta, vaikka eivät liiemmin politiikkaa ajattelisikaan.

– Yksi tämän päivän erityispiirteistä on se, että emme enää kehity. Odotamme muutoksia, mutta emme tee niiden eteen mitään. Ne ihmiset, jotka yrittävät muuttaa jotain, joutuvat kärsimään – siksi on vain helpompaa istua ja odottaa, Travin sanoo.

Travinin mielestä kaikki venäläiset ovat tällä hetkellä Žduneja. Juuri siksi Ždunista on kovaa vauhtia tulossa aikansa symboli, aiempien kansansuosion saavuttaneiden maskottien joukkoon.

Sellaisia ovat olleet esimerkiksi Tšeburaška ja Miška, kumpikin tietyn ajan hengen tiivistymiä.

Tšeburaška (suomeksi Muksis) on lasten animaatioissa ja -kirjoissa 1960- ja 1970-luvuilla esiintynyt pallokorvainen pieni hahmo, jonka on nähty symboloivan kommentaattorista riippuen joko onnellista neuvostolapsuutta tai sitten niiden kohtaloa, jotka eivät solahtaneet ongelmitta neuvostojärjestelmään.

Miška taas on vuoden 1980 Moskovan kesäolympialaisten maskotti. Aikalaisille se symboloi Neuvostoliiton jonkinasteista avautumista, kun maahan saapui ulkomaisia vieraita ja yhteydet ulkomaille paranivat.

Meemisensaatio Zhdun Venäjällä.
Miksi painoit jotain nappia? Meemimuunnoksessa Zhdun on sijoitettu tsaari Iivana Julman syleilyyn. Alkuperäisessä Ilja Repinin maalauksessa tsaari syleilee poikaansa, jonka on lyönyt kuoliaaksi valtikallaan.www.vyatkakirov.ru

*Travinin mukaan Ždunin arvo symbolina *on sidottu juuri tähän hetkeen. Hänen mielestään on virheellistä ajatella, että passiivinen odottaminen liittyisi jotenkin venäläiseen kulttuuriin tai olisi kansalla geeneissä – monella maalla on ollut omia Ždun-kausiaan, jolloin maat eivät ole kehittyneet eivätkä asiat edenneet.

Olio on suosittu tällä hetkellä myös Ukrainassa, missä patsaskopio on ilmestynyt esimerkiksi maan entisen presidentin Viktor Janukovytšin vallatun huvilan pihalle.

Yhtä lailla Ždun voisi odotella Suomessa Länsimetroa, postin saapumista tai sote-uudistuksen valmistumista.

Mutta juuri nyt kaikista eniten taitavat odottaa venäläiset, ja siksi Ždun sopii hyvin pöydän päätypaikalle Venäjän johdon kokoukseen.

Korjattu 2.9. kello 12.37 kuvatekstiä: Ilja Repinin alkuperäismaalauksessa tsaari Iivana Julma oli lyönyt poikansa kuoliaaksi valtikallaan, ei puukottanut tätä.