Festareiden superviikonloppu alkamassa – Näin kohonnut terrori-uhka näkyy suomalaisten suurtapahtumien järjestelyissä

Festivaalijärjestäjät ovat varautuneet terrorismin uhkaan muun muassa betoniesteillä ja valvonnan lisäämisellä.

festivaalit
Turvatarkastus Provinssirockissa, joka alkoi torstaina Seinäjoella 29. kesäkuuta.
Turvatarkastus Provinssirockissa, joka alkoi torstaina Seinäjoella 29. kesäkuuta.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Maailmalla tapahtuneiden terrori-iskujen ja Supon laatiman uuden uhka-arvion seurauksena kesätapahtumissa kiinnitetään turvallisuusasioihin aiempaa enemmän huomiota. Supo arvioi pari viikkoa sitten, että terrorismin uhka on maassamme vakavampi kuin koskaan aiemmin.

Tulevana viikonloppuna Suomessa järjestetään monia isoja, kymmeniä tuhansia ihmisiä yhteen kokoavia musiikkitapahtumia.

Näitä ovat muun muassa Provinssi Seinäjoella, IskelmäFestivaali Jämsässä, Helsingissä Tuska, Pride-viikon päättävä kulkue ja puistojuhla sekä Hämeenlinnassa järjestettävä rock-yhtye Guns N´Rosesin keikka.

Helsingin poliisi: Ei syytä jäädä kotiin

Viestintäjohtaja, ylikomisario Juha Hakola Helsingin poliisilaitokselta sanoo poliisin päivittävän tilannekuvaa ja tekevän jatkuvasti riskiarvioita yleisötapahtumiin liittyen.

– On aivan selvää, että poliisi seuraa tilannekuvaa hyvin tarkasti. Se millaisia tapahtumia on ikävä kyllä viime kuukausien aikana eri puolilla [maailmaa] ollut, niin niihin joudutaan tietysti valmistautumaan ja näin myös tehdään täällä Suomessa ja Helsingissä, Hakola sanoo.

Se, millaisia toimenpiteitä tapahtumiin liittyen on mahdollisesti tehty tai mitä keinovalikoimiin kuuluu, Hakola ei kommentoi.

– Yleisesti voidaan todeta että erilaisiin uhkakuviin varaudutaan eri tavoin, mutta yksityiskohtaisesti emme lähde ottamaan kantaa millaisin operatiivisin keinoin puutumme.

Ylikomisarion mukaan poliisi on näkyvästi paikalla tapahtumissa, mutta muu mahdollinen valmistautuminen ei hänen mukaansa yleisölle suuresti näy.

– Ei tässä varmastikaan yleisölle suuresti muutoksia ole, jos verrataan aiemmin näihin järjestettyihin vastaaviin yleisötilaisuuksiin.

Viimeisimpinä keinoina on yleisötapahtuman keskeyttäminen, jos jotain tapahtuu. Hakolan mukaan tapahtumiin voi kuitenkin lähteä hyvillä mielin.

– Ei ole mitään sellaista syytä, että pitäisi jäädä kotiin. Ei ole syytä sellaiseen pelkoon.

Yleisöä Haloo Helsinki! -yhtyeen keikalla Seinäjoen Provinssirockissa torstaina 29. kesäkuuta.
Yleisöä Haloo Helsinki! -yhtyeen keikalla Seinäjoen Provinssirockissa torstaina 29. kesäkuuta.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Betoniporsaat ja luonnonesteet estämään väkijoukkoon ajoja

Komisario Juha Mäntynen Sisä-Suomen poliisista kertoo, että poliisi käy vuoropuhelua festivaalijärjestäjien kanssa ympäri vuoden.

– Keskusteluissa on otettu huomioon ajassa olevat ilmiöt ja toki poliisi kohdentaa myös omia resurssejaan yleisötilaisuuksiin, Mäntynen sanoo.

Mäntysen mukaan järjestäjät huolehtivat siitä, että väkijoukkoon ajamisen kaltaiset ilmiöt saadaan mahdollisimman pitkälle estettyä ennalta rajoittamalla kulkuväylien käyttöä ja asettamalla esteitä.

– Kulkureittejä suljetaan erilaisilla tukevilla ratkaisuilla, Himoksessa esimerkiksi on rakennettu betoniesteitä ja tuotu paikalle luonnonesteitä, kuten suuria kiviä.

Järjestäjien vastuulla on Mäntysen mukaan myös huolehtia riittävän tarkoista sisääntulo- ja porttitarkastuksista siten, ettei vaarallisia aineita tai aseita kulkeudu alueelle.

– Jos havaitsee mitään epäilyttävää yleisötilaisuudessa, siitä on ilmoitettava välittömästi järjestyksenvalvojalle, henkilökuntaan kuuluvalle tai poliisille. Tarvittaessa soitto numeroon 112 ja kuvaus siitä, mitä on havaittu ja missä. Välittömän vaaran uhatessa on lähellä olijoita varoitettava esim. huutamalla, Mäntynen neuvoo.

Pohjanmaan poliisista kerrotaan, ettei taktisista syistä ole mahdollista kertoa tarkoista varautumistoimenpiteistä esimerkiksi Provinssin suhteen.

– Viimeaikaisten kansainvälisten tapahtumien seurauksena on jouduttu lisäämään aiempiin vuosiin verrattuna kesätapahtumien turvallisuuteen liittyviä vaatimuksia, sanoo komisario Pasi Korpi-Hallila.

Betoniesteitä Temppeliaukion kirkon edustalla.
Mikko Stig / Lehtikuva

"Luonnonilmiöt aivan yhtä suuria uhkia"

Sateenkaarikansa kokoontuu yhteen viikonloppuna Helsinki Pride -kulkueseen ja puistojuhlaan. Heseta ry:n toiminnanjohtaja Aaro Horsma kertoo, että turvatoimia alettiin kiristämään kulkueeseen tehdyn kaasuiskun jälkeen 2010. Myös kävijämäärien kasvun myötä kiristyksiä on tehty ja yhteistyö poliisin kanssa on myös tiivistynyt joka vuosi.

– Järjestyksenvalvojia ja ammatillisia turvallisuuspalveluita on joka vuosi lisätyissä määrissä ostettu kulkueen viihtyvyyden, sujuvuuden ja turvallisuuden kattamiseksi, Horsma kommentoi.

Provinssin tuotantopäällikkö Ville Koivisto kertoo, että turvallisuusjärjestelyt ovat festivaalilla pääosin samanlaiset kuin aikaisemminkin. Suuria ihmismassoja vetävä, festivaalin pääportin alue on kuitenkin poikkeuksellisesti tänä vuonna rauhoitettu, mutta sitä on toivottu muutenkin jo useamman vuoden ajan. Lisäksi terrori-uhkaan on varauduttu muutamalla betoniesteellä.

Tuska-festivaalin toimitusjohtaja Eeka Mäkynen kertoo, että festivaali on päivittänyt kaikki turvallisuussuunnitelmansa uusien uhkakuvien takia. Tämä tarkoittaa Mäkysen mukaan muun muassa sitä, että festivaalialueen sisään- ja uloskäyntien kohdalle on tuotu Provinssin tapaan betoniesteitä. Tuskassa lisätään tänä vuonna myös kameravalvontaa ja henkilökuntaa.

Muutoin Provinssissa, Tuskassa ja Pridessä järjestäjät kertovat valmistelleensa tapahtumiaan rauhallisin mielin.

– Luonnonilmiöt ovat aivan yhtä suuria uhkia kuin terrori-iskut tällaisissa tapahtumissa, Provinssin Ville Koivisto sanoo.