Britannia lähtee – Miten EU:n 10 miljardin euron budjettiaukko täytetään? Suomi leikkaisi menoja

Komission mukaan EU:n pitää sekä löytää uusia tulonlähteitä että leikata menojaan, jotta budjetti saadaan tasapainoon brexitin jälkeen.

Brexit
EU:n lippuja komission päämajan edustalla Brysselissä.
Olivier Hoslet / EPA

BRYSSEL Britannian ero EU:sta aiheuttaa ison aukon unionin budjettiin, varoittaa EU-komissio. Budjettikomissaari Günther Oettingerin mukaan brexitin aiheuttama vajaus on 10–11 miljardia euroa, kun budjetin loppusumma oli viime vuonna noin 150 miljardia euroa.

Komissio esitteli keskiviikkona iltapäivällä ajatuksiaan siitä, miten aukko voitaisiin paikata, ja mitä EU:n budjetille ylipäätään pitäisi tulevina vuosina tehdä. Mahdollisia ratkaisuja ovat unionin omien tulojen kasvattaminen, ja joidenkin menojen siirtäminen EU:n budjetista jäsenmaiden omalle kontolle.

– Emme voi jatkaa kuten mitään ei olisi tapahtunut, Oettinger sanoi tiedotustilaisuudessa.

– Brexit-aukkoa ei voida täyttää pelkästään menoleikkauksilla, hän jatkoi.

Budjettikomissaari Günther Oettinger.
Budjettikomissaari Günther Oettinger.Stephanie Lecocq

Komission mielestä yksi mahdollisuus olisi siirtää esimerkiksi nykyistä isompi osa EU:n maataloustuista jäsenmaiden itsensä maksettaviksi. Jäsenmaat voisivat myös osallistua rakennerahastojen kautta toteutettaviin hankkeisiin nykyistä enemmän.

Tulopuolta voitaisiin kasvattaa esimerkiksi päästökaupan tulojen tai energia- ja ympäristöverojen kautta. Komission ajatukset ovat kuitenkin vasta alustavaa visiointia. Oettingerin esittelemä paperi (siirryt toiseen palveluun) on viides ja viimeinen osa komission tulevaisuuskatsauksista.

Tiedossa on iso riita, sillä samalla kun budjetti uhkaa pienentyä, unionin on tarkoitus käyttää rahaa asioihin joita se ei nykyään tee. Esimerkiksi puolustustutkimukseen ja tuotekehitykseen on tarkoitus käyttää 1,5 miljardia euroa vuosittain.

Suomi on sitä mieltä, että brexit-aukkoa ei pitäisi täyttää, vaan unionin menoja pitäisi pienentää samassa suhteessa. Suomi kuuluu EU:n ns. nettomaksajiin, jotka maksavat EU:lle enemmän rahaa kuin saavat takaisin.