1. yle.fi
  2. Uutiset

Expressen: Irakin poliisit kiduttavat ja katkaisevat Isis-epäiltyjen kauloja

Ruotsin ulkoministerin mukaan lehden julkaisemat kuvat saattavat todistaa Irakin viranomaisten syyllistyvän sotarikoksiin.

Ulkomaat
Kuvakkaappaus Expressen -lehdestä.
Expressen

Ruotsalainen iltapäivälehti Expressen (siirryt toiseen palveluun) kertoo Irakin poliisi- ja miliisijoukkojen kiduttavan ja tappavan summittaisesti henkilöitä, jotka on vangittu epäiltyinä kuulumisesta Isis-terroristijärjestöön.

Lehti esittää nettisivullaan julmia kuvia kiinniotettujen kidutuksesta.

Lehden Irakiin matkustanut toimittaja on myös haastatellut erästä irakilaispoliisia, joka kertoo katkaisseensa kaulan 50:ltä Isis-taistelijalta.

Poliisimies kertoo avoimesti tappavansa ja kiduttavansa vankejaan. Hänellä on matkapuhelimessaan useita videoita, joissa vankeja pahoinpidellään. Myös kaulankatkaisuja on videoitu.

Lehden mukaan on kuohuttavinta, etteivät poliisimiehen kollegat millään tavalla puutu tämän tekoihin, vaan päinvastoin juhlivat, kun tämä esittelee irti leikkaamaansa päätä.

Poliisimies perustelee toimintaansa kostolla. Hän kertoo neljän veljensä kuolleen Isisin takia ja hän haluaa nyt kostaa Isisille. Lisäksi Irakin shiiamuslimien korkein uskonnollinen johtaja Ali al-Sistani on julistanut Isisiä vastaan pyhän sodan.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat varoittaneet, että Irakin pääasiassa shiiamuslimeista koostuvat poliisi- ja miliisijoukot pidättävät mm. Mosulin kaupungissa summittaisesti sunnimuslimeita, joita syytetään Isisin tukemisesta. Sunnit ovat Irakissa vähemmistönä. Isis on sunnimuslimeista koostuva järjestö.

Irakista on lähtenyt paljon Isisin terroria paenneita sunnimuslimeja, jotka eivät shiiaviranomaisten toimien takia uskalla palata, vaikka Isis on heidän kotiseuduiltaan karkotettu.

Irakin johto on sanonut tutkivansa väitteet.

Expressenin haastattelussa Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström (siirryt toiseen palveluun) sanoo videoiden ja kuvien todistavan, että Irakin viranomaiset ovat voineet syyllistyä sotarikoksiin. Wallströmin mukaan asia saatetaan viedä YK:n turvallisuusneuvostoon, jossa Ruotsin on nykyään jäsenenä.

Lue seuraavaksi