1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. iskelmät

IS: Annikki Tähti on kuollut

Iskelmälaulaja Annikki Tähti kuoli 19. kesäkuuta, kertoo Ilta-Sanomat.

Annikki Tähti Kuva: Håkan Sandblom / Yle

Pitkän uran tehnyt iskelmälaulaja Annikki Tähti on kuollut. Ilta-Sanomien tietojen mukaan Tähti menehtyi 19. kesäkuuta. Tähti oli 87-vuotias.

Tähti esiintyi kaikkiaan kuudella vuosikymmenellä. Hänen uransa alkoi vuonna 1952. Läpimurtolevytys oli Muistatko Monrepos'n vuonna 1955. Se oli ensimmäinen kultaa myynyt levy Suomessa.

Annikki Tähden vuonna 1955 levyttämässä Muistatko Monrepos´n -valssissa muisteltiin menetettyä Viipuria. Laulusta tuli aikansa megahitti.

2000-luvun alussa Tähti ja Muistatko Monrepos'n tekivät paluun Aki Kaurismäen elokuvassa Mies vailla menneisyyttä, jonka eräässä kohtauksessa jo karheaääninen laulaja esittää hittinsä viidenkymmenen vuoden takaa.

Muita Tähden tunnetuimpia kappaleita ovat muun muassa Balladi Olavinlinnasta, Kuningaskobra, Laulu kahdesta pennistä ja Pieni sydän.

A-Studion toimittaja oli iskelmälaulajan matkassa kesällä 2003, kun taiteilija oli viihdyttänyt kansaa jo 50 vuotta.

Annikki Tähden matkassa / A-Studio

Tähti otti ensiaskeleet iskelmälaulajan uralle, kun työtoveri järjesti hänet koelauluun kapellimestari George de Godzinskyn eteen. Hän lauloi elokuvassa K_aksi hauskaa vekkulia_ (1953) kappaleen Onnen sävel, joka julkaistiin myös hänen ensilevynään.

Tähti lauloi elokuvassa Kaksi hauskaa vekkulia (1953) kappaleen Onnen sävel.

Tähti ajoi muusikkojen etuja työskennellessään Muusikkojen liiton toimistossa. Vuonna 1992 hän sai Vantaan kulttuuripalkinnon ja 1998 Erikois-Emman.

Keväällä 2008 Tähti sai aivoinfarktin ja vetäytyi julkisuudesta.

Otteita Annikki Tähden haastattelusta ohjelmassa Muistatko Monrepos'n Anikki Tähti? (1994).

Annikki Tähden musiikkia voi kuunnella lisää Elävässä arkistossa.

Radio Suomen Iskelmäradio sunnuntaina 2. heinäkuuta klo 9:n uutisten jälkeen on omistettu Annikki Tähdelle.