1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kalat

Saitko uhanalaisen kalan? 7 helpolla vinkillä vapautat eväkkään turvallisesti

Sunnuntaikalastajankin tulisi osata vapauttamisen alkeet, sillä siiman päähän voi eksyä rauhoitettu kala.

Kalat
Näin vapautat kalan turvallisesti takaisin veteen
Näin vapautat kalan turvallisesti takaisin veteen

Vapaa-ajankalastajat ovat alkaneet kiinnittää viime vuosina yhä enemmän huomiota kalastuksen vastuullisuuteen. Yksi esimerkki siitä on kestävä kalastus, jossa osa saaliista vapautetaan.

– Esimerkiksi taimen on kokonaan rauhoitettu täällä Etelä-Suomessa. Kaikki saaliiksi saadut, rasvaevälliset taimenet on vapautetava. Sillä on merkitystä, miten kala vapautetaan, jotta sille koituisi siitä yksittäisestä pyyntitapahtumasta mahdollisimman vähän haittaa, perustee Päijät-Hämeen kalatalouskeskuksen toiminnanjohtaja Ilkka Vesikko.

Eilen Yle uutisoi filosofi Elisa Aaltolasta, jonka mukaan kalat ovat tuntevia eläimiä, joiden rääkkäämiseen pitäisi suhtautua kriittisesti. Päijät-Hämeen Kalatalouskeskus on tiettävästi ensimmäisenä maassamme alkanut kurssittaa kalastajia vapauttamaan kalan turvallisesti.

Kalan vapautus vaatii hieman harjoittelua, mutta muutamalla yksinkertaisella vinkillä kala selviää vahingoittumattomana takaisin veteen.

Kolme tärkeää kohtaa oikeaoppiseen vapauttamiseen

Myös sunnuntaikalastajan tulisi suosia väkäsettömiä koukkuja, jotta koukun irroittaminen käy nopeammin ja helpommin.

– Toinen vinkki on, että kun kalaa käsitellään, sitä ei nosteta vedestä ilmaan. Se ilma-altistus näyttää olevan kalalle kaikista haitallisinta, kun se on väsynyt taistelun jäljiltä, sanoo Päijät-Hämeen kalatalouskeskuksen Vesikko.

Kalan limapintaa ei tulisi käsitellä kuivilla käsillä. Kädet tulisi joko kastella tai nostella kalaa solmuttomalla tai silikonisella haavilla, jotta kalan pinta ei vahingoitu.

Se ilma-altistus näyttää olevan kalalle kaikista haitallisinta, kun kala on väsynyt taistelun jäljiltä.

Ilkka Vesikko

"Kyllä sille kannattaa antaa ajatusta: mikä on järkevää ottaa ruuaksi?"

Vesikon tekemän tutkimuksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) yli 800:sta vapautetusta kalasta vain yksi kuoli. Kalat merkittiin, kun ne saatiin Konneveden tutkimusoloissa ensimmäistä kertaa kiinni, ja niitä "tarkkailtiin" yön yli.

Kalat selviävät vapautuksesta yllättävän hyvin, sanoo Vesikko.

– Sama kala saatettiin saada useampaan kertaan saaliiksi.

Vesikko toivoo, että harrastajakalastajakin uhraisi ajatuksen kalan vapauttamiselle. Suurin osa vaelluskaloista on uhanalaisia (siirryt toiseen palveluun), ja esimerkiksi taimen on Etelä-Suomessa kokonaan rauhoitettu. Jo yksittäisellä pyyntitapahtumalla on merkitystä, jotta kalakannat saataisiin vahvistettua.

– Kyllä sille kannattaa miettiä: mikä on järkevää ottaa ruuaksi, mikä on järkevää palauttaa? Esimerkiksi isokokoiset hauet ovat yleensä naaraita eli lisääntymisen kannalta kaikista tärkeimpiä. Vapauttaisi isot, kahdeksankiloiset hauet, ja ottaisi sitten ruokakalan niistä pienemmistä, sanoo Vesikko.