Lääkäri kauhistui tuhkarokkoasenteesta: – "Ihmiset eivät muista, miten kipeitä olivat"

Tuhkarokko tarttuu jopa kymmenen kertaa helpommin kuin influenssa. Tuhkarokko voi tarttua rokotettuunkin. Itämisaika on jopa kolme viikkoa.

tuhkarokko
Savonlinnan keskussairaala
Italialaismies hakeutui tuhkarokon vuoksi Savonlinnan keskussairaalaan. Potilasta hoidettiin taudin leviämisen ehkäisemiseksi ilmaeristystyshuoneessa.Yle / Paavo Koponen

Mikkelin ja Savonlinnan keskussairaalan infektioylilääkäri Sakari Vuorinen on lukenut huolissaan suomalaisten kommentteja Punkaharjun tuhkarokkotapauksesta.

– Ihmiset eivät itse muista, miten kipeitä he olivat. Suomessakin on kuoltu tuhkarokkoon, Vuorinen toteaa.

Vakavana tilannetta pitää myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

– Tuhkarokko on aina hyvin tarttuva tauti. Suurimmalla osalla tauti menee ohi, mutta tuhkarokko voi johtaa vakaviin komplikaatioihin ja laajaankin leviämiseen, jos ympäristössä on henkilöitä, joilla ei ole suoja kunnossa, muistuttaa johtava asiantuntija Jussi Sane Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

Vuorisen mukaan tuhkarokko tarttuu jopa kymmenen kertaa helpommin kuin influenssa. Rokotettukin ihminen voi sairastua tuhkarokkoon.

– Rokotettu voi saada tartunnan, jos altistuminen on ollut voimakas. Yleensä tuhkarokko on näissä tapauksissa kuitenkin lievä, eivätkä rokotetut tartuta saamaansa tuhkarokkoa eteenpäin, Sane sanoo.

Vuonna 1975 ja sen jälkeen Suomessa syntyneet ovat saaneet MPR-rokotuksen neuvolassa tai koulussa. MPR-rokote suojaa tuhkarokon lisäksi sikotautia ja vihurirokkoa vastaan.

Toivon, että pääsimme säikähdyksellä.

Maija Tenojoki

Osalla suomalaisista 1960-luvun lopussa tai 1970-luvun alussa syntyneillä suoja tuhkarokkoa vastaan voi olla puutteellinen, koska he eivät ole sairastaneet sitä. Lisäksi riskiryhmään kuuluvat esimerkiksi raskaana olevat naiset.

Suomalaisista noin 95 prosenttia on rokotettu tuhkarokkoa vastaan tai sairastanut sen. Laaja kattavuus ehkäisee taudin leviämistä.

– Edes 90 prosentin rokotuskattavuus jossain maassa tai alueella ei riitä epidemioiden estämiseen, Sane kertoo.

Voi itää kolme viikkoa

Punkaharjulla tuhkarokon vuoksi sairaalaan joutunut italialaismies on palannut kotimaahansa lepäämään. Vuorisen mukaan mies lähti kotiinsa suunniteltua aiemmin, koska on tuntenut itsensä uupuneeksi.

Mies oli Punkaharjulla Itä-Karjalan kansanopistossa työleirillä. Mies saapui Suomeen sunnuntaina 18. kesäkuuta. Mies hakeutui sairaalaan torstaina 22. kesäkuuta ja pääsi pois sairaalasta maanantaina 26. kesäkuuta.

Muita tartuntoja ei ole Suomessa vielä havaittu. Vuorisen mukaan mies on lähes varmasti tartuttanut muita ihmisiä.

Tuhkarokon itämisaika on yleensä 9–11 päivää.

– Sairastumiseen voi kuitenkin mennä jopa kolme viikkoa altistumisesta, Sane huomauttaa.

Kaikkiaan mahdollisia altistuneita tuhkarokolle on noin kaksi sataa. Heistä 140 oli kansanopistossa Punkaharjulla ja loput Savonlinnan keskussairaalassa.

THL:n prioriteetti tällä hetkellä on kansainvälinen kommunikaatio.

Jussi Sane

Tuhkarokon oireita ovat usein korkea kuume, hengitystieoireet ja valonarat silmät. Ihminen pystyy levittämään tuhkarokkoa Vuorisen mukaan neljä päivää ennen ihottuman tuloa ja neljä päivää sen jälkeen.

Vuorinen sanoo, että yksi tuhkarokkopotilas tartuttaa tuhkarokon laskennallisesti keskimäärin 6–10 ihmiseen.

Sairastunut kävi ruokasalissa

Itä-Karjalan kansanopiston rehtori Maija Tenojoki on luottavainen sen suhteen, että tuhkarokko ei olisi päässyt paljon leviämään.

– Toivon, että pääsimme säikähdyksellä.

Tenojoen mukaan moni kansanopistolla olleista on rokotettu tuhkarokkoa vastaan. Tuhkarokon sairastanut mies vietti aikaa enimmäkseen oman noin kymmenhenkisen ryhmänsä kanssa. Ryhmää opasti suomalainen ohjaaja.

– Toki mies kävi ruokasalissa, Tenojoki toteaa.

Infektiolääkäri Vuorisen mukaan tuhkarokkopotilaan käydessä vaikkapa työhuoneessa voi huoneeseen tuleva ihminen sairastua tuhkarokkoon kaksi päivää myöhemmin.

Italiassa on kuollutkin henkilö tänä vuonna.

Jussi Sane

Vuorinen toteaa, että Savonlinnan keskussairaalassa tuhkarokolle mahdollisesti altistuneet ihmiset on tavoitettu. Sen sijaan Punkaharjulla Itä-Karjalan kansanopistossa tartunnalle mahdollisesti altistuneita tavoitellaan vielä.

Kansanopistolla italialaismiehen siellä ollessa ihmisistä noin kaksi kolmasosaa oli ulkomaalaisia.

– THL:n prioriteetti tällä hetkellä on kansainvälinen kommunikaatio. THL on yhteistyöviranomainen EU:n ja maailman terveysjärjestö WHO:n suuntaan. Keräämme mahdollisesti altistuneiden taustoja ja olemme yhteydessä eri kanavien kautta eri maihin, jotta he voivat paikallisesti seurata tilannetta ja jäljittää kontakteja, sanoo THL:n Sane.

Kahdessa maassa 10 000 sairastunutta

Tuhkarokkoon sairastunut mies on saanut tuhkarokon lähes varmasti Italiasta.

Italiassa on menossa tuhkarokkoepidemia. THL:n johtava asiantuntija Jussi Sane toteaa, että Italiassa on ollut tänä vuonna lähes kolme tuhatta tapausta vuoden alusta kesäkuun puoliväliin mennessä.

– Italiassa on kuollutkin henkilö tänä vuonna.

Tuhkarokko ei itsessään ole vakava tauti, mutta sen jälkitaudit voivat olla.

Kaikkiaan Euroopassa on kuollut tuhkarokon vuoksi tänä vuonna noin 60 ihmistä. Kuolemista puolet on Romaniasta, jossa kuolleiden joukossa on lapsia. Romaniassa tuhkarokkoon on sairastunut tänä vuonna kesäkuun puolenväliin saakka noin seitsemän tuhatta ihmistä.

Lisäksi esimerkiksi Belgiassa on tavattu tänä vuonna satoja tapauksia. Tuhkarokkoa on ollut Saksassa ja Ruotsissakin.

Sanen mukaan monessa maassa on ollut juuri Punkaharjun kaltaisia tilanteita, joissa tuhkarokkoon sairastunut ihminen levittää tuhkarokkoa tahattomasti ulkomailla.

Hävisi Amerikan mantereelta

Tavoitteena oli saada tuhkarokko kitkettyä Euroopasta, ensin vuoteen 2009 ja sitten vuoteen 2015 mennessä. Syitä tuhkarokon leviämiseen on useita. Osa ihmisistä ei esimerkiksi saa rokotteita. Osa puolestaan ei halua rokottaa itseään tai lapsiaan.

Amerikan mantereelta tuhkarokko eliminoitiin vuonna 2016.

Suomessa tuhkarokkoon sairastuu vuosittain noin 2–4 ihmistä. Vuosi 2011 oli poikkeustapaus, kun tuhkarokkoon sairastui Suomessa 27 henkilöä.

Suomalaiset saavat tuhkarokon ulkomailla tai ulkomaalaisesta. Viimeksi kotoperäinen tuhkarokko löydettiin Suomessa vuonna 1995.