Tehtaalta löytyi kolme orpoa kissanpentua – Hirra-koira adoptoi pennut ja alkoi imettää niitä

Hirra-koira hoivaa jo toista kertaa kissapentuetta. Yleensä koirat ryhtyvät keinoemoiksi vain oman lajinsa edustajille.

löytöeläimet
koira imettää kissanpentuja
Mea Uski

KOUVOLA Kun Stora Enson Anjalankosken tehdasalueelta löytyneet orvot kissanpennut tuotiin väliaikaiseen kotiinsa kasvamaan, karvaa vaille 4-vuotias Hirra-koira otti ne heti hoiviinsa.

– Se meni heti nuuskimaan pennut ja pesi niiden naamat ja pyllyt. Pieni kissanpentu ei osaa vielä pissata eikä ulostaa. Jos emoa ei ole, ihmisen pitää auttaa niitä paperin tai vanun kanssa. Hirra hoiti meillä sen homman, kertoo Hirran omistaja, Kouvolan seudun eläinsuojeluyhdistyksen vapaaehtoistyöntekijä Mea Uski.

Kissanpennut ovat vain noin kahden viikon ikäisiä. Kun Uski antaa niille tuttipullosta kissanmaidonkorviketta, Hirra vahtii vieressä ja pesee ruokailun jälkeen pentujen naamat. Kun pennut ovat omassa pahvilaatikossaan, Hirra käy vähän väliä tarkistamassa, että kaikki on hyvin. Välillä se siirtää pentuja tassulla hyvin hellästi.

– Silloin se haluaa, että pennut tulevat kainaloon ja imevät sen nisiä. Se antaa pentujen imeä, vaikka maitoa siltä ei tule, Uski sanoo.

Vain viikon ikäisiä

Orvot kissanpennut löytyivät viime viikolla Anjalankosken tehdasalueella olevalta tasanteelta. Pentujen emoa ei näkynyt missään, ja pennut olivat vaarallisessa paikassa: tasanteelta on viiden metrin pudotus asfaltille.

Se haluaa, että pennut tulevat kainaloon ja imevät sen nisiä.

Mea Uski

Tehtaan työntekijät päättivät odottaa, palaisiko emo maisemiin. Kun sitä ei näkynyt vielä seuraavanakaan päivänä, pennut toimitettiin eläinsuojeluyhdistykseen.

– Ne olivat tullessaan noin viikon ikäisiä, silmät olivat juuri auenneet. Pennut olivat todella nälkäisiä ja hoikkia. Voi olla, että ne ovat olleet huonolla ruualla viime ajat, Uski toteaa.

kissanpentu
Kouvolan seudun eläinsuojeluyhdistys

Nyt Uski syöttää pennuille kissanmaidonkorviketta päivällä parin tunnin välein, yöllä ruokailussa pidetään viiden tunnin tauko.

Hirra-koiralle kyseessä on jo kolmas pentue reilun vuoden sisään. Se synnytti viime vuonna ensimmäiset omat pentunsa, ja niiden kasvettua isoiksi se on keskittynyt kissanpentujen kasvattamiseen.

– Hirran oma tytär Verka jäi meille ja Hirra opettaa sillekin, miten pennuista pidetään huolta.

Omat pennut herättivät äidinvaistot

Hirra on entlebuchinpaimenkoira, joka "sai" ensimmäiset kissanpentunsa viime syksynä. Silloinkin pentuja oli kolme. Ne löytyivät Korian jäteasemalta.

– Hirran äidinvaistot heräsivät oman pentueen myötä. Se ilmoitti heti haluavansa auttaa hoidossa ja piti pennuista tarkkaa lukua, että ovatko kaikki paikalla ja missä ne liikkuivat.

Hirra sai pitää yhden kasvattamistaan kissanpennuista, kun Kettukarkki-niminen pentu sai pysyvän kodin Uskin luota.

Kaikki pötköttävät sulassa sovussa pahvilaatikossa ja opettelevat haparoiden leikkimään.

Mea Uski

Anjalankosken tehdasalueelta löytyneet pennut nimettiin löytöpaikan mukaan: ne ovat Stora, Enso ja Kymi. Pentueeseen liittyi tiistaina uusi jäsen, kun Uski otti hoiviinsa eräältä maatilalta löytyneen, suunnilleen samanikäisen kissanpennun. Helleviksi nimetty pentu erottuu mustavalkoisista "tehtaan lapsista" harmaalla värityksellään.

– Kaikki neljä pötköttävät sulassa sovussa pahvilaatikossa ja opettelevat haparoiden leikkimään. Ne huitovat tassuillaan ilmaa ja aukovat suitaan.

kolme kissanpentua
Tehtaan alueelta löytyneet pennut saivat nimikseen Stora, Enso ja Kymi.Mea Uski

Pennut kasvavat Kouvolan seudun eläinsuojeluyhdistyksen hoivissa siihen saakka, kun ne saavat ensimmäiset rokotuksensa 12 viikon iässä. Sen jälkeen ne myydään hyviin koteihin.

Pentueen löytymisestä kertoi ensin Kouvolan Sanomat.

Tapauksia silloin tällöin

Suomen Koirankasvattajat ry:n mukaan koira ryhtyy emoksi toisen lajin edustajalle melko harvoin. Sen sijaan sitä tapahtuu paljon, että koira ottaa kasvattaakseen toisen koiran pennut. Näissä tilanteissa toinen narttu on yleensä kuollut tai ei pysty imettämään.

– Koiralla ei ole omiin pentuihinsa tunnesidettä. Se ei ajattele, että nämä ovat minun pentujani ja nuo toisen pentuja. Kun synnytys tapahtunut, hoitovietti herää ja se hoitaa pennut kuin pennut. Silloin tällöin kuulee niistäkin tapauksista, joissa koira on adoptoinut kissanpennut, kertoo Suomen Koirankasvattajat ry:n puheenjohtaja Vesa Lehtonen.

Lehtosen mukaan koiralla kuten muillakin eläimillä on voimakas hoivavietti, koska se jatkaa sukua hoitamalla jälkeläisensä. Joillakin koirilla hoivavietti on vahvempi kuin toisilla.

– Se voi jäädä päälle omista pennuista. Narttu voi myös alkaa tuottaa maitoa ja tulla juoksuajan jälkeen valeraskaaksi, vaikkei olisi synnyttänytkään. Yleensä sen huomaa, kun koira alkaa hoivata esimerkiksi leluaan.

Koiralla ei ole omiin pentuihinsa tunnesidettä. Se ei ajattele, että nämä ovat minun pentujani ja nuo toisen pentuja.

Vesa Lehtonen

Lehtonen sanoo, ettei keinoemona toimimisesta ole koiralle yleensä haittaa. Ongelmia voi kuitenkin tulla, jos koira on jatkuvasti valeraskaana.

– Jos jokaisesta juoksusta tulee valeraskaaksi, koiralle voi ajan myötä kehittyä kohtutulehdus tai märkäkohtu. Ne ovat koiralle hengenvaarallisia sairauksia.

Hirviä patoaltaassa

Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun Anjalankosken tehdasalueelta löytyy eksyneitä eläimiä. Tehdaspalokunta joutuu silloin tällöin nostamaan patoaltaaseen ajautuneita hirviä pois altaasta.

– Virta on niin voimakas, ettei hirvi pystykään ylittämään Kymijokea vaan ajautuu virran mukana altaaseen. Kyseessä ovat nuoret hirvet, jotka ovat arvioineet voimansa väärin, kertoo tiedotuspäällikkö Hanna Myllyntausta.

Kaksi koiraa nuuskii kissanpentuja
Harmaaraidallinen Hellevi liittyi pentueeseen tiistaina.Mea Uski

Alueella on bongattu myös sorsia ja sorsapoikueita. Joitakin vuosia sitten tehtaan sisätiloista pelastettiin huuhkaja.

– Se oli ajautunut katonrajaan eikä osannut pois. Tehdaspalokunta otti sen kiinni ja vei lintuhoitolaan, koska se oli vähän loukkaantunut.

Nuoret hirvet arvioivat voimansa väärin.

Hanna Myllyntausta

Sitä, miten eläimet pääsevät tehtaiden tiloihin, Myllyntausta ei tiedä. Tuotannolle niistä ei ole harmia vaan työntekijät suhtautuvat niihin kuin lemmikkeihin.

– Meillä on verkkoaidat, mutta kulkureittejä pitkin tänne tietysti pääsee. Muillakin tehtailla tapahtuu samaa. Alueet ovat melko avoimia ja lähellä vettä.