Ivanka Trumpin käyttämää kenkätehdasta tutkineet aktivistit vapautettiin Kiinassa – "Palkkojen polkemista, ylipitkiä päiviä, karkeita solvauksia"

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty epäilee, että China Labor Watchin aktivistit pidätettiin, jottei Yhdysvaltain presidentin tyttäreen liitetystä yhtiöstä julkistettaisi kiusallisia tietoja.

Kiina
Ivanka Trump, Allison Lee ja Rex Tillerson.
Ivanka Trump (oik) ja ulkoministeri Rex Tillerson poseerasivat kesäkuussa ihmiskauppaa vastaan työskentelevän taiwanilaisewn Allison Leen kanssa. Ivanka Trump on sanonut ihmiskaupan vastustamisen olevan yksi niistä asioista, joiden parissa hän aikoo työskennellä toimiessaan isänsä avustajana.Yhdysvaltain ulkoministeriö / EPA

Kiina on vapauttanut takuita vastaan kolme aktivistia, jotka pidätettiin heidän tutkittuaan työoloja kahdessa kenkätehtaassa.

Tehtaat kuuluvat Huajian-yhtiölle, joka on valmistanut kenkiä Ivanka Trumpin tuotemerkille sekä eräille muille länsimaisille merkeille.

New Yorkissa päämajaansa pitävälle China Labor Watchille (siirryt toiseen palveluun) työskentelevät aktivistit pidätettiin toukokuussa. Heitä syytetään salakuuntelu- ja katselulaitteiden asentamisesta yritykseen. Järjestö toivoo, että he saavat rehdin oikeudenkäynnin.

"Rankkaa työtä, pieni palkka"

China Labor Watchin valmistelemassa raportissa arvostellaan Huajinin tehtaita matalista palkoista, rankoista ylitöistä, työntekijöiden karkeasta solvaamisesta ja mahdollisesta opiskelijatyövoiman väärinkäytöstä.

Yhtiö on kiistänyt syytökset.

Trumpin tuotemerkki kertoo lopettaneensa (siirryt toiseen palveluun) Huajianin tehtaan käytön maaliskuussa, ja tehdas sanoo samaa.

China Labor Watchin mukaan huhtikuun tuotantoaikataulu viittaa kuitenkin siihen, että toukokuussa oli määrä valmistua lähes tuhat paria Ivanka Trump -kenkiä.

Huajianin tehtaissa on valmistettu kenkiä myös muun muassa Coachille, Nine Westille, Karl Lagerfeldille ja Kendall + Kylielle.

"Äkäinen johtaja löi kengänkorolla"

Uutistoimisto AP:n haastattelemat työläiset kertovat hekin rankoista oloista Huajinin Ganzhoun tehtaalla.

Pahimpana tapauksena kaksi entistä ja yksi nykyinen työntekijä pitävät sitä, kun johtaja löi työntekijää korkokengän terävällä korolla.

Työntekijältä vuoti runsaasti verta keskeltä päätä, nimettömänä esiintyneet työntekijät muistelevat viime vuonna sattunutta tapausta.

Työntekijät kertovat myös yli puolilleöin venyneistä ylitöistä, kovista tuotantokiintiöistä ja karkeasta solvaamisesta.

China Labor Watchin perustajan Li Qiangin mukaan Ganzhoun tehdas on yksi pahimmista, mitä hän on nähnyt niiden 20 vuoden aikana, joina on tutkinut työntekijöiden kaltoinkohtelua.

Palkka voi olla lainvastaisen alhainen, jopa alle dollarin tunnilta. Viime aikoihin asti työntekijät saivat enintään kaksi päivää kuukaudessa vapaata, järjestö kertoo.

Sen mukaan yhtiö myös pakotti työntekijät allekirjoittamaan työoloista kyselykaavakkeita, joihin vastaukset oli laitettu valmiiksi.

"Pidätysten jälkeen parannuksia"

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty epäilee, että China Labor Watchin aktivistit pidätettiin, jottei Yhdysvaltain presidentin tyttäreen liitetystä yhtiöstä julkistettaisi kiusallisia tietoja.

Yhdysvaltain ulkoministeriö vetosi pidätettyjen vapauttamiseksi.

China Labor Watchia avustava Huajianin nykyinen työntekijä kertoo, että tehtaan olot ovat muuttuneet tutkijoiden pidätyksen jälkeen. Ylitöitä tehdään selvästi vähemmän ja sunnuntait ovat vapaat, kuten laki vaatii. Kaupungin edustajat ovat myös käyneet tutustumassa tehtaaseen.

Ongelma on kutenkin edelleen korkea tuotantotavoite, jota nostetaan jatkuvasti. Työntekijän mukaan sitä on mahdotonta täyttää, ja silloin palkka alenee.

Huajian on siirtänyt viime aikoina tuotantoa Etiopiaan, jossa palkat ovat vielä alhaisemmat. Huajianin Etiopian-tehtaan johtaja Song Yiping sanoi tammikuussa AP:lle, että hän on kyllä kuullut presidentti Donald Trumpin puhuvan työpaikkojen siirtämisestä takaisin Yhdysvaltoihin, mutta ei usko niin tapahtuvan kenkien kohdalla.

– Kuluttajat haluavat ostaa halpoja kenkiä, Song toteaa.

Lähteet: AP, AFP, Yle Uutiset

Lue myös:

Kiina pidätti Ivankan Trumpin käyttämän kenkätehtaan työoloja tutkineen aktivistin – Trumpilta pyydetään apua