Luvassa runsasta kukkaloistoa: Sadat kotipuutarhurit paljastavat salansa koko kansalle

Valtakunnallinen Avoimet puutarhat -tapahtuma järjestetään jälleen sunnuntaina.

Kotipuutarhurit valmistautuvat avaamaan porttinsa koko kansalle. Kuva: Ilkka Loikkanen / Yle

Puolivilli puutarha. Sellaiseksi helsinkiläinen Catharina Hanstén luonnehtii omaa kotipuutarhaansa.

Tässä pihassa, Helsingin Pirkkolassa, rikkaruohotkin saavat tarpeen tullen rehottaa koristekasvien seassa.

– Kaiken ei tarvitse olla niin säntillistä, Hanstén kuvailee.

Kaiken ei tarvitse olla säntillistä, sanoo helsinkiläinen Catharina Hanstén. Kuva: Ilkka Loikkanen / Yle

– Täällä voi olla sellaista, mitä moni sanoo rikkaruohoksi. Mutta jos ne ovat kauniita luonnonkasveja, ne saavat olla ihan sulassa sovussa istutettujen perennojen kanssa.

Yli 500 puutarhaa avaa porttinsa

Hansténin "puolivilli puutarha" on yksi niistä yli 500 kohteesta, jotka ovat mukana sunnuntaisessa Avoimet puutarhat -tapahtumassa (siirryt toiseen palveluun). Silloin sadat kotipuutarhurit ympäri maata avaavat porttinsa kaikille halukkaille.

Tavoite on tuoda esille erilaisia puutarhoja ja sitä kautta tarjota ideoita omaan puutarhaharrastukseen, kertoo tapahtumakoordinaattori Anna Marja Vilander Puutarhaliitosta.

– Puutarhaharrastajat näkevät, miten joku toinen on laittanut puutarhansa, ja puutarhurit voivat antaa vinkkejä harrastuksesta kiinnostuneille. Tarkoitus on myös saada elämyksiä ja nauttia siitä kauneudesta, mitä kasveista saa.

Tapahtuman järjestää Puutarhaliitto yhdessä Kotipuutarha-lehden (siirryt toiseen palveluun) ja Svenska Trädgårdsförbundetin kanssa. Tempaus on ollut suosittu, esimerkiksi viime vuonna mukana olleisiin puutarhoihin tehtiin päivän aikana yli 60 000 vierailua.

Runsasta kukkaloistoa nähdään etelästä Keski-Suomeen saakka, uskoo Puutarhaliitto. Kuva: Ilkka Loikkanen / Yle

Tänä vuonna mukana on omakoti- ja rivitalopihoja sekä siirtolapuutarhoja, Vilander sanoo. Puutarhoihin on pääsääntöisesti vapaa pääsy.

Tälle vuodelle leimallista on, että kukinta on ollut selvästi myöhässä ja monessa paikassa vieraat pääsevät ihastelemaan vielä alkukesän vehreyttä. Anna Marja Vilander kuitenkin uskoo, että runsasta kukkaloistoa nähdään aina etelästä keskiseen Suomeen saakka.

Catharina Hanstén sanoo olevansa puutarhaharrastuksessa koko sydämellään. "Tämä kuvastaa tavallaan koko persoonallisuuttani." Kuva: Ilkka Loikkanen / Yle

"Haluan tänne villin, rennon fiiliksen"

Helsinkiläinen Catharina Hanstén osallistuu tapahtumaan nyt kolmatta kertaa. Mitä hän odottaa ensi sunnuntailta?

– Paljon innokkaita kävijöitä. Tähän asti kaikki ovat olleet iloisia, mukavia ja puutarhasta innostuneita, sellaisia toivon myös nyt.

Hanstén on ammatiltaan biologi. Se näkyy myös hänen puutarhassaan.

Catharina Hanstén kuvaa pihaansa puolivilliksi puutarhaksi. Kuva: Ilkka Loikkanen / Yle

– Biologina pidän luonnon monimuotoisuudesta. Haluan tänne vähän villimmän, rennomman fiiliksen.

– Tämä on vastapainoa työlleni, missä minun pitää neuvoa, miten asiat oikeasti menevät. Omassa puutarhassani saan tehdä ihan niin kuin itse haluan, hän sanoo.