Jari Korkki: Entisen sotemiehen asento

Kun entisen sotamiehen asentoa ei voinut korjata, piti ottaa kokonaan uusi. Soten kanssa Sipilän hallitus kuitenkin yrittää, kirjoittaa Jari Korkki blogissaan.

Yle Blogit
Jari Korkki.
Jari Korkki.Lassi Seppälä / Yle

Tuskin ehti perustuslakivaliokunnan lausunnosta torstaina muste kuivua, kun hallitus lähetti tiedotteen, jonka mukaan sotejuna puksuttaa edelleen kohti pääteasemaa 1.1.2019. Soteuudistuksesta annetaan täydentävä esitys eikä valmistelua aloiteta alusta.

Muutama tunti myöhemmin eduskunnan suullisella kyselytunnilla päämäärä pysyi, mutta muuten puheet olivat pehmenneet aavistuksen varovaisemmiksi. Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) ei enää uskaltanut luvata tammikuun maakuntavaalejakaan varmoiksi, vaikka se kuinka olisi "tavoitteellista ja tarkoituksenmukaista".

*Pääministerin sijaiseksi *ylennetty Petteri Orpo (kok.) teki jo tiistaina välttämättömyydestä hyveen ja aloitti sotepalveluiden pakkoyhtiöittämisen vähättelyn eduskunnan talousraamikeskustelussa. Samassa yhteydessä Orpo totesi, ettei kokoomukselle tärkeä valinnanvapaus ole minkäänlaisissa vaikeuksissa – pikemminkin päinvastoin – sille kuului Orpon tietämän mukaan ihan hyvää.

Maakuntien sotepalveluiden pakkoyhtiöittämisen perustuslainvastaisuus ei siis tullut kenellekään yllätyksenä, mutta perustuslakivaliokunnan nihkeä kanta valinnanvapauslain aikataulun yhdenvertaisuusongelmiin tuli, vaikka ministerit urheaa naamaa torstaina eduskunnassa näyttivätkin.

Se nyt ainakin on selvää, että muutama virkamies saa luvan perua kesälomansa, jos sellaisesta nyt oli edes ehtinyt haaveilla.

*Vielä torstaina *kukaan ei osannut sanoa mitään tarkempaa uudistuksen jatkovalmistelun aikataulusta, vaikka päämäärää sen voimaantulosta hoettiin kuin ulkomailla eksynyt osoitetta. Hallituksen johtokolmikko pohtii tilannetta perjantaina pääministeri Juha Sipilän (kesk.) palattua Kiinasta ja virkamiesarvio tilanteesta saataneen alkuviikosta.

Se nyt ainakin on selvää, että muutama virkamies saa luvan perua kesälomansa, jos sellaisesta nyt oli edes ehtinyt haaveilla.

Oli itse asiasta ihan mitä mieltä hyvänsä, on aikataulu millä tahansa mittarilla nykykielellä haasteellinen.

Viikonvaihteessa koittaa heinäkuu, jolloin Suomessa ei perinteisesti tapahdu yhtään mitään, paitsi ehkä Porissa.

Ja nyt sitten tietysti lomansa polttaneiden virkamiesten työhuoneissa.

Mutta minkäänlaista lausuntokierrosta täydennysesitykseen on turha kuvitella ennen syksyä, joten soteviskaali Tuomas Pöystin jossain heittämä arvio uudesta lakiesityksestä marraskuulle voi hyvinkin pitää paikkansa. Pidä nyt siinä sitten jotkut maakuntavaalit tammikuulla.

*Tästä päästäänkin asian ytimeen. *Päähallituspuolueiksi jääneillä keskustalla ja kokoomuksella on sotematkan varrella ollut hyvinkin erilaisia painotuksia. Joku saattaa vielä muistaa, miten marraskuussa 2015 Sipilän hallitus melkein kaatui keskustan ja kokoomuksen riitelyyn maakuntahallinnosta ja maakuntien määrästä.

No nyt perustuslakivaliokunnalla ei ole mitään huomautettavaa keskustan hellimään maakuntahallintoon, sen sijaan kokoomuksen vaatima valinnanvapauslaki – tai ainakin sen aikataulu – kangertaa, vaikka ei pitänyt.

Uudistusta ei voi kuitenkaan oikein pilkkoakaan, ettei samalla tule pilkkoneeksi hallitusta tai sitä mitä siitä nyt on enää jäljellä.

Vaikea rasti, mutta tuskin kuitenkaan mahdoton, kun muistetaan miten se kikykin nostettiin haudastaan viidesti tai kuudesti, laskutavasta riippuen.

Sote on kuitenkin osoittautunut kinkkisemmäksi palaksi, sen kanssa kun joutuu näköjään yks sun toinenkin hallitus hakauksiin perustuslain kanssa.

Kukahan senkin on mennyt säätämään? Eikö olisi sutjakkaampaa säätää semmoinen pikkuisen joustavampi perustuslaki, joka ottaisi paremmin huomioon kulloisenkin strategisen hallitusohjelman tarpeet?

Ehkä on kuitenkin sallittua toivoa, että hallitus jatkossa välttäisi nelikirjaimisia uudistuksia.

Kun nyt on näitä perusoikeuksia ja muita hömpötyksiä.

Ehkä on kuitenkin sallittua toivoa, että hallitus jatkossa välttäisi nelikirjaimisia uudistuksia.

*Tosin eivät ole viisikirjaimisetkaan *juuri menestyneet. Matti Vanhasen (kesk.) hallitus kehitti kuntien palvelurakenneuudistuksen, jolle jostain syystä annettiin nimeksi PARAS.

Sen jälkeen, kun joku irvileuka oli keksinyt, että puhekielessä uudistus on tuttavallisesti KUPRU.

Sitähän tässä tavallaan nytkin viritellään.

Kirjoittaja on Ylen politiikan toimittaja ja TV1:n Ykkösaamun juontaja