Koreat taas sanasodassa: Pohjois-Korea uhkaa tappaa Etelä-Korean ex-presidentin – "anteeksiantamatonta"

Pohjois-Korea väittää Park Geun-hyen vehkeilleen Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin murhaamiseksi.

Pohjois-Korea
Etelä-Korean entinen presidentti Park Geun-hye saapumassa Soulin syyttäjänvirastoon kuulusteluihin.
Etelä-Korean entinen presidentti Park Geun-hye pantiin maaliskuussa viralta korruptiosyytteiden vuoksi.Jeon Heon-kyun / EPA

Pohjois-Korea uhkaa teloittaa Etelä-Korean entisen presidentin Park Geun-hyen ja entisen tiedustelujohtajan Lee Byoung Hon. Syynä on väitetty salamurhahanke Pohjois-Korean johtajaa Kim Jong-unia vastaan.

Pohjois-Korean uutistoimiston lukeman lausunnon mukaan Park ajoi vuoden 2015 lopulta lähtien salaista operaatiota Pohjois-Korean johtajan vaihtamiseksi. Operaatiota johti Etelä-Korean tiedustelupalvelu ja siihen sisältyi salamurhahanke, uutistoimisto väittää.

Sen mukaan suunnitelma hylättiin, kun Park pantiin viralta korruptioskandaalin vuoksi.

Pohjois-Korea vaatii, että Etelä-Korea luovuttaa Parkin ja Leen, joiden se sanoo syyllistyneen valtion tukemaan terrorismiin. Heitä odottaa Pohjois-Korean mukaan kuolemantuomio.

Viime kuussa Pohjois-Korea syytti Yhdysvaltain ja Etelä-Korean tiedustelupalveluja salahankkeesta Kim Jong-unin murhaamiseksi.

"Anteeksiantamatonta"

Etelä-Korean tiedustelupalvelu tyrmää Pohjois-korean syytökset perusteettomina.

On anteeksiantamatonta, että Pohjois-Korea uhkaa kansalaistemme elämää, tiedustelupalvelu sanoo lausunnossaan.

Parkia vastaan on nostettu syytteet korruptiosta ja vallan väärinkäytöstä. Toukokuussa uudeksi presidentiksi valittiin Moo Jae-in, joka on sanonut pyrkivänsä parantamaan suhteita Pohjois-Koreaan.

Pohjois-Korea esitti syytöksensä Parkia vastaan vain vähän sen jälkeen, kun Moon lähti vierailulle Yhdysvaltoihin. Hänen odotetaan keskustelevan presidentti Donald Trumpin kanssa muun muassa Pohjois-Korean ydinohjelman aiheuttamasta uhasta.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue myös:

Pohjois-Korea syyttää: CIA yrittänyt murhata Kim Jong-unin

Ennakkosuosikki Moon Jae-in Etelä-Korean presidentiksi

Ennakkosuosikki Moon Jae-in Etelä-Korean presidentiksi