Hyppää sisältöön

Viestisovellus Telegram taipuu Venäjän tahtoon – rekisteröityy, mutta ei luovuta käyttäjätietoja

Viestintäviranomaiset olivat uhanneet estää Telegramin käytön Venäjällä.

Pavel Durov on kehittänyt Telegram-sovelluksen lisäksi Venäjällä suositun sosiaalisen median palvelun VKontakten. Kuva: Nick Lubushko

Viestipalvelu Telegram suostuu rekisteröitymään Venäjän viestintäviranomaisille. Palvelun perustaja Pavel Durov kertoi asiasta sosiaalisessa mediassa.

Venäjän viestintäviranomaiset olivat uhanneet estää Telegramin käytön Venäjällä, jos yhtiö ei rekisteröidy. Lisäksi turvallisuuspalvelu FSB:n mukaan sovellusta oli käytetty terrori-iskun suunnitteluun.

Durovin mukaan Telegram ei kuitenkaan aio noudattaa lakeja, jotka rikkovat sen käyttäjien yksityisyyttä tai vaativat käyttäjätietojen säilyttämistä Venäjällä.

Tällaiset lait ovat hänen mielestään perustuslain vatsaisia ja mahdottomia noudattaa.

Venäjän vestintää valvova virasto tiedottikin keskiviikkona, että se oli saanut Telegramilta rekisteröintiin vaadittavat tiedot.

Käyttäjätietoja ei olisi pakko luovuttaa

Telegram on viestintäpalvelu, joka toimii pitkälti samalla tavalla kuin Suomessa tunnetumpi Whatsapp. Telegramin mukaan se salaa käyttäjiensä viestit eikä luovuta niitä viranomaisille.

Venäjän viestintäviranomaiset ovat korostaneet, että rekisteröityminen ei johda automaattisesti käyttäjätietojen luovuttamiseen. Toistaiseksi viranomaiset eivät ole esittäneet muita vaatimuksia Telegramille.

Yle uutisoi sunnuntaina venäläismedian tiedon, jonka mukaan Telegram olisi varotoimenpiteenä siirtänyt Pietarissa työskentelevän henkilökuntansa Suomeen. Tätä tietoa ei ole saatu vahvistettua.

Lähteet: Reuters, Tass, STT

Lisätty 28.6. klo 19.40 tieto valvontaviranomaisen Telegramilta saamista rekisteröintitiedoista.

.
.