Kesäajasta luopuminen sai tukea eduskunnassa – voisiko kellonsiirtely loppua?

Kansalaisaloite kesäajasta luopumisesta saa tukea kansanedustajilta ja myös ministeri Anne Berner (kesk.) toivoo eduskunnalta vahvaa viestiä Brysseliin.

Kuva: Anssi Leppänen / Yle

Kansalaisaloite kellojen kesäaikaan siirtelyn lopettamisesta keräsi yli 70 000 allekirjoitusta ja ainakin keskiviikkoiltana käydyn eduskunnan lähetekeskustelun perusteella sillä on myös jonkinlaisia mahdollisuuksia menestyä.

Tosin keskusteluun otti loppuillasta osaa vain kymmenkunta kansanedustajaa, jotka kaikki olivat suopeita kellonsiirtelystä luopumiselle.

Kokoomuksen Heinonen: Missä EU, siellä ongelma

Keskusteluun osallistuneet kansanedustajat tiedostivat varsin hyvin, että kesäajasta luopuminen ei ole yksin Suomen eduskunnan vallassa, koska asiasta säädetään koko unionia koskevalla EU-direktiivillä. Siitäkin huolimatta keskustelussa tuotiin esiin toive, että Suomi voisi omilla toimillaan vaikuttaa EU:ssa siihen, että direktiivi kumottaisiin nykyaikaan soveltumattomana.

Kiivaimmin kansalaisaloitetta puolustanut kokoomuksen Timo Heinonen äityi jopa siteeraamaan Timo Soinin (nyk. Uusi vaihtoehto) vanhaa iskulausetta.

– En ole koskaan vielä sanonut, mutta nyt sanon: missä EU, siellä ongelma, sieltä todennäköisesti tämä ratkaisu löytyy, veisteli Heinonen ja sai jopa houkuteltua keskustan Hannu Hoskosen saliin.

– Olin työhuoneessani pudota penkiltä, mutta eihän tässä sen pahemmin onneksi käynyt, kehui Hoskonen saliin ehdittyään.

Turunen muistutti omasta aloitteestaan

Talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (uv) ei malttanut olla muistuttamatta viime vuonna tekemästään toimenpidealoitteesta, joka niin ikään tähtäsi kellonsiirtelyn lopettamiseen. Monien muiden edustajien tavoin Turunenkin perusteli kesäajasta luopumista terveys- ja taloussyillä.

– Täytyy kyllä erikseen kiittää talousvaliokunnan puheenjohtaja Turusen puheenvuoroa, tyhjensi pajatson, jatkoi vasemmistoliiton Jari Myllykoski heti perään.

Kokoomuksen Mari-Leena Talvitie tuki hänkin aloitetta, mutta kantoi huolta siitä, mahtoivatko kaikki allekirjoittajat tietää, että asiasta ei päätetä Helsingissä.

– Moni saattaa pettyä, että tämä ei hyväksytyksi tullessaankaan aiheuttaisi suoria lakimuutoksia eli aloitteen etenemisen kanssa on varattava aikaa, Talvitie muistutti.

Berner kannusti antamaan vahvan viestin

Keskustelua seurannut liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner toi esiin, että EU-komissio on luvannut EU-parlamentille tämän vuoden aikana direktiivin muuttamista ja mahdollista kumoamista koskevan esityksen. Berner toivookin eduskunnalta vahvaa viestiä Brysseliin.

– Toivoisin, että eduskunta antaisi minulle vahvan selkänojan toimia tässä asiassa aktiivisesti eteenpäin, Berner tiivisti.

Kansalaisaloite menee seuraavaksi eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan käsittelyyn.