Toimintatähti ja poliisi Oscar Pérez on Venezuelan etsityin mies – Hallitus epäilee helikopteri-iskusta

Hyökkääjä oli ohjannut ja näytellyt pääosaa elokuvassa "Kuolema lykätty", joka kertoo poliisin erikoisjoukkojen pelastusoperaatiosta.

Venezuela
Uutisvideot: Venezuelan helikopteri-iskusta epäillyn lausunto
Uutisvideot: Venezuelan helikopteri-iskusta epäillyn lausunto

Venezuelan asevoimat ja poliisi etsivät kuumeisesti entistä poliisia Oscar Péreziä. Hallituksen mukaan hän lensi helikopteria, joka tulitti hallintorakennuksia tiistaina Venezuelan pääkaupungissa Caracasissa.

Kukaan ei kuollut tai loukkaantunut, kun helikopterista heitettiin neljä kranaattia kohti korkeinta oikeutta ja ammuttiin 15 laukausta kohti sisäministeriötä tiistaina. Osa hyökkäyksestä on tallentunut silminnäkijävideolle.

Hyökkäyksen yksityiskohdista ja tekijän taustoista on ristiriitaisia tietoja. Hallituksen mukaan helikopteria lentänyt Oscar Pérez on terroristi, jolla olisi yhteyksiä oppositioon ja Yhdysvaltain tiedustelupalveluun CIA:han.

Pérez itse julkaisi iskun yhteydessä Instagramissa joukon videoita, joissa hän esiintyi sotilasasussa neljän aseistautuneen henkilön keskellä. Hän sanoi edustavansa sotilaiden, poliisien ja siviilien liittoumaa.

Oppositio taas vihjaa, että koko tapaus oli lavastettu. Venezuelan pitkään jatkunut poliittinen ja taloudellinen kaaos on jäädyttänyt hallituksen ja opposition keskinäisen luottamuksen.

Oman elämänsä toimintatähti

36-vuotias Oscar Pérez on toiminut venezuelalaismedian mukaan operaatiopäällikkönä poliisin erikoisjoukkojen ilmavoimissa. Hän on ollut poliisivoimissa jo 15 vuoden ajan, kertoo yleisradioyhtiö BBC. (siirryt toiseen palveluun)

Poliisi ei ole urallaan ujostellut kameraa. Vuonna 2015 hän ohjasi ja tuotti toimintaelokuvan, jonka pääosaa hän myös esitti.

Tositapahtumiin perustuva elokuva Muerte suspendida eli "Kuolemaa lykätty" kertoo poliisin erikoisjoukoista, jotka pelastavat siepatun liikemiehen.

Pérez on myös esitellyt elämäänsä kuvapalvelu Instagramissa, jonne hän on ladannut yli 900 kuvaa. Keskiviikkoiltana hänellä oli 265 000 seuraajaa.

Kuvissa hän poseeraa helikopterien ja isojen aseiden kanssa, sukeltaa ja treenaa itsepuolustusta. Kuviin on päässyt myös poliisikoiria ja sairaita lapsia.

– Olen helikopterilentäjä, taistelusukeltaja ja laskuvarjohyppääjä. Olen myös isä, kumppani ja näyttelijä. Olen mies, joka lähtee kotoaan tietämättä palaako koskaan, koska kuolema on osa luonnonvalintaa, hän kuvaili itseään paikallismedian haastattelussa.

Iskun yhteydessä hän julkaisi Instagramissa videoita, jossa hän kertoi ryhmänsä taistelevan "rikollista" hallitusta vastaan. Hän kiisti, että ryhmällä olisi takanaan poliittisia puolueita.

"Vaikuttaa aivan elokuvalta"

Venezuelan presidentin Nicolás Maduro sanoo, että Oscar Pérez olisi toiminut myös entisen sisäministerin Miguel Rodríguez Torresin lentäjänä. Presidentti syyttääkin entistä ministeriä vallankaappauksen suunnittelusta.

Rodríguez Torres, joka jätti hallituksen muutama vuosi sitten, on vastannut kutsumalla syytöksiä hölynpölyksi. Hän myös vihjaili, että hallitus olisi saattanut itse järjestää hyökkäyksen.

– Kuka tästä hyötyy? Vain Nicolás, ja kahdesta syystä: hän lisää vallankaappauspuheidensa uskottavuutta ja voi syyttää Rodríguezia, entinen ministeri Rodríguez Torres sanoi.

Venezuela
Asukkaat seuraavat poliisioperaatiota korkeimman oikeuden rakennuksen alueella 27. keäkuuta.Miguel Gutierrez / EPA

Oppositiota edustava Kansalliskokouksen puhemies Julio Borges viittasi samoin salaliittoon.

– Tämä vaikuttaa ihan elokuvalta. Jotkut sanovat, että tämä on lavastettu, jotkut, että tämä on totta. Jotkut taas, että sen takana olivat lopen kyllästyneet poliisit, Borges sanoi.

Hallitus vannoo ottavansa terroristit kiinni

Hallitus on vastannut salaliittoväitteisiin kiivaasti.

– Kuka muka uskoo, että olisimme niin taitavia. Lähettäisimme jonkun heittämään kranaatteja, ei kai siihen kukaan usko? ulkoministeri Samuel Moncada sanoi.

Presidentti Nicolás Maduro on vannonut, että lentäjä saadaan kiinni.

– Olen määrännyt asevoimat kokonaisuudessaan liikkeelle rauhan puolustamiseksi. Voitte olla varmoja, että ennemmin tai myöhemmin saamme kiinni helikopterin ja tämän valtioelimiä vastaan tehdyn terrori-iskun tekijät, Maduro sanoi televisiossa.

Uutistoimisto Reutersin poliisilähteiden mukaan hyökkäyksessä käytetty helikopteri on löytynyt Higueroten kaupungista Karibianmeren rannikolta.

Pérezistä ei ole toistaiseksi nähty jälkeäkään.

Lue myös: Venezuelan kaaos on jatkunut jo pitkään – Tutkija: Maduron johtajuuden oikeutus rapissut

Lähteet: Reuters, AFP