1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Suomalaiset ovat elintasoonsa tyytyväisiä, selvitimme kansanedustajien alkoholiasenteet, loppuviikolla lämpenee

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Koivu kaartuu järven ylle.
Teemu Tretjakov / AOP

Kansa ei kaipaa lisää maallista mammonaa

Yle tiedusteli, ovatko suomalaiset tyytyväisiä aineelliseen elintasoonsa? Valtaosa kansalaisista vastasi olevansa tyytyväisiä siihen mitä heillä on. Kyselyn toteuttaneen Taloustutkimuksen asiantuntijat ovat hämmästyneitä näin korkeasta tuloksesta. He pohtivat, riittääkö suomalaisilla enää halua tavoitella parempaa, ja mikä merkitys tällä on Suomen talouskasvulle?

Ihmisiä kauppakeskuksessa.
Henrietta Hassinen / Yle

Alkoholilaista tulossa syksyllä jännittävä äänestys – mitä kansanedustajat sanoivat vaalikoneessa?

Eduskunnassa on luvassa syksyllä jännittävä äänestys alkoholilaista. Hallituksen esitykseen sisältyy kaupassa myytävien juomien alkoholipitoisuuden nosto 5,5 prosenttiin. Hallitusryhmät ovat sopineet, että niiden kansanedustajat voivat ensimmäisessä käsittelyssä äänestää omantuntonsa mukaan, sillä tiedossa on, että joillakin heistä voi olla vaikeuksia tukea korotusta. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kaikkosen mukaan pelkillä hallitusryhmien äänillä nosto ei mene läpi, vaan katse kääntyy oppositioon. Selvitimme, miten nykyiset kansanedustajat suhtautuivat vapaampaan alkoholipolitiikkaan kaksi vuotta sitten Ylen vaalikoneessa.

Olutpulloja kaupan kylmäkaapissa.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Italia uhkaa sulkea satamansa ulkomaisilta avustuslaivoilta

Italia on kyllästynyt ulkomaiden lippujen alla kulkeviin avustuslaivoihin, jotka tuovat yhä lisää ihmisiä Libyan edustan merialueelta. Viranomaislähteiden mukaan Italia haluaisi kieltää muiden kuin Italian lipun alla kulkevien avustuslaivojen saapumisen sen satamiin. Käytännössä kielto koskisi eurooppalaisten järjestöjen aluksia, jotka ovat tuoneet Libyan rannikon vesiltä ihmisiä Etelä-Italian satamiin.

Yhdysvallat vaatii lentoyhtiöitä tehostamaan turvatarkastuksia

Yhdysvallat on ilmoittanut tiukentavansa lentoturvallisuusmääräyksiä. Yhdysvaltain kotimaan turvallisuudesta vastaava virasto vaatii jatkossa lentoyhtiöitä tehostamaan lentokentillä matkustajien ja heidän elektronisten laitteidensa turvatarkastuksia, kuten läpivalaisua. Kohuttua "läppärikieltoa" lennoille ei tule, mutta sitä pidetään pelotteena määräysten laiminlyöjille. Tiukennetut määräykset koskevat Yhdysvaltoihin suuntautuvia noin 2 000 päivittäistä kaupallista lentoa, jotka saapuvat 105 maasta ja 280 lentokentältä.

Turvatarkastusta John F. Kennedyn lentokentällä toukokuun 17. päivänä 2017.
Turvatarkastusta John F. Kennedyn lentokentällä toukokuun 17. päivänä 2017. Andrew Gombert / EPA

Sää poutaantuu ja lämpenee, aurinkoa suureen osaan maata

Sää lämpenee viikonloppua kohti mentäessä. Torstaina aurinkoisimmilla alueilla etelässä ja lännessä lämpötila kohoaa jo laajalti 20 asteen yläpuolelle.

Suurimmassa osassa Suomea on myös perjantaina ja lauantaina poutaista, laajalti aurinkoista ja kesäisen lämmintä. Pohjoista myöten lämpötila nousee 20 asteen tietämille. Eteläisimmässä Suomessa voi perjantaina tulla itätuulen myötä sateita tai jopa myrskyjä.

Tarkemmat säätiedot löytää osoitteesta yle.fi/saa.

Päivän sääkartta torstaille 29. kesäkuuta.
Päivän sääkartta torstaille 29. kesäkuuta. Yle
Lue seuraavaksi