1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pakolaiskriisi

Italia uhkaa sulkea satamansa ulkomaisilta avustuslaivoilta

Italia on kyllästynyt ulkomaiden lippujen alla kulkeviin avustuslaivoihin, jotka tuovat yhä lisää ihmisiä Libyan edustan merialueelta.

Italian Punaisen ristin kuva Välimereltä operaatiosta, jossa pelastettiin ihmisiä täyteen ahdetulta kumiveneeltä. Kuva: EPA

Italian EU-edustaja Maurizio Massari varoittaa EU:ta siitä, että maan tilanne on muuttunut epävakaaksi pakolaiskriisin takia.

Viranomaislähteiden mukaan Italia haluaisi kieltää muiden kuin Italian lipun alla kulkevien avustuslaivojen saapumisen sen satamiin.

Käytännössä kielto koskisi eurooppalaisten järjestöjen aluksia, jotka ovat tuoneet Libyan rannikon vesiltä ihmisiä Etelä-Italian satamiin. Italian syyttäjäviranomaiset ovat lisäksi epäilleet joidenkin avustusryhmien tekevän yhteistyötä Libyassa toimivien ihmissalakuljettajien kanssa.

Massari keskusteli maansa pakolaistilanteesta keskiviikkona EU:n maahanmuuttokomissaari Dimitris Avramopoulosin kanssa.

– Italia on oikeassa siinä, että tilanne on kestämätön keskisen Välimeren reitillä, totesi Avramopoulos tapaamisen jälkeen.

Avramopoulosin mukaan EU-maiden on nyt astuttava esiin ja lisättävä taloudellista apua Italialle pakolaistilanteen vaatimien järjestelyjen helpottamiseksi.

Myös pääministeri Paolo Gentiloni on toistuvasti syyttänyt unionimaita siitä, että ne katsovat poispäin ja jättävät Italian yksin.

Viime päivien aikana Välimerellä on pelastettu yli 10 000 Eurooppan pyrkinyttä. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan pelkästään alkuvuonna Italiaan saapui yli 72 000 turvapaikanhakijaa, mikä on selvästi enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Lähteet: AP, AFP