1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. seksuaalirikokset

Vatikaanin talouspäällikölle syytteet seksuaalisista hyväksikäytöistä

Kardinaali George Pelliä syytetään 1970-luvulla tapahtuneista epäillyistä seksuaalisista hyväksikäytöistä.

Kardinaali George Pell osallistui kirjanjulkaisutilaisuuteen Vatikaanissa maaliskuussa. Kuva: Angelo Carconi / EPA

Vatikaanin talouspäällikkö kardinaali George Pell saa syytteet useasta seksuaalisesta hyväksikäytöstä Australiassa, kertoo Victorian osavaltion poliisi.

Australiassa poliisi kertoi aikaisemmin tutkivansa syytöksiä, joiden mukaan Pell olisi käyttänyt lapsia seksuaalisesti hyväkseen. Syytösten takana on kaksi nykyisin nelikymppistä miestä, jotka väittävät Pellin kosketelleen heitä 1970-luvun loppupuolella uimakeskuksessa Victorian osavaltiossa sijaitsevassa Ballaratissa.

Victorian osavaltion poliisi ei kuitenkaan kertonut tiedotustilaisuudessa syytteiden yksityiskohdista tai siitä, olivatko mahdolliset uhrit alaikäisiä.

Pell on saanut määräyksen saapua oikeuteen Melbourneen 18. heinäkuuta.

Sydneyn arkkihiippakunnan tiedotteen mukaan Pell kiistää kaikki syytteet.

– Hän odottaa päivää ja aikoo puolustautua syytteiltä. Hän kiistää sinnikkäästi kaikki epäilyt, hiippakunta ilmoittaa tiedotteessaan.

Kardinaali Pell on Australian korkea-arvoisin katolinen kirkonmies. Hän on aikaisemmin kiistänyt syytteet.

Pell toimi aiemmin arkkipiispana Australiassa. Vuonna 2013 häntä vaadittiin eroamaan virastaan, kun hän oli kuultavana laajassa pedofiliaskandaalissa. Katolinen kirkko myönsi tuolloin, että Victorian alueella oli paljastunut yli 600 lapsen hyväksikäyttöä, joista vanhimmat olivat 1930-luvulta.

Pell ei kuulunut epäiltyihin, mutta hänen väitettiin yrittäneen peitellä pedofiliasyytöksiä.

George Pell on toiminut Vatikaanin talouspäällikkönä vuodesta 2014 alkaen.

Lähteet: STT, AP, Reuters

Juttua korjattu kello 5.40: Uutistoimisto Reuters korjasi aiempaa tietoaan Victorian osavaltion poliisin lausunnosta. Poliisi kertoi tiedotustilaisuudessa vain seksuaalisesta hyväksikäytöstä eikä kertonut olivatko uhrit alaikäisiä.