Kittilägate: Eilavaara vaatii poistamaan asiakirjoja kunnan arkistosta

Oikeustieteen asiantuntija Pertti Eilavaara vaatii, että Kittilän kunta palauttaa tai tuhoaa laskun ns. Eilavaaran papereista, kaikki laskua koskevat maksumuistutukset ja perintäkirjeet sekä alkuperäiset liiteaineistot sekä kunnan hallussa olevan lausunnon ja kaikki kopiot siitä.

Kittilä
Kittilän kunnanvaltuusto on aloittamassa kokoustaan.
Kittilän kunnanvaltuusto on aloittamassa kokoustaan 29 elokuuta 2016.Perttu Ruokangas / Yle

Kittilän kunta joutuu taas selvittämään vanhoja sotkujaan. Kunnanhallitus käsittelee tiistaina 4.7. muun muassa oikeustieteen asiantuntijan Pertti Eilavaaran lähettämää laskua, jota kunta ei ole maksanut. Laskun loppusumma oli alun perin yli 7 500 euroa.

Vuonna 2015 lähetetty lasku liittyy kiisteltyihin asiakirjoihin, ns. Eilavaaran papereihin, joita on tilattu kunnan käyttöön ilman asianmukaista päätöstä.

Nyt Eilavaara vaatii, että Kittilän kunta palauttaa tai tuhoaa alkuperäisen laskun, kaikki laskua koskevat maksumuistutukset ja perintäkirjeet ja alkuperäiset liiteaineistot sekä kunnan hallussa olevan lausunnon ja kaikki kopiot siitä.

Toinenkin lasku – tuli ilmi vasta tänä vuonna

Pertti Eilavaara on lähettänyt Kittilän kunnalle toisenkin laskun, joka liittyy samaan asiakokonaisuuteen eli laajasti ottaen kunnanjohtaja Anna Mäkelän irtisanomiseen. Toinen lasku liittyy lausuntoihin, joita kunta antoi hallinto-oikeudelle Mäkelän irtisanomisesta tehtyihin valituksiin.

Tieto toisesta laskusta löytyi yllättäen entisen vt. kunnanjohtajan Kyösti Tornbergin työhuoneesta, kun papereiden joukossa oli useita perintäkirjeitä toisesta laskusta. Alkuperäinen lasku on lähetetty jo vuonna 2015, mutta kunnassa ei ole edes kopiota siitä.

Kittilän kunnanhallituksen esityslistan mukaan toiseen laskuun liittyy vielä lisälasku, joka on 960 euroa. Se perustuu "tosiseikkojen tuntemiseen", "taustaan perehtymiseen", "oikeustapausten lisähakuun" sekä "tulkintaan aiempaa perusteellisemmalla tavalla".

Yhteensä 16 000 euroa – mutta kuka tilasi ja kuka maksaa?

Eilavaaran toinen lasku oli alun perin 5 040 euroa. Nyt lisälaskun kanssa kokonaissumma nousee yhteensä 7 101,60 euroon viivästyskorkoineen ja perintäkuluineen.

Siten Pertti Eilavaara on laskuttanut Kittilän kuntaa yhteensä noin 16 000 euron edestä asiakirjoista, jotka on tilattu kunnan nimissä ilman asiallista päätöstä asiasta.

Eilavaaran ensimmäiseen laskuun liittyvien asiakirjojen tilaamisesta on käynnissä syyteharkinta törkeän petoksen yrityksestä ja virka-aseman väärinkäyttämisestä. Epäiltynä on kolme Kittilän kuntapäättäjää.

Korjattu klo 7:21 kunnanhallituksen kokous maanantaista tiistaiksi

Korjattu klo 11:08: Eilavaaran laskuja on ollut kaksi. Niistä ensimmäinen oli yli 7 500 euroa ja jälkimmäinen alun perin noin 5 000 euroa, molemmat vuodelta 2015, ja jälkimmäiseen on tullut lisälasku, noin tuhat euroa. Jälkimmäiset laskut tulivat esille vasta tämän vuoden kesäkuussa.