Venezuelan kriisin uusin kierre: Korkein oikeus jäädytti kriittisen valtakunnansyyttäjän tilit

Valtakunnansyyttäjä syytti presidenttiä terrorin ilmapiirin luomisesta.

Venezuela
Luisa Ortega Díaz
Venezuelan valtakunnansyyttäjä Luisa Ortega DíazMiguel Gutierrez / EPA

Venezuelassa korkein oikeus on jäädyttänyt valtakunnansyyttäjä Luisa Ortega Díazin pankkitilit ja asettanut hänet maastapoistumiskieltoon sen jälkeen, kun Ortega kritisoi kovasanaisesti presidentti Nicolás Maduroa. Korkein oikeus on miehitetty Maduroa tukevilla tuomareilla.

Valtakunnansyyttäjä Ortega syytti Maduroa terrorin ilmapiirin luomisesta. Korkeimman oikeuden mukaan hän toimii tosiasiallisesti oppositiojohtajana eikä täytä perustuslaillisia velvoitteitaan.

Ortega tuki edesmenneen presidentin Hugo Chávezin hallintoa, mutta on sittemmin kääntynyt Chávezin vallanperijän Maduron kovaksi kriitikoksi.

Maduron horjuva hallinto on pyrkinyt tukahduttamaan opposition vaatimuksia uusista parlamenttivaaleista. Uusimmassa hallituksen vastaisten mielenosoitusten aallossa on kuollut ainakin 75 ihmistä huhtikuun jälkeen.

Eilen keskiviikkona Venezuelan pääkaupungissa Caracasissa tapahtui isku, jossa ilmeisesti varastetusta poliisihelikopterista ammuttiin hallintorakennuksia. Kenenkään ei tiedetä loukkaantuneen. Maduro kutsui tapausta vallankaappausta juonivien oikeistolaisten terrori-iskuksi ja nosti armeijan valmiutta. Oppositiosta on epäilty, että poikkeuksellinen isku voisi jopa olla lavastettu.

Kopterin lentäjäksi ilmoittautui videoviestillä entinen poliisi Oscar Pérez, joka kertoi edustavansa Maduron vastaista "sotilaiden, poliisin ja siviilien liittoumaa". Péreziä ei ole löydetty. Uutiskanava CNN:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) Venezuela on pyytänyt Interpolin apua hänen jäljittämiseensä.

Venezuelalla on maailman suurimmat öljyvarat, mutta maan talous on kuralla. Kansa kärsii elintarvike- ja lääkepulasta sekä hurjan inflaation aiheuttamasta ostovoiman laskusta.

Lähteet: AP, Reuters, STT

Lue myös:

Toimintatähti ja poliisi Oscar Pérez on Venezuelan etsityin mies – Hallitus epäilee helikopteri-iskusta

Venezuelan kaaos on jatkunut jo pitkään – Tutkija: Maduron johtajuuden oikeutus rapissut

Venezuelan presidentin mukaan maan korkeimpaan oikeuteen yritettiin helikopteri-iskua