Viron alkoholiveron korotus selvinnee huomenna – Siirtyykö viinaralli Latviaan vai tuleeko siitä harvojen harrastus?

Virolla on viisivuotissuunnitelma alkoholiverotuksen korotusten suhteen. Vuonna 2020 olutkori voi maksaa Virossa melkein 20 euroa, liki saman verran kuin nyt Suomessa.

alkoholivero
Matkustajilla olut- ja lonkerolavoja
Sasha Silvala / Yle

Viro on kiristämässä alkoholiverotustaan kuun vaihteessa ja sen vaikutukset viinaralliin puhuttavat. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Thomas Karlsson arvioi Ylen aamu tv:ssä, että jos Viro päättää nostaa alkoholiveronsa kuten on suunniteltu, vaikutukset Suomen ja Viron väliseen viinaralliin voivat olla merkittävät.

Toisin sanoen, on hyvinkin mahdollista, että viinaralli tyrehtyy.

– Kun hintaero maiden välillä kapenee, niin kyllä se tuontiin vaikuttaa. Se on selvää, Karlsson arvioi.

THL:n erikoistutkija Thomas Karlsson ei usko, että sama viinaralli Viron ja Helsingin välillä siirtyisi Latviaan.

– Kyllä varmasti Suomestakin sellaisia löytyy, jotka lähtevät henkilöautolla Latviaan viinaostoksille, mutta ehkä pidän tätä isompana ongelmana virolaisille.

Syynä päätelmiin ovat maantieteelliset etäisyydet. Helsingistä pääsee kätevästi laivalla Tallinnaan. Latviaan sen sijaan on Tallinnastakin vielä yli 200 kilometriä. Karlsson arvioi, että viinanhakureissuista Suomesta Latviaan tulee vain "harvojen harrastus".

– Täytyy olla yrittäjähenkisyyttä, että lähdet hakemaan Latviasta asti viinaa, jos siellä ei mikään muu houkuta, Karlsson arvioi.

Alkoholiverosta kitkaa Virossa – viisivuotissuunnitelma voi murskautua

Viron oikeuskansleri on tehnyt valituksen kohta voimaan tulevasta alkoholiveron korotuksesta Viron korkeimpaan oikeuteen. Huomenna odotetaan päätöstä tähän.

Thomas Karlsson arvioi, että vaihtoehtoja siihen, mitä tulee tapahtumaan jatkossa, on kolmeen suuntaan.

– Yksi mahdollisuus on, että mitään ei tapahdu ja nykyiset päätökset jäävät voimaan. Toinen vaihtoehto on se, että tulevat veronkorotukset jäävät pois. Kolmas on taas se, että hinta nousee nyt, mutta tulevat korotukset perutaan.

Veronmaksajien keskusliitto on arvioinut, että suunniteltujen veronkorotusten myötä olutkori maksaisi Virossa noin 18 euroa tai yli vuonna 2020.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Thomas Karlsson arvioi, että tämänkaltainen määrätietoinen hinnan nostaminen ja veronkorotus olisi varsin kova päätös.

– Siinä mielessä, että Viro on mielletty halvan oluen ja viinan maana suomalaisten silmissä ja virolaisten keskipalkka on aika alhainen suomalaisiin nähden, Karlsson sanoo.

Maiden väliset hintaerot kaventunevat oleellisesti

Virolla on alkoholipolitiikan suhteen viisivuotissuunnitelma. Verotusta kiristetään vuosittain ja korotuksia on odotettavissa Karlssonin mukaan myös kolmena seuraavana vuonna, eli vuosina 2018–2020 kunakin.

Nyt kuun vaihteessa tapahtuva alkoholiveron korotus on ylimääräinen korotus, joka ei liity viiden vuoden projektiin.

Karlssonin mukaan yksittäinen korotus ei kavenna Suomen ja Viron välistä suurta hintaeroa oleellisesti.

– Mutta kun nämä kertyvät toistensa päälle, niin siitä kumuloituu sellainen korotussuma, joka vääjäämättä maiden hintaeroa kaventaa.

Oluen myynti voi Suomessa kasvaa, jos Viron tuonti tyrehtyy

Jos alkoholin tuonti Virosta vähenee, kasvaako oluen myynti Suomessa? Kauppa odottaa tietysti pääsemistä osuuksille. Alkoholipolitiikan tutkija Thomas Karlsson ei halua ennustaa kaupan näkymiä.

– Saa nähdä. Kaikki riippuu siitä, tulevatko alkoholiveron korotukset voimaan ylipäänsä. Siellä on pitkä ketju tuottajista eli panimoista myyjiin eli kauppaketjuihin. Hintataso ratkaisee paljon, mille tasolle tuonti asettuu, Karlsson arvioi.

Alkoholiveron noston mahdollisuus on kirjattu hallitusohjelmaan. Suomen alkoholiveroa voidaan siis jopa nostaa, mikäli Viron kehitys antaa aihetta reagointiin.

– Sitä kannattaa miettiä, kannattaako veronkorotuksia tehdä, jos Virossa toteutuu kaikki korotukset, Karlsson vinkkaa hallituksen suuntaan.

Matkustajatuonti pysynyt ennallaan

THL:n mukaan oluen matkustajatuonti Virosta kasvoi 18 prosenttia viimeisen vuoden aikana. Alkoholipolitiikan tutkijan mukaan tästä ei voi tehdä vielä kovin suuria johtopäätöksiä.

– Matkustajatuontia pitää tarkastella pidemmällä aikavälillä. Kuukausittainen satunnaisvaihtelu vaikuttaa aika paljon.

Karlssonin mukaan alkoholin tuonti ulkomailta on viimeisten viiden-kuuden vuoden aikana liikkunut noin 8 miljoonan litran paikkeilla vuodessa. Tuonti on pysynyt pitkään varsin tasaisena pienistä heilahduksista huolimatta.

– Vuonna 2005 tuonti Virosta oli korkeampaa kuin nyt. Väkevien tuonti on vähentynyt ja mietojen panimotuotteiden tuonti noussut, Karlsson valistaa.