1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sote-uudistus

"Olisi kestämätöntä, jos soteuudistus kaatuisi taas kerran" – Perustuslakivaliokunta antaa lausuntonsa luultavasti tänään

Vaikka pakkoyhtiöittämisestä luovuttaisiin, se ei takaisi kilpailun puoluettomuutta, uskoo Hyvinvointialan liiton toimitusjohtaja.

sote-uudistus
Vieraina Hyvinvointialan liiton toimitusjohtaja Ulla-Maija Rajakangas ja Hus-kuntayhtymän toimitusjohtaja Aki Lindén.
Suuri sote-päivä on jälleen luvassa kun perustuslakivaliokunnan lausunto uusista sote-laeista julkaistaan. Erityisen kiinnostuksen kohteena on valinnanvapauslakiesitykseen liittynyt julkisten sote-toimijoiden yhtiöittäminen. Vieraina HUS:n toimitusjohtaja Aki Linden ja Hyvinvointialan liiton toimitusjohtaja Ulla-Maija Rajakangas.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta yrittää saada sote-lausuntonsa valmiiksi tänään.

Hyvinvointialan liiton toimitusjohtaja Ulla-Maija Rajakangas ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimitusjohtaja Aki Lindén eivät usko, että perustuslakivaliokunnan lausunto kaataisi koko uudistuksen.

– Olisi täysin kestämätöntä ajatella, että yritys kaatuisi taas kerran. Toivon, että hallitus pystyy tekemään tarvittavat muutokset syksyyn mennessä, jotta päästäisiin eteenpäin, toteaa Rajakangas Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Pakkoyhtiöittäminen epätodennäköistä

Ulla-Maija Rajakangas otaksuu, että sote-uudistuksessa kaavaillusta pakkoyhtiöittämisestä luovutaan.

Samaa mieltä on Aki Lindén. Hän nostaa esimerkiksi Ruotsin, jossa julkisten toimijoiden ei ole tarvinnut yhtiöittää omia toimintojaan.

Pakkoyhtiöittämisen vaihtoehtona on puhuttu kirjanpidon erottamisesta sotekeskuspalveluiden osalta. Hyvinvointialan liiton toimitusjohtaja Rajakangas pitää ratkaisua hankalana.

– Se tuo kustannukset näkyviksi, jolloin nähdään, mihin rahaa käytetään, mutta se ei vielä takaa kilpailuneutraliteettia.

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan sote-lausunto on määrä olla valmis viimeistään perjantaina.

Lue seuraavaksi