1. yle.fi
  2. Uutiset

Eteran sulautuminen Ilmariseen nostaa yhtiön Euroopan 15 suurimman sijoittajan joukkoon

Yhtiö aikoo jakaa vuosittaisista 40 miljoonan euron säästöistä puolet suoraan asiakashyvityksiin. Yhdistymisestä seuraa myös henkilöstövähennyksiä.

Eläkevakuutusyhtiöt
Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen pääkonttori Helsingissä 21. lokakuuta 2016.
Yhdistymisessä Eteran on tarkoitus sulautua Ilmariseen.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Työeläkevakuutusyhtiöt Ilmarinen ja Etera aikovat yhdistyä ensi vuoden alussa. Järjestelyn toteutuminen edellyttää molempien yhtiöiden yhtiökokousten sekä viranomaisten hyväksyntää.

Yhdistymisen jälkeen Ilmarinen huolehtii yhteensä yli 1,1 miljoonan suomalaisen eläketurvasta, sillä vakuutettujen yhteismäärä on yli 675 000 ja eläkkeensaajien 460 000.

Yhtiöstä tulee Suomen suurin työeläkevakuutusyhtiö sekä asiakasmäärillä että vakuutusmaksutuloilla mitattuna. Sen osuus vakuutusmaksutuloista tulee olemaan 37 prosenttia, Varman osuus on hieman alle 35 prosenttia. Kaksikon perässä tulevat Eläke-Fennian ja Lähi-Tapiola Eläkeyhtiön fuusiosta syntynyt Elo 24,5 prosentin osuudella ja Veritas 3,8 prosentin osuudella.

Ilmarisen hallituksen puheenjohtajan, Keskostakin tunnetun Mikko Helanderin mukaan Veritaksen yhdistämistä Ilmariseen ei ole pohdittu.

– Eteran sulautumisessa Ilmariseen on vielä paljon työtä edessä.

Asema sijoittajana paranee

Eteran hallituksen puheenjohtaja Tero Kiviniemi toteaa Ilmarisen tarjoavan ennen kaikkea vakavaraisuutta ja digiosaamista. Eteran oma vakavaraisuus on takavuosina ollut heikolla tolalla. Mikko Helander kiistää kuitenkin, että yhdistymisessä olisi kyse Eteran pelastamisesta.

– Ei missään nimessä. On tärkeää muistaa, että Ilmarinen ja Etera ovat molemmat hyvässä kunnossa. Yhdistymisen tavoite on tehostaa toimintaa ja säästää kustannuksia.

Mikko Helander
Mikko Helander.Patrik Schauman / Yle

Yhtiöt tavoittelevat yhteensä 40 miljoonan euron vuotuisia säästöjä liiketoimintakuluihinsa. Niistä puolet syntyvät hoitokustannusten, esimerkiksi tietojärjestelmien ja henkilöstökulujen säästöistä ja puolet sijoitustoiminnan kulujen leikkauksista.

Yhdistyneen yhtiön eläkevarat olisivat yli 44 miljardia euroa. Sen kokoisella sijoitussalkulla Ilmarinen nousee 15 suurimman eurooppalaisen sijoittajan joukkoon.

– Saamme markkinoilla parasta mahdollista palvelua parhaaseen hintaan, mikä näkyy myös sijoitustoiminnan tuotossa, Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio sanoo.

Hoitokustannusten vähenemisestä syntyvät 20 miljoonan vuosittaiset säästöt Ilmarinen jakaa kokonaisuudessaan asiakashyvityksiin. Ne alentavat yhtiön yritys- ja yrittäjäasiakkaiden eläkevakuutusmaksuja.

Eteran nykyiset asiakkaat siirtyvät yhdistymisen jälkeen Ilmarisen asiakkaiksi, ja vakuutukset ja eläkkeenmaksu jatkuvat normaalisti.

Henkilöstömuutokset vielä auki

Vuonna 2016 Ilmarisen ja Eteran yhteenlasketut hoitokustannukset olivat 142 miljoonaa euroa. Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallion mukaan suurimmat säästöt tulevat tietojärjestelmä- ja henkilöstökuluihin. Ilmarinen ja Etera työllistävät tällä hetkellä yhteensä 790 henkilöä.

– Kun toimintoja yhdistetään, henkilöstöä jää pois. Parin vuoden aikana ihmisiä kuitenkin siirtyy eläkkeelle ja määräaikaisia työsuhteita päättyy muutenkin, Timo Ritakallio kertoo.

Eläköitymisiä ja määräaikaisuuksien päättymisiä arvioidaan seuraavien kahden vuoden aikana tapahtuvan noin 140.

Yhtiöiden hallitukset ovat sopineet, että Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio jatkaa tehtävässään yhdistymisen jälkeen. Varatoimitusjohtajaksi ja toimitusjohtajan sijaiseksi tulee Eteran nykyinen toimitusjohtaja Stefan Björkman. Toisena varatoimitusjohtajana jatkaa Ilmarisen nykyinen varatoimitusjohtaja Sini Kivihuhta. Suunnitelmat muista nimityksistä ja mahdollisista organisaatiomuutoksista valmistuvat myöhemmin.

Uutista täydennetty lisätiedoilla kello 17.35.

Lue myös

Enemmistö suomalaisista luottaa eläkejärjestelmään, mutta joka neljättä epäilyttää

Ilmarisen salkku tuotti alkuvuonna 2,2 prosenttia

Loppuvuosi pelasti eläkeyhtiöiden tuotot – yhä useamman eläke on nyt sijoitusten varassa

Lue seuraavaksi