Matalat korot saivat suomalaiset hankkimaan osakkeita – "Suomesta on tulossa maa, jossa rahoitusvarojen merkitys kasvaa"

Varoja ja velkoja on entistä enemmän. Keskivertosuomalaisen varallisuus on 110 000 euroa.

elintaso
Nuori nainen kuvattuna asuntonäytössä.
Iäkkäille ihmisille on ehtinyt kertyä varallisuutta ja moni on jo maksanut asuntovelkansa. Jarmo Stenmark / Lehtikuva

Suomalaisilla kotitalouksilla oli rahoitusvaroja lähes 297 miljardin euron arvosta vuoden ensimmäisen neljänneksen lopussa, kertoo Tilastokeskus. Varat kasvoivat 3,3 miljardilla eurolla tammi–maaliskuun aikana.

Kotitalouksilla oli velkaa yli 156 miljardia euroa. Velat nousivat 1,6 miljardia verrattuna viime vuoden viimeiseen neljännekseen. Nettorahoitusvarat ovat kasvaneet yhtäjaksoisesti vuoden ajan, kertoo Tilastokeskus viitaten rahoitustilinpitotilastoonsa.

Ylen taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan suomalaiset ovat varsin tyytyväisiä elintasoonsa. Työttömistäkin yli 70 prosenttia sanoo olevansa tyytyväinen elintasoonsa.

– Ihmiset ovat tyypillisesti aika tyytyväisiä omaan tulotasoonsa, olipa se mikä hyvänsä, kommentoi OP-ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen.

Tyytymättömät ovat yleensä työttömiä, hän arvioi.

Suomalaisen keskimääräinen varallisuus on 110 000 euroa. Tieto käy ilmi Tilastokeskuksen varallisuustilastosta, joka on vuodelta 2013. Seuraavan kerran tilasto julkaistaan parin vuoden kuluttua, joten esimerkiksi Suomen pankki käyttää näitä lukemia. Nettovarallisuutta on eniten 65–74-vuotiailla: Iäkkäillä velkoja on vähemmän kuin keski-ikäisillä.

Suomalaisten keskimääräinen varallisuus iän mukaan -grafiikka.
Yle Uutisgrafiikka

Kymmenen vuoden aikana talletusten osuus kotitalouksien rahoitusvaroista on pysynyt tasaisena. Tilastokeskuksen mukaan esimerkiksi osakkeiden ja vakuutussaamisten osuus varallisuudesta on kasvanut vuodesta 2007.

Infografiikka
Yle Uutisgrafiikka

Vuonna 2013 pörssiosakkeita omisti 21 prosenttia kaikista kotitalouksista. Pienituloisimmassa kymmenyksessä osakkeita oli kahdeksalla prosentilla, suurituloisimmassa 52 prosentilla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen viimesyksyisen raportin mukaan 12 prosenttia eli 660 000 suomalaista elää suhteellisessa köyhyydessä eli heidän tulonsa alittavat EU:n suhteellisen köyhyysrajan. Suurituloisin kymmenys on huomattavasti varakkaampi kuin muut: Suurituloisimman kymmenesosan nettovarallisuuden mediaani oli noin 393 000 euroa. Se on kaksinkertaisesti seuraavaksi eniten tienaavaan kymmenykseen verrattuna.

Infografiikka
Yle Uutisgrafiikka

Kotitalouksilla suurin osa varallisuudesta on perinteisesti ollut kiinni kiinteässä omaisuudessa, asunnoissa, mökeissä ja metsässä, Heiskanen luonnehtii.

– Rahastojen, osakkeiden ja korkeampaa tuottoa tuottavien sijoitusten osuus on viime aikoina noussut. Suomi on vähitellen tulossa siihen joukkoon maita, joissa myös rahoitusvarojen merkitys kasvaa, kun perinteisesti olemme olleet joukossa, jossa niiden osuus on pieni, hän arvioi.

Osakkeiden ja rahastojen osuuden kasvu liittyy Heiskasen mukaan osittain mataliin korkoihin.

– Talletuksista on siirretty varoja kohteisiin, joissa tuottoa saadaan enemmän, hän kuvailee.

Lue myös:

Yli 400 000 suomalaista elää alle minimibudjetin

Suomalaisten varallisuus makaa käyttötileillä: "Raha pitäisi kansantalouden edun nimissä saada liikkeelle"

Suomalaiset ovat köyhää sakkia